Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Felismered-e a műemlékeinket, ha csak a környezetüket látod?

Számtalan képen láthattad már őket, na de vajon rá tudsz jönni, melyikről van szó, ha csak a környezetét mutatom meg?

2024. április 15. - horvabe

cimkep_4.jpgA Szabadság szobor és a háttérben Budapest. Mindenki által ismert kép, de vajon tudnád, pontosan hol készült a felvétel, ha levágnám róla a szobrot? 

Nos, pont a címkép alatt feltett kérdésről szól ez a kvíz! A következő képeken olyan várakra, templomokra, kilátókra kérdezek rá, amelyekről már mindenki tucatszámra látott képeket, ugyanis megörökítették őket már elölről, hátulról, oldalról, sőt már fentről is. A képekkel kapcsolatban annyit el kell mondanom, hogy nagyrészt idegen tollakkal ékeskedem ebben a kvízben, ugyanis azokat a Google Earth óriási fényképgyűjteményéből válogattam ki. Természetesen a képek linkjét megadom a poszt végén.

Tovább

Túrakerékpárral Galyatetőről Kékestetőn keresztül Egerbe

Kemény kapaszkodás Kékestetőre, majd hosszú lejtő Recskig, vizit egy Árpád-kori templomnál és az egerszalóki mészpadnál (2020. június 25.)

cimkep-k14.JPG

Kilátás a dombokról Egerszalókra, valamint az Eger melletti Vár-hegyre és Nagy-Eged-hegyre

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

k14.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 79,29 km (kerékpár computerrel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1280/2078 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 9/10 (Egész napos kerékpártúra sok szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 7/10 (Szép kilátások a Galyatetőről, Kékestetőről, a 24-es útról több helyen, valamint Egerszalókra a dombokról).
- Jelzettség a túra időpontjában: A túra útvonala nincs jelezve

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

Mivel ezen a túranapon több települést is érintettem, a teljes túra útvonala több kisebb-nagyobb szakaszra felbontható.

TÚRALEÍRÁS

Még évekkel ezelőtt, a blogolás előtti időben vágtam bele az Országos Kerékpáros Körtúrába, amely egy nagyjából 4100 kilométeres úton körbejárja Magyarországot, de mivel a munkám miatt nem tudtam egyszerre végigtekerni rajta, pár napos szakaszokra bontom az útvonalát és ezeket egymás után fűzve próbálom teljesíteni a hatalmas távot. Erre az utamra Salgótarjánból indultam, az előző túranapomon onnan tekertem el a Medves fennsíkján és a Heves-Borsodi-dombságon keresztül Galyatetőre, most onnan indulok tovább az utamon a Mátra és a Bükk között fekvő Egerbe.

Tovább

Túrakerékpárral Salgótarjánból fel a Galyatetőre

Kapaszkodó a Medves-fennsíkra, hátszeles gurulás a Tarna völgyében, majd hosszú hegymenet Szuhán keresztül a Galyatetőre

cimkep-t113.JPG

Rövid pihenő a Medves-fennsíkon

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

k13.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 76,37 km (kerékpár computerrel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1818/1121 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 9/10 (Egész napos kerékpártúra sok szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 7/10 (Szép kilátások a Mogyorósi kilátóból, a Medves-fennsíkról és a Mátra északi lábainál futó 23-as útról).
- Jelzettség a túra időpontjában: A túra útvonala nincs jelezve

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

Mivel ezen a túranapon több települést is érintettem, a teljes túra útvonala több kisebb-nagyobb szakaszra felbontható.

