Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 17. Veszélyesek-e a vadászok a kirándulókra, túrázókra?

A farkasokat, medvéket tartjuk az erdőt járókra nézve veszélyesnek, na de mi a helyzet a vadászokkal?

2022. február 14. - horvabe

cimkep-u018-3.jpg

A kép csupán fotómontázs! [11, 12]

Bevezetés

Tavaly februárban és március elején már írtam két posztot azokról az erdei ragadozókról, illetve az ízeltlábúakról, melyek veszélyesek lehetnek a kirándulókra, túrázókra, és akkor úgy gondoltam, ezt a témát eléggé ki is veséztem, számba vettem minden potenciális veszélyforrást. Csak a minap döbbentem rá arra, hogy a legveszélyesebb élőlényt kifelejtettem a felsorolásból, pedig évente több százezer elpusztított élet írható a tevékenysége számlájára, egyedszáma pedig minden képzeletet meghaladó! Igen, a vadászokra, és úgy általában véve a puskás emberekre gondolok most! A következőkben arról szeretnék írni, hogyan lehet elkerülni a vadászok és a turisták közötti konfliktusokat, extrém esetben tragédiákat.

Sajnos, nekem sincsenek és az interneten sem találtam olyan képeket, melyeken túrázók, kirándulók és vadászok barátságosan beszélgetnének egymással, vagy akár csak együtt szerepelnének egy fotón, így ez a poszt sajnos kép nélkül marad! Mindenesetre ez sokat elárul a két erdőjáró társaság kölcsönös viszonyáról!

A vadászatról számokban (csak hogy tisztában legyünk a probléma nagyságával)

Azt hiszem, senki sem gondolná, de 2021 őszén 68.228 vadász élt Magyarországon, ebből 2782 hivatásos, míg  65.446 sportvadász [1]. És ha azt hinnéd, kedves olvasóm, hogy ezzel vadászati nagyhatalom lehetünk, legalább is Európát tekintve, fel kell hogy világosítsalak, a fasorban nem vagyunk az „igazán nagyok” mögött. Hazánkban az ezer főre jutó vadászok száma csak 6,9 fő, ezzel szemben például Norvégiában 35,4, Finnországban 55,6, a listavezető Írországban pedig 72,8 fő [2]! Tehát Írországban durván minden tizennegyedik ember rendelkezik puskával és a használatához szükséges engedéllyel! 

Azt javaslom, a rövid európai kitekintés után térjünk vissza Magyarországra! Természetesen nem csak magyar vadászok járják a hazai erdőket, mezőket, évente körülbelül 30.000 külföldi vadász is érkezik hozzánk [3], hogy puskacsővégre kapjon valamilyen zsákmányt, bár ez a szám a koronavírus járvány miatt az utóbbi időkben lecsökkent. Így már durván 90-100.000 főre tehető az összes vadászok száma. Ez már nem piskóta, ahogy mondani szokás, még szilvásgombócból is sok, nem hogy vadászból!

Na, de egyáltalán hol találkozhatunk velük? Hol vannak vadászterületek hazánkban, és mekkorák ezek? Erre pontos adatokat nem találtam, de a Hungarowild vadászatszervező iroda szerint a körülbelül 1400 vadászterület átlagos nagysága 6000 hektár [3]. Ez nem is tűnik olyan soknak. Vagy mégsem? 6000 hektár az pontosan 60 négyzetkilométer és ha ezt felszorozzuk a vadászterületek számával, 84.000 négyzetkilométert kapunk! Ez pedig Magyarország területének a 90%-a. Tehát a lakott területeket és közvetlen környezetüket leszámítva praktikusan bárhol összefuthatunk a hivatását/hobbiját gyakorló durván százezer vadász bármelyikével! 

És ha esetleg arra gondolnánk, hogy a vadászok is biztos csak azért járják az erdőket, mezőket, hogy a madárfüttyös csendet hallgassák, akkor nagyon messze járunk az igazságtól! A 2020/2021-es vadászati évben összesen 226.000 nagyvad került terítékre, ebből csupán az őz 109.000 volt, a többi vad nagyrésze pedig dám- és gímszarvas, valamint vaddisznó. Apróvadakat tekintve a fácán a listavezető a 392.000 elejtett példánnyal, de 89.000 rókát is lőttek [4]. 

Nyilván az elejtett vadmennyiség az egyedszámukkal arányos, tehát csupán ilyen nagyságrendű vadászattal lehet kordában tartani a szaporodásukat! Túl vannak szaporítva? Igen, ez így van, azonban ennek az előnyét mi, turisták, kirándulók is élvezzük, hiszen szinte minden utunkon találkozhatunk figyelmesen, csendesen járva az erdő lakóival! 

Most lássuk a másik oldalt, a túrázókat, kirándulókat. Az elmúlt nagyjából tíz évben többszörösérre nőtt a kirándulók, túrázók száma. Nyugodtan mondhatjuk, hogy reneszánszát éli a turistáskodás, például az Országos Kéktúra teljesítőinek száma az elmúlt tíz évben körülbelül négyszeresére nőtt, mivel 2011-ben csupán 139-en teljesítették, tavaly pedig már 584-en kapták meg a teljesítéséért járó szép jelvényt! A teljesítők számának növekedése szinte exponenciális, de ez jellemző az egész erdőjáró turistáskodásra, és erre az elmúlt két évben a koronavírus járvány is ráerősített. A fokozott erdőjárás fokozza a vadászok és turisták közötti konfliktusok számát is, hiszen sokkal sűrűbben botlanak bele egymásba az erdőkben.

Persze a fentebbi számokat nem elriasztásképpen tettem ide, hiszen elmondhatjuk, hogy évek óta egyetlen turista sem került puskavégre! A vadászok kiemelt gonddal ügyelnek arra, hogy ne lőjék le túrázó felebarátaikat. A célunk tehát legyen az, hogy ez a következő években se változzon, de tisztában kell lennünk a probléma nagyságával: szinte naponta előfordulnak a vadászok és az egyéb erdőjárók közötti súrlódások!

Nem szabad félvállról venni ezeket a dolgokat! Lássuk, mit tehetünk ezért mi, puska nélküli erdőjárók!

Hogyan tudunk mi, kirándulók, turisták előzetesen tájékozódni az utunkat érintő vadászatokról?

Az első és legfontosabb dolog, hogy legyünk tisztában a vadászati idényekkel. Ez minden vadfaj esetén más és más, ezek nagyobbik része csak egy bizonyos időszakban vadászható, néhány faj egyedeit viszont egész évben puskavégre lehet kapni [5]. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb vadászati idény szeptemberben kezdődik és a tél végéig tart. Ebben az időszakban vannak társas (csoportos) vadászatok is. Társas vadászat esetén tiltani, korlátozni szokták az erdőterületek látogathatóságát.

Nem árt tisztázni, hogy mi a tilalom, és mi a korlátozás? Tilalom esetén annak kezdetétől a végéig tilos az adott erdőterület látogatása (ez akár több napig, hétig is eltarthat), míg korlátozás esetén egy adott időszakra előírják, hogy hány órától hány óráig tilos a területen történő tartózkodás. Ilyenkor általában jóval napkelte után léphetünk csak be az adott területre és napnyugta előtt el kell hagynunk azt.

Ezek a tilalmak, korlátozások jelentik a turisták számára a legnagyobb problémát, ilyenkor ugyanis a társas vadászatok területén áthaladó turistautakat is lezárják, tehát a vadászokon és hajtókon kívül mások nem léphetnek a területre. És hogy hol teszik közzé ezeket a korlátozásokat? Természetesen a vadásztársaságoknak van bejelentési kötelezettségük a felettes hatóságok felé, de nincs olyan fórum, ahol naprakészen lehetne egyetlen térképes felületen áttekinteni, hogy hol szabad és hol nem szabad egy adott időpontban túráznunk!

Persze vannak próbálkozások, egy nagyon jó térképet lehet találni egy túrázó, nickje szerint Heyjoe oldalán, ahol azok az erdőlátogatási tilalmak, korlátozások vannak feltüntetve, melyek a térképet szerkesztők tudomására jutottak. A Magyar Természetjáró Szövetség is fenntart egy külön oldalt, ahol felsorolják a tudomásukra jutott korlátozásokat, tilalmakat. Azonban sokszor futunk bele olyan korlátozásokba, melyeket csak a túránkat járva veszünk észre. Figyelmeztető táblák lehetnek kitéve a erdőben, de sokszor állítanak őröket is a vadászterület határát keresztező utakra, turistautakra is. Ha ilyen korlátozásokkal találkozunk, nem érdemes kekeckedni a vadászokkal, egyrészt náluk van a puska, másrészt többen is vannak, ráadásul a kedvünkért valószínűleg nem fognak arra az időre felhagyni a vadászattal, amíg áthaladunk a területen!

