Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 13. Tulajdonképpen mi is az Országos Kerékpáros Körtúra (OKKT)?

Az Országos Kerékpáros Körtúra kiírása, útvonalának rövid bemutatása, tippek és tanácsok a teljesítéséhez

2021. augusztus 22. - horvabe

hortobagy.JPG

Pihenő a Hortobágyon

Bevezetés

Az elmúlt hónapok során már vagy tucatnyi túraleírást tettem fel ide, a blogra az Országos Kerékpáros Körtúra (OKKT) teljesítésemről. Úgy gondolom, itt az ideje annak, hogy röviden bemutassam ezt a túramozgalmat, mert úgy látom, nagyon kevesen ismerik csupán! Az OKKT szerényen megbújik a nagy gyalogos túramozgalom, az Országos Kéktúra (OKT) árnyékában, pedig a felmérések szerint hazánkban a felnőtt lakosság 70%-a szokott kerékpározni, 38% pedig hetente többször is kerékpárra ül!

Az Országos Kerékpáros Körtúra egy, a kiírása szerint 4149 km hosszú kerékpáros túraútvonal, amely irdatlan vargabetűkkel kanyarog végig Magyarországon úgy, hogy az ajánlott útvonala hosszának több mint 99%-át aszfalton teszi meg. A teljesítésére kiírt mozgalom során úgy kell végigkerékpároznunk az útvonalon, hogy közben az összes – szám szerint 110 –  pecsételőponton be kell szereznünk egy-egy igazoló bélyegzést. Hossza hat szakaszra van felbontva, ezek teljesítésekor egy-egy jelvényt kaphatunk, a teljes OKKT befejezése után pedig egy plakettet.

A hatalmas táv miatt a teljesítése cseppet sem egyszerű! Nagy kitartást igényel, az út során nem csak önmagunk határait feszegetjük, de a tereppel és a közúti forgalommal, sőt, még az időjárással is meg kell birkóznunk! Egy dimbes-dombos tájegység, a tűző nyári napsütés, a néha rossz minőségű, kátyús útszakaszok, de akár egy kitartó ellenszél is kihívásokat tartogathat számunkra. Éppen ezért kevesek vágnak csak bele a teljesítésébe, és még kevesebben fejezik is be azt.

u013-01.jpg

Az Országos Kerékpáros Körtúra igazolófüzete (egy csöppet már megviselt, kicsit szamárfüles is, hiszen már 2000 km-t tett meg velem együtt a hátizsákomban)

A következőkben ezt a túramozgalmat szeretnék meg röviden bemutatni! Lássuk először, mit is mond az OKKT kiírása:

Az Országos Kerékpáros Körtúra hivatalos kiírása (szóról szerint átvéve a saját igazolófüzetemből)

A túra szervezője: Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége (MKTSZ)
1146 Budapest, Thököly út 58-60. I./107.
Levélcím: 1396 Budapest, Pf. 483
Telefon: (1) 311-2467, fax: (1) 353-1930
E-mail: info@mktsz.hu

A túra útvonala: Az igazolófüzetben, helységről-helységre való felsorolásban található.

A teljesítés feltételei: A túrát bármely irányban lehet teljesíteni, akár egyénileg akár csoportosan. A túramozgalom nyílt, melyben bárki részt vehet, aki rendelkezik az igazolófüzettel. A teljesítés nincs korhoz, nemhez, állampolgársághoz, időhöz kötve.

A teljesítés igazolása: A résztvevőknek a megjelenést a megfelelő helyen az adott település nevét is tartalmazó bélyegzőlenyomattal kell igazolni. Valamennyi pecsételőponton kötelező a bélyegzés, illetve ezen a helyen a keltezés feltüntetése. A bélyegzés csoportos túrázás esetén is egyénileg kötelező. Útmegszakítás esetén a megszakításkor és a folytatáskor is a megszakítás helyén kell bélyegezni.

A teljesítés elismerése: Egy-egy szakasz teljesítéséért kitűző, a teljes körtúra végigjárásáért pedig plakett kerül átadásra. A füzetet az igazolásokkal együtt az MKTSZ címére kell eljuttatni. A teljesítő a szövetségtől megkapja a kitűzőt, vagy a plakettet. A teljesítést központi nyilvántartásba veszik.