TÚRALEÍRÁS

Idestova hat éve határoztam el, hogy egy életem, egy halálom, én bizony végigtekerem az Országos Kerékpáros Körtúra (röviden OKKT) több mint 4100 kilométeres, hazánkat körbejáró útvonalát. Persze eléggé nehéz egy akkora országba, amelynek a legkeletibb és legnyugatibb pontja között mindössze 520 kilométer a távolság, belezsúfolni egy ilyen hosszú útvonalat, de a szervezőknek sikerült, persze irgalmatlan kitérőkkel és kerülőkkel együtt. Aztán bele is vágtam a távba, jó pár túraleírást olvashattatok már erről a blogon, de már a blog előtti időkben is tekertem ezen azt útvonalon, szóval most egy ilyen túrát szeretnék felidézni.

Tovább

Kolodko Mihály budapesti miniszobrai nyomában – 3. rész

Tudtad, hogy van szobra Budapesten egy búvárnak, Rejtő Jenő 14 karátos autójának, Noé bárkájának és két söröslónak is? (2024. március 23.)

cimkep-t112.jpg

A söröslovak miniszobra a Dreher Sörgyár épületei előtt

Figyelmes járókelőként már évek óta rendszeresen összefutok Budapesten a Magyarországon élő, ukrán származású szobrászművész, Kolodko Mihály (Mihajlo Ivanovics Kolodko) köztéri miniszobraival, de egészen addig nem gondoltam arra, hogy valamennyit felkeressem városi túrák keretében, míg egy kolléganőm nem említette, hogy egy barátnőjével meglátogatott párat közülük. Csak ekkor néztem utána, vajon hány ilyen parányi kis műalkotás lehet és megdöbbentem a számukon! A Wikipédia cikke összesen 156 szobrocskáról tud és ezekből csupán mintegy harminc található Budapesten, a többi pedig szét van szórva a világban!

Tovább

Kolodko Mihály budapesti miniszobrai nyomában – 2. rész

Egyetlen sétán a Putyin-arcú hadihajó, az öngyilkos mókus, a Skála Kópé és Breki béka, a békalábas usánka és a lufikutya (2023. március 3.)

cimkep-t111.JPG

A Skála Kópé közelől, ahogy a vonalkódos cetli-nyugágyán üldögél

Már itt a poszt legelején leírom, hogy bár én gyalogosan jártam végig az összes budapesti szobrocskát, felkereshetjük azokat tömegközlekedéssel, illetve saját autón is, bár a Belvárosban jobban tesszük, ha egy helyen leparkolunk a kocsival és egyetlen sétával végigjárhatjuk az összes közeli műalkotást! A kis szobrokat nem könnyű megtalálni, de az általam megadott koordináták 3-5 méter pontossággal megadják a helyzetüket. Aztán ha az adott ponton körülnézünk, észre kell vennünk azokat! A pontok koordinátáit én magam mértem ki a turista GPS-emmel.

Figyelmes járókelőként már évek óta rendszeresen összefutok Budapesten a Magyaroroszágon élő, ukrán származású szobrászművész, Kolodko Mihály (Mihajlo Ivanovics Kolodko) köztéri miniszobraival, de egészen addig nem gondoltam arra, hogy valamennyit felkeressem városi túrák keretében, míg egy kolléganőm nem említette, hogy egy barátnőjével meglátogatott párat közülük. Csak ekkor néztem utána, vajon hány ilyen parányi kis műalkotás lehet és megdöbbentem a számukon! A Wikipédia szócikke összesen 156 szobrocskáról tud és ezekből csupán mintegy harminc található Budapesten, a többi pedig szét van szórva a világban!

Tovább

Kolodko Mihály budapesti miniszobrai nyomában – Első rész

Ferenc József függőágyban, L’ecsó gasztropatkány és a minitrabant, a Kockásfülű nyúl, Mekk Mester és egy kosárnyi kutyus (2024. március 3.)

cimkep-t110.JPG

Ferenc József egy arasznyi függőágyból figyeli a várost

Járókelőként már évek óta rendszeresen összefutok Budapesten a Magyaroroszágon élő, ukrán származású szobrászművész, Kolodko Mihály (Mihajlo Ivanovics Kolodko) köztéri miniszobraival, de egészen addig nem gondoltam arra, hogy valamennyit felkeressem városi túrák keretében, míg egy kolléganőm nem említette, hogy egy barátnőjével meglátogatott párat közülük. Csak ekkor néztem utána, vajon hány ilyen parányi kis műalkotás lehet és megdöbbentem a számukon! A Wikipédia szócikke összesen 156 szobrocskáról tud és ezekből csupán mintegy harminc található Budapesten, a többi pedig szét van szórva a világban!