Azonban a társas vadászatokon kívül is sokszor összeakadhatunk magányos vadászokkal. Az egyik legnépszerűbb turistaút nyilvántartó és útvonaltervező programban, a www.turistautak.hu-n összesen 9610 magasles, vadászles helyzete van pontosan felmérve és a térképen rögzítve. Hogy a valóságban mekkora lehet a számuk, azt csak becsülni lehet, de szerintem a felmérteknek legalább a duplája. Tehát praktikusan bárhol találkozhatunk ezekkel az építményekkel az erdőkben, mezőkön. Napközben nem látunk vadászokat ezeken a leseken, alkonyat felé szoktak érkezni és hajnalban, kora reggel távoznak csak onnan. Azonban a vadászok nem csak a magasleseken helyezkedhetnek el a vadászat közben, jól belátható terepen bárhonnan vadászhatnak.

Hogyan kellene viselkedniük a vadászoknak és túrázóknak az erdőben?

Társas vadászatok esetén az alábbi szabályokat érdemes figyelembe venni a vadászoknak és túrázóknak. Jó összefoglalót találtam erről egy cikkben [6]:

  • a vadászok kötelessége bejelenteni a hatóságoknál a vadászatot, és legalább egy útőrt állítani a hajtási területen áthaladó turistaösvények belépési pontjaira (de ha lehet, inkább elkerülni a forgalmasabb turistautakat)
  • a vadászoknak ajánlott ezen felül táblákkal jelezni, hogy vadászat van, és ajánlott ezt a honlapjaikon is feltüntetni
  • a vadászoknak ajánlott még felkészülni arra, hogy ha mégis jön túrázó, akkor kerülőutat tudjanak mutatni, vagy végső esetben saját járművel a késedelmet szenvedő turistát el tudják szállítani pl. a vasútállomásra
  • a vadászoknak nincs joga megtiltani, hogy szélsőséges esetben a túrázó belépjen a hajtási területre, ilyen esetben a hajtást fel kell függeszteni
  • a vadászoknak tudomásul kell venni, hogy az erdő a turistáké is, és a túrázás közjóléti szolgáltatás

Emellett viszont

  • a túrázóknak ajánlott a túrázás előtt utána nézni, hogy a területen számíthat-e vadászatra, és ezt beleszámítani a túrázási időbe (a megyei vadászati hivatalokat érdemes keresni)
  • a túrázóknak ajánlott elfogadni, amit az útőr ajánl (kisebb pihenő, kerülőút, esetleg szállítás)
  • a túrázóknak nem ajánlott bemenni a hajtási területre, mert ezzel maga és társai életét veszélyeztetheti, ha a vadászok nem értesülnek időben a hajtás felfüggesztéséről
  • a túrázóknak tudomásul kell venni, hogy a vadászat nem passzió, hanem a vadgazdálkodás része, aminek elmaradásával néhány éven belül használhatatlanná válik számára is az erdő.

A felsoroltakban inkább csak ajánlásokkal lehet találkozni, hiszen a túrázók és vadászok kapcsolatára nincsenek törvényi paragrafusok. Mindkét félnek figyelembe kellene venni a másik oldal érdekeit is. Ezzel kapcsolatban szeretnék elmesélni egy rövid történetet, amely velem esett meg egy többnapos, sátras túrámon.

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát jártam a Zselicben 2014 szeptemberének elején, a túrám előtt próbáltam tájékozódni az utamat érintő társas vadászatokról (hiszen a hónap elején kezdődött a vadászati szezon), de a neten nem találtam erről információt. Az utam során egy kis falucskában, Felsőkövesden láttam kiírva a község hirdetőtáblájára, hogy erdőlátogatási korlátozás van hirdetve az utamon előttem fekvő erdőterületre. 

Egy pillanat alatt felmértem, hogy az érintett területen szerettem volna nem csak áthaladni, de sátorozni is. Most mitévő legyek? Ha megállok a terület határa előtt, veszítek majdnem fél napot, áthaladni viszont nem tudok rajta a korlátozás kezdete előtt. A térképem nézegetve vettem csak észre a terület közepén álló Nagymáté vadászházat, oda még eljuthatok délután négyig, mielőtt az erdőlátogatási korlátozás megkezdődik. Ott csak meghúzhatom magam egy éjszakára, ráadásul ez csak néhány száz méteres letérést jelentett a túraútvonalról! Meg is engedték első szóra, hogy a házat körülvevő parkban felállítsam a sátram (a ház tele volt vadászvendégekkel) és még a vizesblokkot is használhattam – ingyen! Szóval próbáljunk kompromisszumos megoldást találni!

Azonban nem csak társas vadászati szezonban járjuk az erdőt. Ilyenkor mi a teendőnk?

Alapvetően a túráinkra napkelte után indulunk és általában be is fejezzük azokat még naplemente előtt. Nyári időszak elején akár már reggel hat óra felé indulhatunk, és még este hét felé is fenn van a nap az égen. Napközben semmilyen teendőnk nincsen. Általánosságban elmondható, hogy ne térjünk le a jelzett turistautakról, de ezt sok helyen, elsősorban védett területeken ki is táblázzák.

A problémák általában a sötétedéssel kezdődnek. A vadászok szeretnek kiülni már naplemente előtt a vadászlesekre, hogy kihasználhassák az alkonyati és hajnali fokozott vadmozgást. Ha naplemente után is az erdőben tartózkodunk, érdemes elővennünk a hátizsákunkból egy fejlámpát, esetleg egy fényvisszaverő mellényt, vagy élénk színű (piros, narancssárga, tehát az erdei színektől elütő) felsőruhát, hogy ezekkel felhívjuk magunkra a magaslesen ülő vadászok figyelmét. Sötétedés után már ne térjünk le a jelzett turistautakról sem. Figyelemfelhívó lehet a hangos beszélgetés is. Igyekezzünk minél gyorsabban elhagyni az erdőt!

Előfordulhat az is, hogy éjszakai túrán veszünk részt. Ha ez szervezett túra (teljesítménytúra), akkor a szervezők úgyis már jóval korábban bejelentették ezt az erdészeti hatóságoknak, tehát vadász még nyomokban sem fordul majd elő a kijelölt túraútvonal közelében. Persze ekkor úgyis fejlámpát viselnek a résztvevők, viszont ilyenkor sem célszerű az útvonalról letérve bóklászni a sötét erdőben (az eltévedés más dolog).

Megtörténhet, hogy magányos, kiscsoportos éjszakai túrát szervezünk magunknak. Velem már történt pár ilyen, egyszer egy Kinizsi100-ra vállalkozó ismerősünket kísértük el félig-meddig felkészülésképpen ketten, gyakorlottabb túrázók a teljesítménytúra előtt pár héttel az éjszakai felén a Gerecse erdőiben. Erős fényű fejlámpa volt mindhármunknál, messzire világító kézilámpát használtunk jelzéskeresésre, végig is beszélgettük az utat, kutya bajunk nem történt. Ezt bárki megteheti. 

Egy másik dolog az, ha az erdőben szeretnénk aludni a sátrunkban, vagy bivakolni valahol. Jóval több mint száz sátorban, az erdőkben eltöltött éjszaka után a következőket tudom javasolni:

  • Erdei pihenőkben, kiépített forrásoknál minden teketória nélkül sátrat verhetünk bármikor, ha a területen nincs látogatási tilalom és ezt az Erdőtörvény is megengedi (ezt a témát a vadkempingezésről szóló posztomban fejtettem ki részletesebben).
  • Erdőkben, a fák között is nyugodtan felverhetjük a sátrunkat a turistautakról pár tucatnyi lépéssel letérve. Én például szeretem tiszta aljú tölgyesekben, bükkösökben felállítani a sátramat. 
  • Réteken, mezőkön már figyeljünk arra is, hogy ne legyenek látótérben magaslesek. Úgyis általában naplemente előtt választjuk ki a sátorozóhelyünket, akkor még alaposan körülnézhetünk.
  • Sokszor tapasztaljuk, hogy egy-egy erdei tisztást, rétet szinte körbevesznek a magaslesek. Ilyenkor a taktikám az, hogy ha más megfelelő hely nincs, akkor közvetlenül az egyik magasles mellé ütöm fel a sátram. Aztán, ha vadász érkezik később, úgyis látja, hogy ott vagyok és ennek a tudatában mászik fel a magaslesre. Ha pedig egy másik lesre érkezik a vadász, az úgysem fog lőni a többi les irányába.
  • Vadászidényben próbálok sátorozáskor a települések széle felé húzódni. Lakott területek közvetlen közelében nem szoktak társas vadászatokat tartani.

Végezetül röviden kitérnék arra, hogy a vadászok számára előírás, hogy a kóbor kutyákat le kell lőniük. A 2020/2021-es vadászati szezonban 2185 kutyát lőttek ki [6], ami azért nem kevés. Éppen emiatt vigyázzunk a túrán a saját kutyáinkra! Aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el [7]. Ráadásul ezeket a vadászok is kóbor kutyának nézhetik, pláne, ha egy kicsit messzebb került a gazdájától. Tehát itt is pórázzal kellene velünk jönnie az ebnek, de ezt nyilván senki sem tartja be, így fordulhatott elő pár éve, hogy külföldi kerékpáros turisták kutyáját lőtte le egy vadász Szalkszentmárton határában [7].