Egyéb tudnivalók:

Célszerű a túrára vinni valamilyen autós vagy kerékpáros atlaszt vagy térképet, az útvonal biztosabb megállapításához. A pecsételő helyek közötti felsorolt helységeket érintő útvonal nem kötelező, csak ajánlott.A bélyegzőhelyek más útvonalon is megközelíthetőek! A sok emelkedő miatt a túrához célszerű váltós kerékpárt használni. Javasolt minden kerékpáros túrázónak a KRESZ vizsga szinten történő megismerése. A kerékpárral való közlekedést mindenkor a közutakon elhelyezett KRESZ táblák szabják meg. A túramozgalomban mindenki a saját felelősségére vesz részt, az MKTSZ-hez kártérítési igény nem nyújtható be!

Kondor Attila, az MKTSZ elnöke

Megjegyzéseim a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége (MKTSZ) elérhetőségével kapcsolatban

Nos, a kiírásban szereplő elérhetőségeket felejtsétek el! Egyrészt már megszűnt a szövetség Thököly úti irodája, a Magyar Természetjáró Szövetséggel együtt az 1075 Budapest, Károly körút 11. szám alá, a 7. emeletre költözött (ez az Európa Center irodaház épülete), de itt nincs irodájuk. Én magam az igazolófüzetet 2018 tavaszán szereztem be a Magyar Természetjáró Szövetség irodájában, akkor ők még árusították a kerékpáros körtúra igazolófüzetét, de most már ott nem beszerezhető. Ugyanígy nem vásárolható meg a Turistashopban sem. 

Most joggal kérdezhetitek, hogy akkor hogyan lehet hozzájutni az igazolófüzethez, ami ugye szükséges ahhoz, hogy a teljesítés végén megkaphassátok a díjazást? Úgy tűnik, hogy egyedül a facebook az, ahol megoldást találhatunk erre a problémára. Itt érdemes ellátogatni a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetségének oldalára, ahol egy működő email címet találhattok és üzenetet is küldhettek a szövetségnek. Másrészt néhány kerékpáros egy nyilvános facebook oldalt hozott létre OKKT teljesítők néven, itt is feltehettek kérdéseket, olvashatjátok a beszámolókat, de a csoport tagjai egyszerű kerékpárosok, olyanok, akik éppen járják, vagy járták a körtúra útvonalát. Én is csak egy egyszerű kerékpáros túrázó vagyok (nagyjából a fele távot teljesítettem eddig), de sokat szoktam írni a fentebb említett csoport oldalára.

Tudom, hogy ez nem sok, de egyelőre mindenkinek be kell érnie ennyivel! Azonban megnyugtatásul közölném, hogy az igazolófüzet megszerzésének nehézségei elhanyagolhatóak a túra teljesítésével járó megpróbáltatásokhoz képest (lásd a bevezetőben leírtakat)!

A túra teljesítése

u013-04.jpg

Az Országos Kerékpáros Körtúra útvonala egy autóatlasz térképére rajzolva. A képre kattintva töltődik le a térkép, mérete eléggé nagy: 22,9 Megabyte, 8551 x 5452 pixel!

Ahogy a kiírásban is szerepel, a túrát bármely irányban, tetszőleges hosszúságú szakaszokra bontva lehet teljesíteni, sőt, a bejárási irányokat keverni is lehet. Egy a lényeg: járjuk végig a teljes útvonalat, kerékpárunk virtuális nyomai folyamatosan, megszakítás nélkül vezessenek körbe az országban! 

És akkor itt térnék vissza a füzetben szereplő ajánlott útvonalra. A kiírásban a következők találhatóak ezzel kapcsolatban:

  • A túra útvonala: Az igazolófüzetben, helységről-helységre való felsorolásban található.
  • A pecsételő helyek közötti felsorolt helységeket érintő útvonal nem kötelező, csak ajánlott. A bélyegzőhelyek más útvonalon is megközelíthetőek!