Tovább

Kerékpárral Tatáról Budapestre kapaszkodóval a János-hegyre

Át a Gerecsén és az Etyeki dombokon, kitérő a zsámbéki romtemplomhoz, a biatorbágyi viadukthoz és az Erzsébet kilátóhoz

cimkep-k12.JPG

A bajnai Sándor-Metternich kastély előtt parkol a bringa 

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

k12.png

A szintmetszeten jól láthatók a magasabb hegyek, de az út hullámvasút jellege is, így aztán könnyen összejött a teljes túrára számolt mintegy 1400 méternyi emelkedő és lejtő!

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 106,36 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1453/1478 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 8/10 (Egész napos kerékpártúra sok szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 5/10 (Szép kilátások sokszor nyílnak az út mentén, ezek közül a zsámbéki premontrei kolostorromtól és templomtól nyíló panoráma emelhető csak ki)).
- Jelzettség a túra időpontjában: A túra útvonala nincs jelezve

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

Mivel ezen a túranapon sok települést is érintettem, a teljes túra útvonala több kisebb-nagyobb szakaszra is felbontható.

TÚRALEÍRÁS

Egy héttel a harmadik túrám után újra útra készülődtem: ez alkalommal szerettem volna befejezni a Dunazug 300 Kerékpáros Körtúrát, ez azonban azt jelentette, hogy egy túranap alatt el kell majd kerekeznem a tatai vasútállomásról Budapestre, a Lánchíd budai hídfőjénél elhelyezett 0 kilométerkőhöz! Persze nem a legrövidebb útvonalon, hanem sok-sok kitérővel és vargabetűvel a Gerecse és az Etyek-dombság kisforgalmú országútjain.

Ez a túramozgalom kiírása szerint 111,8 km távot jelentett 1210 méter szintemelkedéssel, tehát az eddigi túráim közül ez ígérkezett a legkeményebbnek, ráadásul az út végén, a századik kilométer környékén kell majd felkapaszkodnom Budakesziről a János-hegy tetejére, ami az útvonalat ismerve még viccnek is nagyon durva volt! Mindenesetre a táv felénél, Herceghalomnál kiszállhatok a túrából a vasútállomáson, de ezt csak vészmegoldásként vettem figyelembe. Egyszerűen kíváncsi voltam, mennyire gyűr meg a táv és a szint, ezt ugyanis jó mércének tekintettem a későbbi túráimhoz!

Tovább

Kerékpártúra Esztergomtól Tatáig a Gerecse dombjai között

Pihenő Klastrompusztán a pálos kolostor romjainál, látogatás a tinnyei Kossuth háznál és kilátás a Dunára a dombtetőkről

cimlap-k011.JPG

Kilátás Dunaszentmiklós mellett a dombhát pereméről a Dunára

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

k11.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 95,90 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 948/952 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 8/10 (Egész napos kerékpártúra átlagnál több szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 5/10 (Szép kilátások sokszor nyílnak az utak mentén, ezek közül a Dunaszentmiklós dombhátáról nyíló panorámák emelhetők csak ki)).
- Jelzettség a túra időpontjában: A túra útvonala nincs jelezve

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

Mivel ezen a túranapon sok települést is érintettem, a teljes túra útvonala több kisebb-nagyobb szakaszra is felbontható.