Tehát a poszt végén is elismétlem: hosszú évek óta nem lőttek meg a vadászok erdőt járó kirándulókat, túrázókat, kutyasétáltatókat, gombakeresőket, de a hozzáállásunkon múlik elsősorban az, hogy ez továbbra is így legyen, ne kerüljünk még véletlenül se célkeresztbe! 

Köszönöm a kommentelőknek a javításokat, ötleteket, a poszt olvasóinak pedig azt tanácsolom, érdemes azokat is végigolvasni!

 

11_3.jpg

 

Források:

[1] https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20211114/mar-tobb-mint-65-ezer-magyar-uzi-ezt-az-elithobbit-csak-elkezdeni-tobb-szazezer-forintba-faj-1119289
[2]  https://www.vadasz-blog.hu/2020/01/06/azt-gondoltad-vadaszati-nagyhatalom-vagyunk-europaban-itt-a-hidegzuhany 
[3]  http://www.hungarowild.hu/vadaszteruletek.html 
[4]  https://g7.hu/elet/20211110/napi-82-millio-forint-bevetel-es-tobb-mint-2000-elejtett-peldany-celkeresztben-a-magyarorszagi-vadaszat 
[5]  https://www.omvk.hu/oldal/vadaszati-idenyek 
[6]  https://index.hu/belfold/2015/11/12/azt_hittek_a_kekturazok_hogy_lelovik_oket 
[7]  https://parkerdo.hu/wp-content/uploads/2017/12/PPRT_kutya_LA4_140813_SCREEN.pdf 
[8]  https://nlc.hu/ezvan/20200825/szalkszentmarton-kutyakilovo-vadasz-felmentes  

Képek:

[11] A címképhez felhasznált fotó forrása:  https://www.thermarest.com/blog/considering-a-long-distance-hike-with-your-dog
[12] A célkereszthez felhasznált kép forrása: https://www.olaszfegyver-vadaszkellekek.hu/termekek/konus-technikai-leirasok

 Ha tetszett a poszt, látogasd meg a blog facebook oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr6117463656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olahtamas- 2022.02.14. 07:32:59

Igazi puskaporos hordóba nyúltál a témával :)
Kíváncsi leszek a kommentekre.
Nekünk is volt jópár afférunk vadászokkal.

Régebben, amikor még semmi esélyed nem volt tájékozódni a korlátozásokról, az Északi zöldön haladtunk már jó 20 km-t a hátunk mögött hagyva, és bizony elég durva bozótoson küzdöttük keresztül magunkat, amikor egy külföldi vadász puskája elé kerültünk. Nyilván nem tetszett neki a dolog, és vissza akart küldeni, de nem igen tudtuk megértetni egymást. Úgyhogy mentünk tovább, mert a vonat és a busz nem vár ugyebár...

Egyszer meg egy vadász figyelmeztetett, hogy ne menjünk be a területre mert külföldi vadászok vannak és nem biztos, hogy meg tudnak különböztetni a vaddisznóktól, mert nem kizárt, hogy bepálinkáznak a hidegben...

Az MTSZ felületén is megjelennek a korlátozások, ha az ember bekapcsolja a réteget, de ez is, mint minden más a rendelkezésre álló információk alapján működik.
www.termeszetjaro.hu/hu/tourplanner/

Az OSM-en is 11752 vadászati célú leshely van feltüntetve, szóval valóban nem kevés, de nem a lesekkel van a baj, mert azt néha mi is igénybe vesszük egy-egy fotó erejéig, hanem az arra lőfegyverrel felmászókkal.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.14. 07:46:36

Tudom, Tamás, hogy ez darázsfészek, de most mazopista hangolatban voltam, azért írtam erről a témáról. És próbáltam dialektikus lenni, bár nyilvánvaló, melyik oldalon állok. :-)

gigabursch 2022.02.14. 10:49:47

Nagyon jó a téma és kifejezetten jól rámutat arra, hogy higgadtan sokminden megoldható. Kevésbé higgadtan meg sokminden nem.

Személy szerint én már az ingyenes online Erdőtérkép ( erdoterkep.nebih.gov.hu ) oldal analógiájára szeretnék egy hasonlót, akár app formában, amely információként az alábbi adatokat hordozza:
- VT határok
- VT nevek és kódok
- VT kontaktok
- korlátozások, stb.
Ez egyébként eltévedés, baleset, stb esetén ugyanúgy létfontosságú lenne, akár egy gépjármű/vadbaleset vagy akár vélt vadorzás gyanúja esetén is.
Ha lenne digitális beírókönyv, akkor vadászkerület szintén lehetne tudni valós idejűen, hogy van-e kint valaki vadászni, ami egyébként a vadorzas ellenében is jól használható lenne.

Amúgy ha épp társas vadászat van valahol és az elérhető lenne egy dátum fedvénnyel (melyről a vadászati hatóság tud, engedélyezi, tehát akár fél is teheti letölthető fedvényként, és akkor plusz pár km-vel az út újratervezhető, ami akár szép élményt is nyújthat....

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.14. 11:24:41

@gigabursch: Köszi a dicséretet, pláne úgy, hogy már tudom, szakember vagy! Igen, jó lenne egy ilyen térkép, pláne, ha rajta lenne az összes turistaút is, így egyből látnák a laikusok is, hogy pontosan milyen vadászterületeken haladnak át! Egy-két telefon, és már nem az ismeretlenbe indulnánk el túrázni!

Adani 2022.02.14. 11:34:01

Vadászokkal eddig sosem volt bajom, párszor találkoztam velük, láthatósági mellényt fel szoktuk venni ha halljuk ,hogy durrognak a puskák. Akármekkora kőbunkó is némelyik ( mert vannak pláne külföldiek) baleset nekik sem hiányzik, abból csak ők jönnek ki rosszul, pláne ha még ittasság is van a dologban. A legtöbb vadász szerencsére normális és ha normálisan állsz hozzá akkor ők is úgy fognak, kompromisszum kötés mindenkinek az érdeke, nekem ide és ide el kel jutni út itt vezet, nekik sem hiányzik a balhé, ők is haladni szeretnének, mindenkinek az a jó ha valahogy megoldjuk a problémát. Legtöbbször elég ha vársz pár percet ameddig a hajtás elhagyja azt az utat, vagy kikerülöd arra amerre mondják. Lehet olyan eset mikor nem pusztán szívatásból nem engednek be, pl. ha sebesült vaddisznót kergetnek jobb ha puska nélkül nem mászkálsz, mert nagyon veszélyes tud lenni

gigabursch 2022.02.14. 12:06:27

@Adani:
Az biztos, hogy egy 300,- Ft-os tuskó gazdaságos sárgamellény sok vesződségtől megmenthet.
Még a kutyát is könnyebb meglátni, ha jó a mellény rajta.
Az meg ne legyen már kérdés, hogy az erdőre úgy visszük ki az ebet, hogy van rajta egy cédula, amin a neve, a gazda neve, címe és telefonszáma rajta van...
Egy ilyen hám a boltokban 1500-5000 Ft között mozog ...

Drag 2022.02.14. 18:45:19

Eddig több kellemetlen tapasztalatom van kirándulókkal, mint vadászokkal.(Tudom, NSzT)

A sátrazáshoz egy plusz adalék:
Érdemes a sátorra, vagy a közelében lévő fára valami színes cuccot, ami jelzi, hogy ott bizony van valami, ami nem vad...
Ez a legjobb, ha fényvisszaverős szalag, vagy ilyesmi.

Drag 2022.02.14. 18:49:01

Apropó, lehet venni "hámot", ami fényvisszaverős, és S-XXXL méret között állítható, ezt akár a zsákra is fel lehet applikálni.
Vagy esetleg 3-4 ezresért adnak sárga-fényvisszaverős hátizsák huzatot is...

Nekem egy kis párszázas led-es villogó van mindig a zsákban, azt üzemelem be, ha sötétedik...

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.14. 18:58:38

@Drag: Köszi a kiegészítéseket! Azt hiszem, most is kiteszem a szöveget, hogy olvassák el a látogatók a kommenteket is!

striker11 2022.02.14. 20:46:38

Lehet, hogy szerencsém volt eddig, de soha nem volt gondom vadászokkal, akár terepen találkoztunk, akár telefonon érdeklődtem egy-egy terület lezárása felől, teljesen normálisak, sőt, segítőkészek voltak. Persze, gondolom ilyenkor is "Amilyen az Adjonisten, olyan a Fogadjisten". Ahogy nyilván van gyökér vadász, úgy sajnos gyökér turista is akad bőven.