Tehát minden pecsételőpontot érintenünk kell, azonban közöttük csak az ajánlott útvonal van a füzetben feltüntetve, mi szabadon választhatunk egy másikat. Már én is jártam így, amikor kitérőt tettem Sátoraljaújhelyre és Sárospatakra, ugyanis ezt a két szép várost az ajánlott útvonal kihagyja. Azonban rövidítési lehetőségünk nem sok van, amennyiben minden pecsételőpontot fel szeretnénk keresni!

Már találkoztam azzal a problémával, hogy olyan útszakasz van feltüntetve ajánlott útvonalként, ahol tilos a kerékpározás! Mivel megfogadtam, hogy a közlekedési szabályok lehetőség szerinti betartásával teljesítem a körtúrát, ilyenkor kerülő utat kerestem, amikor erre sem volt lehetőségem (például a tiszaújvárosi Tisza-hídon), ott áttoltam a bringát. De ezt, vagyis hogy a közlekedési szabályok betartásával kell bejárni a túrát, a kiírás is tartalmazza. 

Szólnék pár szót magáról a körtúráról is

A 4149 kilométeres út beleszuszakolása egy akkora országba, melynek a két legtávolabbi pontja között is mindössze 525 kilométer a távolság, ráadásul úgy, hogy egyetlenegyszer sem keresztezzük a saját útvonalunkat, meglehetősen nehéz! Ha megnézed a térképet, amelyre felrajzoltam a kerékpáros körtúra útvonalát a pecsételőpontokkal, láthatod, hogy eléggé kacskaringós, hatalmas vargabetűkkel járja körbe Magyarországot! Erre csak egyetlen példát hoznék fel: amikor a székesfehérvári indulás után másfél túranap és 150 km letekerése után, a mezőföldi csavargás végén megérkeztem Agárdra, a Velencei-tó partjára, újra megpillantottam a távoli dombokon Székesfehérvár házait, üzemeit! Csupán 15 km-re voltam a tóparton a székesfehérvári kezdőponttól! És a másik dolog: Székesfehérvár és Budapest távolsága a 7-es úton nagyjából 70 km, a kerékpáros körtúra útvonalán mérve azonban majdnem 400!

Ha végigjárjuk az Országos Kerékpáros Körtúrát, akkor eljutunk minden megyébe, minden megyeszékhelyre, felkeresünk pár nevezetes földrajzi pontot (a legészakibb, legdélibb, legkeletibb és a lenyugatibb pontot, továbbá a legmagasabban és a legmélyebben fekvőt és persze Magyarország földrajzi középpontját is), ezen kívül még számos nevezetes és még több kevésbé ismert látnivalót! És a túrán nem csak a több mint 4100 km-es útvonal jelent nehézséget, számításaim szerint mintegy 30.000 méter szintemelkedést is le kell győznünk! A legjelentősebbek a Kékestetőre és a Bükkbe felvezető emelkedők, azonban ezek összemelkedésüket tekintve eltörpülnek az utunkba eső többszáz kisebb-nagyobb domb megmászása mellett!

A bejárás módjáról

Ezt a hatalmas távolságot nagyon nehéz egynapos túrákkal bejárni, viszont a legtöbbünknek nincs annyi szabadideje sem, hogy egyvégtében, 40-50 nap alatt végigtekerjük az útvonalát! Igyekeztem valamilyen optimumot találni a két véglet között, ezért többnapos túrákat szoktam tenni, a jó vasúti közlekedéssel rendelkező pontokat választva szakaszhatároknak. Manapság már a legtöbb gyorsvonaton és sok Intercityn is lehet kerékpárt szállítani, ezzel tehát megoldódott a drótszamár szállítása is. Beteszem az általam eddig bejárt, és GPS-sel rögzített útvonal térképét a Google Maps-en, ezen különféle színekkel vannak jelölve a körtúra útvonalán eddig megtett útjaim. Hasonló beosztást javaslok mindenkinek. Ha a jobb felső sarokban lévő kis keretre kattintotok, akkor a térkép egy másik lapon, teljes méretben nyílik meg.