BOAR 2022.02.15. 14:45:03

Pár gondolat...
"a vadászoknak nincs joga megtiltani, hogy szélsőséges esetben a túrázó belépjen a hajtási területre, ilyen esetben a hajtást fel kell függeszteni"
De van. Ráadásul feljelenthetik a túrázót mert balesetveszélyes helyzetet teremt, másrészt az okozott kárt-a társasvadászat meghiúsulását-kifizettetik vele.
A hivatásos vadászoknak rendészeti jogaik vannak, ennek megfelelően járhatnak el.

"a vadászoknak tudomásul kell venni, hogy az erdő a turistáké is, és a túrázás közjóléti szolgáltatás"
Olyan nincs, hogy "az erdő a turistáké is". Nem az övék. Alkalmasint nem is a vadászoké. Az erdő lehet állami vagy magántulajdonban. A vadászok egyrészt területbérleti díjat fizetnek, másrészt felelősek a keletkezett vadkárért. A turisták meg nem fizetnek és nem felelnek semmiért.
Érdekes dolog ez. Senki nem megy be a fakitermelésbe mert arra visz az útja. A kombájn elé sem fekszünk ki aratáskor csak mert pont ott szeretnénk gyönyörködni a felhők vonulásában vagy a pillangók röptében. Ellenben egy társasvadászatba simán besétál egy csomó ember mert "nehogymá' a b.zi vadászok megtíccsák nekem".
Aztán lezárom szalaggal az utakat, kiteszem a figyelmeztető táblákat, fél óra múlva meg bejön a robogós, a kutyasétáltató, a mountain bike-os, a szalagot és táblát meg a bokrok közt találom meg. De olyan is előfordult, hogy a felháborodott turista rendőrt hívott ránk. Aztán kijöttek, elmagyarázták neki, hogy igenis szabályszerű amit csinálunk, akkor megfenyegette őket is, hogy majd az ő befolyásos ismerőse rendet tesz...
"Ha ez szervezett túra (teljesítménytúra), akkor a szervezők úgyis már jóval korábban bejelentették ezt az erdészeti hatóságoknak"
Ez azért nem így van. Az "erdészeti hatóság", bár nem tudom, mit ért alatta a posztoló, nem azonos a vadászatra jogosulttal. A helyi erdőgazdaság lehet a vadászati jog gyakorlója de ugyanúgy lehet ott bármilyen vadásztársaság a jogosult.
Az nem lenne baj, ha egy országos térképen fel lennének tüntetve a vadászterületek, a jogosultak elérhetőségeivel. De ez csak a normális embereknek nyújtana segítséget, azokkal meg amúgy sincs gond. A hülyéknek meg hiába magyarázunk.
Nekem sajnos nagyon rossz tapasztalataim vannak, a területünk nagyváros széle, parkerdős övezet. Ide nem "klasszikus" turisták jönnek hanem délutáni kirándulók akikből abszolút hiányzik az erdőjárás kultúrája, hangosak, szemetelnek, fegyelmezetlenek de cserébe roppant önérzetesek.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.02.15. 15:59:43

Magam részéről korrektnek tartom az írást, a vadászokkal sem volt gondom, az erdőben, sokat járok sétálni. a hátizsákban mindig van láthatósági és ha puskalövést hallok az első hogy felveszem. Amíg volt kutyám, addig arra is adtunk, és mindíg pórázon vezettük. (egy spaniel volt, Peggy, isten nyugtassa, nagyon jó eb volt)
Néha bivakoltam erdőben, de mindig csak ott ahol erre való esőtető vagy épp magasles volt. Én a les alá szoktam "fészket" rakni és ha vadász jön akkor odébbmegyek. (nem jött) A szóróhoz/sónyaló helyhez soha nem megyek közel, kerülöm a konflikust. Egyszer futottam a mátrában épp hajtásba, de az úton álló őr kérésére ott pihentünk le, és a hajtás végeztével mentünk át. (mondjuk jó sokáig tartott, de épp egy paprikás krumpli főzéssel ütöttük agyon az időt.)
Szerintem normális hangon a másik tisztelete minden problémát megold. csak annak van gondja aki keresi azt.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.15. 16:37:08

@BOAR: Köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy egy vadász is olvasta és kommentálta a posztot!

Az érintett felsorolást egy az egyben átemeltem a [6]-os számmal jelzett cikkből, ahol a felsorolás a szöveg szerint több "szakértővel" való egyeztetés után alakult ki. A teljesítménytúrákról szóló résznél pedig valóban pongyolán fogalmaztam, az érintett erdőgazdaságokat és a vadásztársaságokat kellett volna írnom.

A kirándulókkal kapcsolatban kénytelen vagyok egyetérteni, valóban sok kiránduló nincs tisztában az erdei etikettel, az erdőjárás kultúrájával. Azt hiszem, ez is megérne a posztot... hozzáírtam a témát a már terjedelmes listához, hogy miről is kéne még írnom!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.15. 16:40:25

@Walter_Dornberger: Így van, nem kell ellenséget látni egymásban, mindent meg lehet beszélni és persze alkalmazkodni is lehet a másikhoz.

Pápu nem sárga tetű 2022.02.15. 17:29:35

Abszolút nem erre számítottam - különösen a célkeresztes nyitókép alapján - de ez valóban egy teljesen korrekt hangvételű írás. Még akkoris ha van benne pár tárgyi tévedés, amikre Boar is felhívta a figyelmet. Én még a kóbor kutya kilövéshez tenném hozzá, hogy ez messze nem előírás, a jogszabály bizonyos esetekben lehetőséget ad rá(pl. ha a kutya vadat űz).

Országos térkép a vadászterületekkel:
portal.giscloud.com/
Public maps keresőbe : vadgazdálkodás

hev53 · http://hevesiz53.blogspot.com/ 2022.02.15. 17:31:23

Egy kiegészítés, lehet, hogy nem közismert, de heyjoe térképének van egy nagyon fontos és még inkább nagyon hasznos szolgáltatása. A tervező térképen a jobb alső részen lehet bekapcsolni a vadászati réteget. Ezután a túránk nyomvonalára kattintva megjelenik az adott vadászterület és erre ismételten kattintva a vadásztársaság neve és címe is elérhető. Mivel nem kötelesek interneten közzé tenni a vadászatokat aki biztosra szeretne menni érdeklődjön. Vadászat miatti tilalom vagy korlátozás ott is lehet ahol a térkép ilyet nem jelöl. Ha olyan korlátozással találkoztok ami nincs a térképen küldjétek el heyjoe-nak és felteszi.

hev53 · http://hevesiz53.blogspot.com/ 2022.02.15. 17:36:07

@gigabursch: Az utolsó pont kivételével ez már létezik, az utolsó pedig nem is fog, mivel az erdőtörvény mást ír elő, csak használni is kellene. Úgy hívják heyjoe.hu- és lentebb részletesebben leírtam.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.15. 17:41:00

@Pápu nem sárga tetű: Igen, a címkép kicsit kattintásvadász, ezt nem tagadom. Gondolom, egy vadásznak égnek áll a haja tőle. Köszönöm a linket, majd beleteszem a szövegbe!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.15. 17:44:42

@hev53: Heyjoe térképét linkeltem a szövegben, de beleírom majd a szövegbe az általad linkelt térképet is! De már @Pápu nem sárga tetű is említett egyet!

midnight coder 2022.02.15. 18:18:52

"Túl vannak szaporítva? Igen, ez így van"

Szerintem nincs így. Az ember mezõgazdasági tevékenysége elõtt valószínûleg sokkal-sokkal több állat élt kis hazánkban egy négyzetkilométerre vetítve.

Faszerkezet 2022.02.15. 18:37:08

"Végezetül röviden kitérnék arra, hogy a vadászok számára előírás, hogy a kóbor kutyákat le kell lőniük. "

Ilyen előírás nincs. Van lehetősége a vadásznak kilőni az ebet bizonyos esetekben, de kötelezetsége nincs.

gigabursch 2022.02.15. 18:41:31

@Pápu nem sárga tetű:
Köszönöm a linket.
Ezt nem ismertem.
Nagyon jó.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.15. 18:53:34

@midnight coder: Sőt, már a dinoszauruszok korában is... de azok az idők már elmúltak. :-) Abban azt hiszem, egyetérthetünk, hogy jelenleg a vadászok bármekkora vadállománnyal szinten tudnák tartani a rendszert, a mostaninak a töredékén is, hiszen pár éves túlvadászattal le tudnák csökkenteni a számukat a jelenlegi felére, harmadára. De nem teszik, ugyanis így juthat csak minden vadász megfelelő zsákmányhoz. Másrészt csak téli etetéssel lehet fenntartani a mostani vadállományt, ez pedig azt jelzi a számomra, hogy túl vannak szaporítva.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.15. 18:55:49

@Faszerkezet: Köszönöm a kommentet, erre már Pápu nem sárga tetű is felhívta a figyelmemet!

Adani 2022.02.15. 19:57:19

@Faszerkezet:
A túrázók szempontjából nem is baj, hogy a megvadult kóbor kutyákat kilövik a vadászok, sőt. Ha nem lenne gyepmester, aki befogja a kóbor kutyákat, meg vadász, aki ha megvadult kilövi ( vadat űz, emberre támad stb.) akkor sokkal veszélyesebb lenne erődben túrázni, falkába verődött kóbor kutyákkal biztos nem találkozna szívesen senki. Még nem kóbor kutyákkal is vannak néha bajok, nemrég is volt kutyatámadás valahol Bélapátfalva környékén a kék túra útvonalán, ahol egy lyukas kerítésen át szökött ki egy kutya és támadt rá túrázókra. Tapasztalatlan túrázó pláne ha egyedül van nem biztos, hogy helyesen tud cselekedni ha megijed tőle, nem biztos, hogy el tudja ijeszteni. Vadállatokról már volt poszt, kutyákról is érdemes lehet csinálni egyet, hogy ha egy kutya ront rád mi a teendő, szokás szerint el kell nyomni az ösztöneink tanácsát, hogy futás, az a legrosszabb, mozdulatlanul állva, jobbak az esélyek pl.

gigabursch 2022.02.15. 20:40:15

@Adani:
No, ezzel aztán jól feladod szegény bloggernek a kihívást... Lassan már átmegyünk túlélők kézikönyvébe.
Lassan már kezd átmenni egy pszicho-terror-horror hálivúdi forgatókönyvbe a történet.

Amúgy támadó kutyával (ha kóbór, ha nem), egy megoldás biztosan van.
Az egyik karod szájába rakásával (túl sok időd nincs...) egyidejűleg a másik hüvelykujjaddal a leghatározottabban belenyúlsz teljes erőből a szemébe. A hüvelykujjaddal és a legmélyebben. Egy, azaz egyetlen egy esélyed és egyszer van...
Kívánom mindenkinek, hogy sose legyen ilyen esete...

A támadó falka - az már egy nagyon nehéz eset...

Amúgy ismerek olyan falut, ahol a kóbor kutyák biztos kilövésére vonatkozóan (előtte lakossági tájékoztatás, stb! - 2003-ban történt) határozott igény jelent meg a helyi VT felé...
Két nap után vagy otthon maradtak a kutyák vagy már sose értek haza...

gigabursch 2022.02.15. 21:00:05

@midnight coder:
Mennyi az annnyi az komoly viták tárgya.
Egymással ellentétes hatások jelentősen megnövelik a vad létszámát.

Szerteágazó téma és sok vitára is ad alapot, de azért néhány szempont
- Csúcsragadozók hiánya vagy korlátozottsága
- Rendkívül intenzív mezőgazdasági termelés a vegetációs idő alatt is többlet tápanyagot tud nyújtani
- A vadföld és a szóró kifejezetten növeli a többlet táplálékot. Ez ugyanolyan hatást vált ki, mint a cigánynak a segély. Rászaporodik
- A táplálékkiegyenlítettség hatására nincsenek éhhalálozási ciklusok, hanem egy folyamatos növekedési spirál lép fel
- Az emberi tájgazdálkodás megváltozása más természetű búvóhelyeket jelent és más természetű erőforrásokat biztosít, akárcsak más jellegű ragadozást (predációt) is hoz magával. => Hogy kis kitérőként egy nagyon extrém példát mondjak, ami már kultúrtáj a javából. Az ember évszázadokon keresztül 'ragadozta' a városi szemét felszippantásában kiemelt jelentőségű galambokat (is) (tojás, hús). Ez elapadt, abbamaradt. A galambok (is) túlszaporodtak => Egészen meglepő módon jelentek meg a hozzá kapcsolódó városi ragadozómadarak (vércsék, héják, karvalyok, nagyobb baglyok) és ragadozó emlősök (nyest, görény), lévén van kaja, van erőforrás.
Ma ha Budapesten éjszaka nézed valamelyik nagyobb belvárosi teret (Szabadság tér, Kossuth tér, stb..) eséllyel láthatod meg azt, hogy a közvilágítás fénye felett 'őrjáratoznak' a ragadozó madarak és ki-ki a saját vadszati módszerével be- vagy levág és meg is van a vacsi...
Az autók között vagy épp a tetőszékeken surranó ragadozó emlősökről szó se essék...

Az élet él és élni akar. Mindenhol és mindenkor.

S hogy visszatérjek a rászaporodós mondandómhoz:
Az élet nem tűri meg a vákumot. Ahol többlet erőforrás van, azt vissza fogja vinni az élet körforgásába. Sem feleslegesen felhalmozódni, sem parlagon heverni nem enged semmit.

Az ember felelős erőforrás és tájgazdálkodása nagyon sok kérdést vet fel.
A kérdések és az összefüggések jobb megértéséhez szívből ajánlom Peter Wohlleben könyveit, amelyek rendkívül olvasmányosak és irgalmatlan mennyiségű tudományos kutatást tesz olvasható esszenciává, melyet már bárki megért(het).
A könyv másik nagy előnye és értéke, hogy a magyar fordítást Iványi Ákos erdőmérnöknek köszönhetjük, aki tk. megalkotta magyar-német / német-magyar erdészeti, faipari és vadászati szakszótárt is.

hátrasarc 2022.02.15. 23:57:06

@Walter_Dornberger: Lehet hogy magam alatt vágom,de én inkább jól körbeszoktam vizelni a sózókat,vagy a vadleseket.
Hamár a rókák is csinálják :(
És olyan nagy szükség nincs ennyi vadászra,művelt úriemberek mind ugye ? Mindegyiknél szoktam látni Tolsztoj kötetet ahogy olvasgatják várva a 12 es bikára.
Én abban hiszek,hogy a vadgazdálkodás az a vadőr,erdész és a gazdaság feladata.
A Gróf urak erdeiben vadászni,meg ....
És végül ,nem olyan régen ezek még a nép erdei voltak(jajj de demagóg) és Cinege elvtárs vadászott bennük-és a többi jó elvtársak ..
Most a titulus sértő,de a lényeg nem változott.
És ezek után nem csoda,hogy az állatok behúzódnak a városokban,lévén leszűkült az életterük. A lelőtt kutyák száma meglepett,és sajnálatos.Ez kb. ugyanennyi embert takar,aki nem tud mit kezdeni a "legjobb barátjával".
Sokan nem értik amikor magyarázom nekik,hogy ne engedjék el messzire maguktól,tegyék pórázra,és a kutya saját érdeke is az hogy ne durrantsák kupán.
Aztán megy a zokogás ,hogy a gonosz vadász-mert nem a tulaj az aki tojik a szabályokra-

hátrasarc 2022.02.16. 00:04:03

@Adani: Talán egy pár ezer ftos jetspray ami kicsi könnyen elfér a hátizsákban,az segít kezelni az ilyen helyzetet.
A kutyák sem szeretik a paprika sprayt.
Igaz nehéz ,izgalomban használni,de egynek jó..A bozótvágót erős túlzásnak tartanám,de nálam is szokott lenni favágásra alkalmas eszköz .Is.
Azért régebben falun ,többször volt ilyen helyzet-a bulvársajtó éledésekor pedig mindennapos hirek voltak a rottweiler támadások,és pittbull tragédiák.-
Mostanában nagy a csend :( Ami nem is olyan nagy baj.

hátrasarc 2022.02.16. 00:10:18

@Pápu nem sárga tetű: Én úgy emlékszem az erdő nem közterület,és annak használata csak a gazda -van ahol már egyáltalán nem ,mert közben elvesztette közpénz jellegét-engedélyével lehetséges.
És időkorlátok közt.
És megtilthatja annak használatát is.
És a kutya csak látótávolságon belül lehet,nem tekereghet csak úgy össze vissza a területen.Mert azért vannak barmok,és hamár ledurrantottak szegényt ,utána évekig lehet pereskedni kinek volt igaza.
"Mindezek ismerete mellett ne feledkezzünk
meg arról sem, hogy a Szabálysértési törvény
193. § (1) bekezdése értelmében: aki a felügyelete
alatt álló kutyát természeti és védett természeti
területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és
a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elen-
gedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ
el. Hasonló jogszabály nem csak hazánkban, hanem
más fejlett országokban is hasonlóan érvényben van."