Az Országos Kerékpáros Körtúra általam bejárt szakaszai

Az első négynapos túrámon még szállásokat foglaltam magamnak, azóta a gyalogtúrázós gyakorlatomhoz híven minden túrámra magammal viszem a könnyű túrasátramat. Így minden kötöttségtől mentesen tudom végigjárni az útvonalat, ott ütöm fel a sátramat, ahol éppen jónak látom! Persze egy-egy túra hossza, és a rászánt idő szabott, ezért aztán igyekszem a napi távokat nagyjából egyforma hosszúságúra szabni, a hosszú utazások miatt az első és utolsó napot egy kicsit rövidebbre véve. Nyugodtan mondhatom, hogy ha rászánom magam a sátorverésre, egy-két kilométeren belül mindig találok olyan helyet az országúttól nem messze, ahol mások látóterén kívül felüthetem egy éjszakára a sátrat!

 

Többféle módon is körbetekerhetjük az országot az OKKT útvonalát járva, az egyik véglet az, ha valaki pusztán a sportteljesítményt nézi, a másik véglet pedig a nézelődős, műemléklátogatós bejárás. Én ebben is próbáltam megtalálni a kettő között az optimumot, vagyis általában megállok a látnivalók mellett, sőt, kisebb kitérőket is hajlandó vagyok megtenni miattuk. Sík terepen igyekszem napi 100 km-t letekerni egy túranapon, dombok, hegyek között 70-80 km-re csökkentem a napi távot a kapaszkodók jelentette megterhelés miatt. Ebből adódóan nagyjából 50 túranap alatt szeretném teljesíteni az Országos Kerékpáros Körtúrát. De én csak egy amatőr kerékpáros vagyok, aki hobbiszinten tekeri a pedálokat, a nálam profibbak nagyobb napi szakaszokkal gyorsabban végigtekerhetik az útvonalat!

De hát mi is az az igazolófüzet, és hogyan kell pecsételni bele?

u013-03.jpg

Az igazolófüzet egy üres oldalpárja (Ez is, mint minden más kép az oldalon 1200 x 900 pixel nagyságú, a teljes méretben való megnyitáshoz érdemes lementeni és úgy megnyitni egy képnézegetőben)

Beteszek ide két képet az igazolófüzetből. Ez egy A5 formátumú füzetecske, megtalálható benne az ajánlott útvonal (erről később még szólok) és sok kicsi kocka, ahová a pecséteket be kell ütni. Természetesen minden kockába bele van írva egy település neve, tehát ezeken a helyeken kell egy-egy bélyegzőlenyomatot megszereznünk. Fontos, hogy a bélyegzőlenyomatokon szerepelnie kell az adott település nevének. 

Röviden a bélyegzésről: Fontos dolog, hogy amíg az Országos Kéktúra rendelkezik saját, általában állandóan hozzáférhető bélyegzőkkel, az Országos Kerékpáros Körtúra nem! Tehát a bélyegzőket nekünk magunknak kell felhajtanunk, becserkésznünk a túránk folyamán. Meg kell mondanom, néha problémát szokott ez jelenteni, ugyanis azok, akiktől kérjük, alapvetően szívességet tesznek nekünk a bélyegzéssel! Tehát vagy adnak pecsétet, vagy nem! De hol is érdemes bélyegzést kérnünk? A vasútállomásokon, postákon, önkormányzatoknál általában szívesen pecsételnek a füzetünkbe, sokszor még barátságosan érdeklődnek is, hogy merről jövünk és merre tartunk. Ebbe a kategóriába tartoznak a múzeumok is. Tapasztalatom szerint a kocsmák (presszók), kis falusi boltok következnek a sorban, ezen helyek többségében sincs semmilyen problémánk, adják szívesen a céges pecsétet. 

A nagyobb boltokban, áruházakban más többször is visszautasítottak, de más lehetőség híján ezeken a helyeken is érdemes megpróbálkozni. Szintén nincs jó tapasztalatom a különféle vállalkozások telephelyeivel sem. De mit tehetünk, ha nem tudunk sehol sem pecsételést szerezni? Bár az igazolófüzet nem tartalmazza, de lehetőség van fényképekkel történő igazolásra is, azonban ezt csak abban az esetben alkalmazzuk, ha végképp nincs más lehetőség! Ebben az esetben a legegyszerűbb, ha egy szelfit készítünk a település elejét/végét jelző útszéli táblánál. Azonban az eddigi utam során mindig tudtam mindenhol bélyegzést szerezni!

u013-02.jpg

És egy már telepecsételt oldalpár. A négyzet alakú, "képes" bélyegzők az Országos Kéktúra pecsétjei, mivel a két mozgalomnak vannak közös ellenőrzőpontjai. A kéktúra bélyegzők használatához szükségünk lesz egy pecsétpárnára is!