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.02.16. 03:50:57

@hátrasarc: A vadászat sokminden más mellett üzlet is. Megélhetés sok embernek, valamint a természet állapotát megfigyeléssel szelekcióval javítja.
Az, aki megengedheti magának, miért ne tehetné? És miért kell irígykedni -fintorogni rá? nem hiszem, hogy ma magyarországon (a cikkben olvastam) 50000+ vadász lévén ennyi iparbáró és gróf lenne. Azt viszont gondolom, hogy aki így bassza el a pénzét, az jól teszi, mert nagyrészt itthon veszi igénybe a szolgáltatásokat, veszi a vadászjegyet, fizeti a trófeát, dolgozik a vadásztársaságban társadalmi munkában ha tagsággal rendelkező vadász-vagy ha sportvadász akkor fizet, és így van ez jól. Aki akar, az tud vadász lenni, nem olcsó mulattság, de ez egy közepes technikai sport pénzigényével biztosan nem ér fel. (műrepülés, rally, stb.) Aki ezt sereti, tegye, aki vágyakozik erre, az igyekezzen, és mindenki örüljön annak, hogy ez a szektor is profitot termel: az államnak, a közösségnek és a vadásznak is. (neki elsősorban élmény és egészségnyereség formájában) Ezért tartom hasznosnak leginkább a vadászatot.
Persze minden csoportba vannak oda nem valók illők. Ahogy van részeg autós, úgy vannak vadászatok amik egy vadászmise után egy kis szenteltvízzel kezdődnek.
Van vadászat, ahol a vadász elfárad, lefekszik aludni egy bokorba és a társa a mocorgásra azt hiszi hogy disznó és lelövi. Ilyen is van, de itt a konkrét elkövető a hibás és nem a vadásztársadalom. Szerintem.
Más:
Nem vagyok vadász, de fegyvertartó emberként nagyon borzolta a szemem a nyitókép. Még viccnek is rossz.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.16. 06:01:06

@Walter_Dornberger: Mint már fentebb írtam, a címkép egyszerű clickbait. Semmi több.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.16. 06:05:52

@Walter_Dornberger: @hátrasarc: @gigabursch: @Adani: @BOAR: @hev53: ...meg minden más kommentelőnek:
Szeretném mindenkinek megköszönni az építő jellegű hozzászólásokat! Alapvetően azért írok blogot, hogy olvassák, az azonban külön öröm a számomra, ha az olvasók reagálnak is a leírtakra!

Adani 2022.02.16. 17:36:19

@gigabursch: A rókáknál pl. a veszettség sokáig szelektálta az állományt, mióta védekeznek ellene repülőről leszórt csalikkal, amikbe van vakcina már nem. De mivel a veszett róka háziállatokra és emberre is veszélyes, védekezni kell ellene, vadászattal lehet csak kordában tartani az állományt.

Kutyák ellen én azt hallottam szakemberektől, hogy keresni kell valamit, amire rá tud harapni egy faág pet palack, jobb híján valami ruházatot levenni pl. a dzsekit mindegy mire csak ne te legyél az, és azzal már távol lehet tartani. Ha biciklivel vagy maga a bicikli is jó kerítésként használva magad elé rakva. A paprikaspray se rossz, az egyébként is hasznos lehet, nálam is van KO Pepper a jó csak a CS meg az ammóniaspicli nem sokat ér.

gabroca 2022.02.16. 17:52:53

Nekem már sikerült puska nélkül kilőni egy nyulat...szegényt az M3 autópályán érte a végzet...

gigabursch 2022.02.16. 22:50:23

@Adani:
Ez olyannyira érdekes téma, hogy Európában szerte-szana gyakorlatilag eltűnt a veszettség. Kávzi teljes 'átoltottság' van...
Viszont előkerültek olyan betegségek, amik előtte csak itt-ott feltűnő és ritka események voltak.

A kutya ellen sok mód létezik. TÉnleg érdemes egy cikk róla....
Amit én írtam, attól a Jóisten kíméljen mindenkit, hogy rákényszerüljön.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.17. 06:09:12

@gigabursch: Mostani poszt után két téma is felkerült az Útravaló posztok jövendőbeli tartalmai közé: a kiránduló etikett és a kutyák. Nem ígérek semmit, hogy mikor lesz ezekről poszt, ugyanis lassacskán több íráshoz is gyűjtöm az anyagot, amelyik korábban összeáll, abból lesz legközelebb poszt!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.17. 06:12:40

@horvabe: Poszt... poszt... poszt... Úgy látszik, még álmos vagyok! :-)

Adani 2022.02.17. 08:01:48

@gigabursch:

Valahogy úgy, rókák terjesztették sokáig, mióta vakcinázzák őket már alig 1-2 eset van pár évente. Utolsó emberi veszettség 1994-ben volt veszett macska karmolásból, ott is csak azért, mert nem mentek orvoshoz

olahtamas- 2022.02.17. 09:22:17

Ugye mondtam, hogy puskaporos hordó :)
És már be is robbantotta a szomszédos hordókat.
A kutya indokolatlan pórázra kötését meg felesleges "állatkínzásnak" tartom.
Nyilván ha valakivel találkozik az ember, aki még egy barátságos kutyától is fél, akkor az ember lábhoz hívja és addig ráteszi a pórázt, míg elhaladnak egymás mellett, de a kutyának is jár a személyi szabadság.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.17. 11:19:59

@olahtamas-: Nem volt itt semmiféle puskaporos hordó! A kommentek is bírják a nyomdafestéket, ráadásul örülök, hogy páran vették a fáradságot és leírták a véleményüket!

BOAR 2022.02.17. 13:20:09

@Adani: Erről a macskás dologról nem hallottam. Amiről én tudok mint "utolsó" haláleset, az somogy megyében történt, Édesanyám diagnosztizálta a betegséget de már későn.
Ott is az volt a gond, hogy a rókaharapást eltitkolta az áldozat, a körzeti orvosnak azt mondta, kutya harapta meg. Amikor kezdte rosszul érezni magát, akkor árulta el Édesanyámnak(aki gyermekorvos), hogy mi is történt valójában. sajnos akkor már hiába küldték kórházba. A környékünkön akkor több eset is előfordult, háziállatoknál, konkrétan szarvasmarháknál is. Vagy megharapta valamelyiket a róka, vagy a zöldtakarmánnyal került be a fertőzés, mindenesetre a szomszédos "pusztán" a lakosság jó részét beoltották.
De 7-8 éve magam is találkoztam rókával a vadászterületünkön ami szerintem veszett volt. Egy földúton jött szembe velem fényes nappal, nem érdekelte az autó, ahogy rá néztem, nem láttam a tekintetét. Az utolsó pillanatban elkaptam a kormányt, különben valószínűleg keresztül mentem volna rajta. Nem volt nálam fegyver.
A hazai immunizálást tudtommal az osztrákok támogatták, hogy nem fertőzzön vissza, az ukránt meg mi. Hogy a balkánon mi a helyzet, nem tudom.
Ahogy a veszettség kiszorult, elterjedt a rókáknál a rühesség majd a májmétely. a természet szabályoz.
Pár éve olvastam egy információs adatbázist amit turistáknak raktak össze. Ott hazánkról azt írták(többek között), hogy jelen van a veszettség és denevérek terjesztik.
(Írtak olyat is, hogy nálunk ihatatlan a csapvíz. Ellenben Görögországban nem, ott nyugodtan megihatjuk. Hát...váljék egészségükre...)

Aureliano Buendía 2022.02.17. 18:58:35

kicsit megszaladtak a kommentek, mióta olvastam a cikket, aztán velem szarakodott az inda is, így 2 napig nem tudtam belépni:(
Szóval a vadászok. Nekem eddig 2 rendes találkozásom volt velük, mindkét esetben tök korrektek és jó fejek voltak. Talán az adjonisten miatt is.
Az egyik még az azóta eltűnt Kevélynyergi Th. romjainak lépcsőjén, mikor még nem bontották el teljesen. Éjszakai túráztunk, és ők is meglepődtek, mikor ott találtak minket, ahogy épp pihenőzünk, este 10-11 körül. Annyit mondtak, hogy lefelé legyünk hangosak, elempámpázzunk ezerrel.
A másik most 2020-ban, mikor a Szajki tavaktól akartam Hosszúperesztegig (Sárvárig) eljutni, és felvett egy, amikor stoppoltam. [Végül 5 autóval jutottam vissza a sajátomhoz Sárvárra :D ]

Eredendően a vadászokra szükség van, @gigabursch: már leírtam, de én most egy kicsit egyszerűbben leírom (a teljesség igénye nélkül).

A vadaknak (és itt most a nagytestű növényevőt értem alatta [őz, szarvas, vaddisznó]) az ember tevékenysége miatt már nincs természetes ellensége (farkas, medve, esetleg nádi farkas még), így alapból nincs, ami kordában tartaná/szelektálná az állományt. Így a vad szinte korlátlanul tud szaporodni. Egyre több egyednek van rá egyre több ideje. És mit csinál az istenadta vad? Táplálkozik. A még több vad még többet táplálkozik, így egy idő után konkrétan felzabálja a környezetét, ami az adott erdő végét jelenti szép lassan, hisz lezabálja a fiatal hajtásokat.
Szóval jól hangzik a cuki őzek, szarvasok toposz, és akinél az utolsó természetfilm a Bambi volt az ennyivel be is éri, de a természet ennél azért sokkal bonyolultabban működik. Sajnos az OKT fórumban is rendszeres a méregzöldek hirtelen felindulása a vadászok ellen, védendő a cuki Bambikat.
De az erdőket szántóföldek is határolják, ami szintén egy jó kis terített asztal drága növényevőinknek. Belátható talán, hogy egy korlátlanul szaporodó vadállomány rövid időn belül kienné a környezetét, ami aztán populáció összeomlásához vezetne. És akkor még nem is beszéltünk a károknak a gazdaságra (pl. mezőgazdaság) vetített részével.
Visszatérve még a ragadozókra: a génállomány szabályozásában is fontos szerepük volt, hisz főleg a gyenge, „hibás” egyedeket tudták zsákmányul ejteni, így ezek gyengébb/hibás génjei nem öröklődtek tovább.

Tehát, ha nem akarjuk, hogy eltűnjenek az erdők, egészséges vadakat akarunk, plusz még enni is pl. kenyeret, akkor muszáj az embernek átvenni az általa kipusztított ragadozók szerepét. Nem hiába nevezik az egészet vadgazdálkodásnak, mert ebben az esetben a vad bizony (babmirajongók figyelem!!!) olyan mint pl. a búza, egyfajta haszonállat, amivel gazdálkodni kell. És megtéríteni pl. az állatok által okozott mezőgazdasági károkat. Na, és egy vadásztársaságnak miből lehet bevétele? Dobpergés... hát a vadászatokból.

Ha kíváncsiak vagytok arra, mit okoz az, ha betiltják a vadászatot, akkor nézzétek meg az erdélyi medvehíreket. Ott betiltották a medvék vadászatát, túl is szaporodta magát az állomány.

Tetszik, nem tetszik, az erdő több, mint egy Disney-mese, Természet Anyánk szabályai kőkeményen érvényesülnek, és ebben a játékban a vadászok szerepe nélkülözhetetlen, és megkerülhetetlen.
Vannak bunkó vadászok? Biztos. De bunkó kirándulók is. Egy adott szituációban kétszereplős egy beszélgetés, ha pl. egy önérzetes sötétzöld turista akarja a vadásznak megmondani, hányadika van elsején, akkor nem biztos, hogy azt a választ kapja, amit hallani szeretne. Aztán persze már a maga szubjektív módján adja elő a történetet az internet különböző pöcegödreiben.
Szóval nincs olyan, hogy a „jó” kiránduló találkozik a „rossz” vadásszal.

Aureliano Buendía 2022.02.17. 19:06:32

@midnight coder: és ez szerinted mikor lehetett? Csak azért kérdezem, mert már az újkőkarszak alatt is földművelő népek éltek a Kárpát-medencében, és a tevékenységük óhatatlanul az állatvilág területét apasztotta, ezek szerint a létszámukat már akkor csökkentette ;)

:DDD

Aureliano Buendía 2022.02.17. 19:13:04

@horvabe: meg a vadásztatás minden évben egy biztos(abb) bevétel pl. a vadkárok fedezésére. Be tudnák állítani a vadászok maguk is a létszámot, de akkor elesnének attól a bevételtől, amit a jópénzű külföldiek hoznak egy-egy vad kilövéséért.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.17. 19:19:04

@Aureliano Buendía: Én is nagyjából így gondolom, de azért hozzátenném, hogy csak a vadászat mértékén múlik, hogy milyen szinten stabilizálódik a vadállomány! Pár éven belül beállíthatnák a vadállományt a mostani szint felére is. De a vadászattal valamilyen egyensúlyt próbálnak fenntartani azon a szinten, hogy a növényevők és kisragadozók által okozott kár még kezelhető legyen, viszont elég nagy legyen a vadállomány ahhoz, hogy "eltartsa" a vadászokat, sőt, még a külföldiek is jöhetnek kellő számat vadászni. Tehát a mostani állapot valamilyen kompromisszum a vadak károkozása és a (tényleg nem sok) haszon között.

BOAR 2022.02.17. 20:41:05

@horvabe: A vadgazdálkodás rentábilitását sokkal inkább egy minőségi mint egy mennyiségi vadállomány jelentené. Egy tizenkét kilós agancsú bika épp annyit károsít élete során, mint egy hétkilós. Aztán ötször annyi bevételt hoz.
De a lecsökkentett vadállomány elvenné a lehetőséget a vadászat "napszámosaitól", azoktól, akik a "sűrű fillért" összerakják.

Adani 2022.02.18. 09:23:16

@BOAR:
1994-ben volt valahol Borsodban talán Ricse rémlik. Veszett macska átment szomszédolni és rátámadt a lakókra megkarmolt egy 2 éves gyereket meg a tizenéves tesót is meg még pár embert, agyonverték a macskát és elásták a kertben orvoshoz nem mentek. 2 hónappal később a gyereken jelentkeztek a tünetek ill. a szomszédon akié a macska volt utána derítették ki, hogy mi történt miután mindketten meghaltak és veszettséget kimutatták. A többieket beoltották és ők nem kapták el. Lábon karmolta őket a macska és még nem érte el az agyat a vírus így az oltás nem késett el.

Rókás esetről hallottam én is, erdész fogadott be egy róka családot, veszett volt megharapta, nem ment orvoshoz. Egyszer meg egy óvoda udvarára ment be egy róka és az óvónő miután látta, hogy szelíd és ott marad kivitte csoportot, hogy gyerekek nézzétek meg ittvan Vukk, de aranyos, aztán mehetett az egész csoport oltásra.

Veszettség olyan, hogy ameddig a tünetek nem jelentkeznek (akkor éri el az agyat a vírus) addig sorozatoltással megakadályozható a kifejlődés, ha már elérte akkor már csak a koporsót rendelheti meg a beteg, 2004 óta létezik egy Milwauke-i protokoll nevű kezelés, ami néha segít, mesterséges kómába helyezik a beteget kikapcsolva az agyat, ezzel időt tudnak nyerni és van mikor így lesz ideje legyőzni a szervezetnek a betegséget, van, de alacsony a hatásfoka és akik túlélték se épültek fel teljesen vagy csak hosszú idő után.

Régebben mindig azt mondogatták, hogy ha lakot területen látsz rókát az biztos veszett kerüld el messzire, már ez sem igaz már nem félnek annyira az embertől simán bemennek kukázni meg veteményest dézsmálni, nem biztos, hogy veszett. Csak ha nem menekül el ha meglát és feléje indulsz ill. ha szelíd és még a simogatást is engedi na akkor biztos az.

@Aureliano Buendía:

Így igaz, és hát az ember is mindenevő, húst is szeret enni eszik is, tehát szükség van vadászatra és vadra is, na meg igen ha túlszaporodik a vad az senkinek se jó. Romániában a medvéknél is ez megy, sokan vannak már nem talál kaját az erdőben hát bemegy lakott területre, eleinte csak kukázni fog, később már haszon és hobbi állatokat is elkap, de van, ahol már spájzakba meg garázsokba is bemegy aztán kiszolgálja magát, kinyitva a hűtőajtót. Megszokja az ember közelségét elveszti a természetes félelmét akkor a medvetámadások is gyakoribbak lesznek.

Kóbor kutyák kilövése és befogása dettó ugyanez, már annyira nem jellemző de régebben megszokott dolog volt a megunt kutyákat út szélén kitenni és otthagyni, ha élni akar akkor táplálkoznia kell vadakat vagy akár embert is megtámad.Mióta kötelező chippezni a kutyákat már javult a helyzet, chipes kutyát ugye ha befognak kiolvasva meglesz kihez tartozik.

Adani 2022.02.18. 09:34:03

@Aureliano Buendía:

A legritkább eset valóban mikor jó kiránduló rossz vadásszal találkozik, persze nem lehetetlen mindkét oldalt vannak túlvezéreltek, rossz kiránduló jó vadásszal is találkozhat. Mindkét részről ha nyitottak kompromisszumra és nem csak a saját (vélt vagy valós) igazát fújja akkor meg lehet egyezni mindenkinek az az érdeke, hogy oldjuk meg valahogy a helyzetet. Turista részéről engedni a de én oda megyek ahová akarok, az erdő mindenkié, erre vezet az út erre megyek mert jogom van vs. vadász, itt én vagyok az úr vadászunk lezártuk a területet menj innen. Ha ezen sikerül mindkét részről túllépni akkor lehet találni megoldást mindig, végül is mindenkinek az a jó ha meg tudjuk oldani. Ha elbasztunk valamit be lehet ismerni pl. nem vettük észre a táblát, nem volt kellőképpen kitáblázva, hogy erre nem szabad jönni. stb. Hasonlóan mikor bemész egy egyirányú utcába és szemből nem férnek el, meg lehet beszélni anyázás nélkül is ,hogy igen elbasztam nem figyeltem, nem láttam oldjuk meg valahogy, akár úgy is, hogy nekem van elsőbbségem te jöttél be rossz irányból szemből, de ha én 2 métert hátrébb tolatok akkor félre tudok úgy állni ,hogy meg tudsz fordulni, gyorsabb mintha az utca végéig tolatna vissza vétkes fél.