Néha a boltok, cégek bélyegzőlenyomatán nem annak a településnek a neve van feltüntetve, ahol azt kérjük. Ez természetes dolog, hiszen a bélyegzőkön a vállalkozás irodai címe van feltüntetve, és ez nem feltétlenül azonos a telephely, bolt címével. Ezért mielőtt belenyomják azt a füzetünkbe, feltétlenül kérdezzük meg, hogy annak a településnek a neve szerepel-e rajta, ahol éppen vagyunk? Sajnos, én már jártam így, ráadásul csak akkor vettem észre a hibát, amikor már továbbindultam a településről. Tehát figyelni kell erre is!

A kiírásban szerepel, hogy az útmegszakítások helyein kétszer kell bélyegzést kérnünk. Mit is jelent ez? A kiíró a füzet ellenőrzésekor szeretné látni a bejárásunk folyamatát is, tehát nem csak bele kell üttetnünk a stemplit a megfelelő kockába, hanem be is kell dátumozni. Vannak helyek, ahol csak áthaladunk a túrán, ott elég egy bélyegzés, de vannak helyek, ahol befejezzük a túrát, hogy hazautazzunk, és csak később térünk vissza oda, hogy onnan folytassuk a túrát, vagy hogy ott fejezzünk be egy másikat. Ilyenkor mindkét ottjártunkat igazolnunk kell egy-egy bélyegzéssel.

Tehát, mint már fentebb írtam, az tesz nekünk szívességet, aki bélyegez a füzetünkbe, ezért ne lépjünk fel követelőzően sehol sem! A boltokban, presszókban, kocsmákban vásároljunk, fogyasszunk valamit, ilyenkor szívesebben adnak bélyegzést, mintha csak úgy ajtóstól rontanánk be a házba! 

A fentebb leírtak nem túl bonyolultak, ezért arra kérek mindenkit, hogy ezeket a szabályokat jegyezzük meg és tartsuk be, hogy aztán a körtúra befejezése után, amikor a füzetünket leadjuk ellenőrzésre, ne találjanak benne hibát. Alap, hogy igazolás nélküli pont nem lehet a füzetünkben, pecsétnek, vagy az azt pótló szelfinek mindenhol lennie kell!

Ha további tippeket olvasnál a túrára a való felkészülésről, arról, hogy mit pakoljunk egy többnapos kerékpáros túrára, illetve a vadkempingezésről, akkor olvasd el a következő posztokat is:

Ha bármilyen kérdésetek van, írjatok kommentet! Habár augusztus 23-án, hétfőn reggel egy ötnapos kerékpáros túrára indulok, de ha a sátorozóhelyeken lesz mobilnet, megpróbálok majd röviden reagálni az esetleges hozzászólásokra!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr8816666300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.08.23. 20:37:28

Azért, hogy 2021-ben nincs egy évente aktualizált vonalas shp az útvonalról, és egy pontfedvény a bélyegzőhelyekről (név, cím, nyitvatartás, kontakt) "qrwagáz".
Ettől már csak az nagyobb, hogy mindenhez az a nyomi face kell. S aki face negatív?...

Más: remélem holnap küldök e-mailt.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2021.08.24. 03:37:42

Itt nincsenek kijelölt pecsételőpontok, mint a kéktúrán. Rád van bízva, hogy egy településen hol szerzel pecsétet. Nincs fix útvonal sem, csak ajánlott. Nehéz így bármilyen infót közölni róla. Persze a kontakt hiánya a szövetség felelőssége, az tényleg űbergáz!

Most kerékpártúrán vagyok, mobilon pötyögök, mert felébredtem az esőre. Pénteken megyek majd csak haza, de nyugodtan írj, a leveleket el tudom olvasni, ha van mobilnet a sátorozás helyén! :-)
süti beállítások módosítása