BOAR 2022.02.18. 10:55:18

@Adani: Én két sorozatot is kaptam. Miután "közel csapott be a villám", anyám nem bízta a véletlenre, egy róka meg egy borz nyúzás után is beoltott mivel voltak némi sérülések a kezemen illetve a borznál megvágtam magam...
Valamelyik természetfilm csatornán volt egy dokumentumfilm egy amerikai lányról aki elkapta a veszettséget aztán egyéb okból kómába esett és mire hónapok múlva magához tért, a veszettségen is túl volt. Talán így jöttek rá, hogy ez a módszer segíthet.

Aureliano Buendía 2022.02.18. 11:52:57

@Adani: Erdélyben ott is elment a történet, hogy direkt etették a medvéket, mert ugyebár turistacsalogató. Én is voltam Tusdnádfürdő szélén az egyik kukához közel, mert kivitt minket az ismerősünk, bár ez még 2012-ben volt, de a medvék már akkor hozzászoktak az emberhez.

Még 2002-ben egy hónapot voltam ösztöndíjjal Kolozsvárott a Babeş-Bolyain. Na, ott voltak kóbor kutyák szép számmal, az kicsit szürreális volt.

A kutyákról jut eszembe. Most januárban ismételtem a Bódvaszilas-Boldogkő (OKT25) szakaszt. Nyáron egyedül voltam, most 3 cimborámmal. Felsővadászon viszont én beköszöntem Ernőhöz, a többiek mentek, hogy majd utolérem őket úgyis. Na, a kivezető putris utcán először volt az egész kék alatt kutyával afférom. Az első nagyobb testű inkább érdeklődő volt, de amikor felemeltem egy követ az út szélén, már indult is be az egyik udvarra. Egy másikról meg kiviharzott 3 kis idegbeteg eb, amiből egy elég harcias volt, kapott volna a bokám felé, ha hátat fordítok neki. Viszont volt egy bot az út szélén, ahogy azt felvettem, egyből tágabb teret hagyott nekem. Feltehetőleg ismerte a működési mechanizmusát.

Adani 2022.02.18. 12:31:04

@BOAR:
NetGeon láttam sztem ugyanazt a filmet. Brazíliában veszett denevérek támadtak meg egy falut, Afrikában valahol veszett hiéna csinálta ugyanezt és szó votl az amerikai lányról is. ottani orvosok találták ki az eljárást, mert azt találták ,hogy a veszettség vírusa az agyat nem károsítja, csak az idegrendszer működését zavarja meg, ezért gondolták azt, hogyha mesterséges kómával az agyat kikapcsolják lehet ideje a szervezetnek legyőzni a vírust, hiszen már voltak antitestek a lány szervezetében. Nála működött a dolog túlélte, bár sokáig tartott a rehabilitáció és nem is jött rendbe teljesen. Nála az is lehetett, hogy denevér veszettséget kapta el az pedig gyengébb. A magyar statisztikák is elérhető, 1949 óta 8 emberi veszettség volt, 1951-ben volt utoljára kutya, a többi róka vagy macska volt és 1 importált külföldi eset, amit nem tudnak mi volt ill. 1994-ben ugyanaz a macska okozott 2 esetet.

Milwaukee-ban történt az amerikai veszettség, az első dokumentált túlélése is ez volt innen kapta a Milwaukee protokol elnevezést, azóta már többször használták, módosították is azóta, de alacsony hatásfoka van most is. kb. 20-25% a túlélési esély ezzel is.
A sorozatoltás, ami 100% védettséget ad is már tökéletesedett, kevesebb dózis kell és már nincs sok mellékhatása sem. Az elsők fájdalmas és sok mellékhatással járó szurikat jelentettek a hasfalba, de már évtizedek óta vállba oltanak 3-4 adagot csak és szinte nulla a mellékhatás szóval lehet adni biztos, ami biztos alapon is, de úgy tudom automatikusan nem jár a háziorvos dönti el indokolt-e pl. ha lábon harapott a kutya és megvan azonosítható akkor 14 napig megfigyelik és ha nem produkál semmi tünetet akkor biztos nem volt veszett, avagy adnak egy dózist a többit meg már nem kell. Veszettség elleni oltás működési elve nem változott Pasteaur óta csak a hatóanyag, egyre nagyobb dózisú gyengített veszettség vírust tolnak be a véráramba, hogy a szervezet észrevegye és védekezzen ellene, mert a veszettség vírus olyan ,hogy az idegpályákon mászik az agy felé ott pedig nem veszi észre az immunrendszer. Ha viszont adják az egyre erősebb fajta vírusokat mire odaér már esélye sincs mert ott áll az ajtóban sok ezer kigyúrt szekus antitest és ezt a fogadóbizottságot látva menekülőre fogja.

gigabursch 2022.02.18. 13:06:00

@BOAR:
Most így tanult dolgok frissítéseként végigolvastam a wikin a veszettségről szóló oldalt ( hu.wikipedia.org/wiki/Veszetts%C3%A9g ), ott is említik ezt az esetet, amit Milwaukee-protokollként ismertetnek.
Iszonyat dolog ez a veszettség, még jó hogy idehaza a kutyák kb 100%-ban, a macskák jó nagy arányban a rókák és rajtuk keresztül sok minden más szintén hatalmas arányban vakcinázott és rendszeresen.
A denevérek és társaik vakcinázása viszont szinte megoldhatatlan.

OFF:
(Sőt volt a veszettségről egy Doktor Housos rész is - 1. évad, 10. rész - sok szempontból tanulságos)
jobbmintatv.hu/online/Doktor_House/1_evad/10_resz/
(Amúgy szerintem az egyik legjobb rész...)
ON:

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.18. 14:25:59

@gigabursch: Melózok egész nap, ti meg itt trafikáltok! :-D

Azért nagy szerencse, hogy már vannak védőoltások! Gyakorlatilag megszabadultunk a veszettségtől, csak ritkán adódik egy-egy elszigetelt eset! Ebből azért látszik, hogy vannak még hordozói!

BOAR 2022.02.18. 15:37:56

@Adani: Én már vállba kaptam mindkét sorozatot. Édesapám a hetvenes években még hasfalba. Akkoriban az volt a bevett szokás, hogy ha egy róka koponyát beküldtek vizsgálatra, arról negatív eredmény nem jött ki, nem merték vállalni a felelősséget.
Szerencsére megúszta mellékhatások nélkül.
Nálam az egyetlen mellékhatás az volt, hogy kinevetett az iskolaorvos az egyetemen, milyen jó kolbász szagú vakcinát hoztam. Csomagban jött otthonról, a finomságokkal együtt... :-)

fkv.118 2022.02.18. 23:05:42

@BOAR: "Olyan nincs, hogy "az erdő a turistáké is". Nem az övék. Alkalmasint nem is a vadászoké. Az erdő lehet állami vagy magántulajdonban. A vadászok egyrészt területbérleti díjat fizetnek, másrészt felelősek a keletkezett vadkárért. A turisták meg nem fizetnek és nem felelnek semmiért."

Mint a gyalogosok az úton. Akkor elbaszhatom őket kocsival?

Adani 2022.02.21. 11:01:47

@gigabursch:

Denevérek közül nagyon kevés a fertőzött, és igen őket nem lehet vakcinázni, egyszerűbb az embert, aki denevérekkel találkozott, az átlagember ritkán találkozik denevérekkel. Denevérkutatók fertőződnek meg szinte kizárólag denevérek által, őket meg meg lehet megelőző oltással kezelni. Van általános veszettség elleni oltás, megelőzésre, évente 1-2 szuri és védett vagy, annak kell, aki a munkája miatt sok állattal találkozik ,vadász, állatorvos, sintér stb. Minden másra ott a MasterCard helyett az utólagos, ha veszett állat harapott meg vagy ismeretlen, ill. nem tudni, ez a sorozatoltás. Amúgy a mai napig a veszettség terjesztői több mint 90%-ban kutyák, nálunk azért is szorult vissza már régóta, mert már korán felfedezték a Pasteaur féle ellenszerkor, hogy a fertőzési lánc megszakításával ki lehet írtani, már az 1930-as években kötelező volt minden kutyát oltani, és mivel a kutya van az emberhez a legközelebb mint háziállat, és ha kutya nem kapja el nem fertőz meg embert. Macskák közül is ajánlott a kijárókat oltani, mert ők is sok állattal találkoznak. De azt megint lehetetlen kötelezővé tenni, mert sok gazdátlan, de etetett macsek van, akik ide-oda járnak. Kutyák esetén viszont kell legyen gazdája meg chip is kötelező már.

Adani 2022.02.25. 15:44:11

Még senki se linkelte be de ennél egyszerűbben a veszettséget senki sem magyarázta el:
www.youtube.com/watch?v=1Yt8DHUIwms
süti beállítások módosítása