TÚRALEÍRÁS

Egyéb elfoglaltságok miatt majdnem egy hónap telt el, mire újra nyeregbe tudtam szállni, hogy folytassam a még áprilisban megkezdett Dunazug 300 Kerékpáros Körtúra teljesítését. Az első túranapon Budapestről indulva, Solymár és Pomáz érintésével jutottam el Szentendrére, majd a második napon onnan folytatva az utam Pilisszentlászlón és Visegrádon keresztül érkeztem meg a hegyek közötti utakon Esztergomba. Most innen indulok majd tovább, a cél a kiírás szerint mintegy 94 km távolságra lévő Tata lesz a Gerecse dombjain keresztül. Bár a Pilis és a Visegrádi-hegység hegyeit ezen a túrán már magam mögött hagyom, az igazolófüzet szerint 745 méter szintemelkedést most is le kell győznöm a dombokra vezető kaptatókon!

Tovább

Kerékpárral a Visegrádi-hegység aszfaltozott erdei útjain

Forgalommentes erdőgazdasági aszfaltutakon Szentendréről Visegrádra, majd Pilismarótról Pilisszentléleken át Esztergomba

cimkep-k10_2.JPG

Kilátás a Panoráma útról a Dunakanyarra

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

k10.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 75,45 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1316/1285 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 9/10 (Egész napos kerékpártúra sok szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 8/10 (Szép kilátás Pilisszentlászlón a Kis Rigó vendéglőtől és a templomtól, a Panoráma út kilátópontjáról és a Nagy-Villámon álló Zsitvay kilátótól).
- Jelzettség a túra időpontjában: A túra útvonala nincs jelezve

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

A kerékpártúra két részre bontható Visegrádon a hosszabb Szentendre-Visegrád és a rövidebb Visegrád-Esztergom szakaszra. A Nagy-Villámra érdemes külön is egy rövid kerékpáros kirándulást tenni Visegrádról.

TÚRALEÍRÁS

A szombati pihenőnap után vasárnap reggel ott folytattam a Dunazug 300 kerékpáros körtúra végigtekerését, ahol pénteken délután abbahagytam, vagyis Szentendrén. Erre a napra nagy terveim voltak, szerettem volna eljutni Esztergomba, az viszont a kiírás szerint egy 72,5 km-es út több mint ezer méter szintemelkedéssel, ami azért lássuk be, nem piskóta egy magamfajta hobbikerékpárosnak! Mindenesetre, ha nem bírnám esetleg a gyűrődést, magától adódott a visegrádi kiszállási pont, ahol nagyjából a táv felénél és a szint kétharmadánál befejezhetem a túrát és átkompozva a Dunán vonattal hazajöhetek Nagymarosról!

Tovább

Tavaszt idéző februári túra a Börzsönyben szép kilátásokkal

Csodás kilátások a Nagy-Galláról és Nagy-Koppányról, közöttük pedig séta az andalítóan csobogó Misa-réti-patak mellett (2024. február 10.)

cimkp-t109.JPG

Túrázók a Nagy-Koppány ormán

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

109.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 20,30 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1143/835 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 9/10 (Egész napos túra sok szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 9/10 (Szép kilátás a Letkés feletti szántókról, a Nagy-Galla és a Nagy-Koppány ormáról).
- Jelzettség a túra időpontjában: A zöld kereszt, a zöld és kék háromszög, a Börzsönyi kék és a zöld sáv jelzés felfestettsége nagyon jó, könnyen követhető (9/10), a piros sáv jelzés jelzettsége a Misa-réti-patak völgyében több helyen hiányos, szerencsére a völgyben nem lehet eltévedni (5/10).

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

A Nagy-Galla Letkésről, a Nagy-Koppány pedig Nagyirtáspusztáról egy-egy kirándulás keretében könnyen elérhető, a Misa-réti-patak völgyébe Márianosztráról érdemes indulni. 

TÚRALEÍRÁS

Amikor az előző, Szobtól Kóspallagig vezető túrám terveztem, a meglátogatandó szép kilátást nyújtó csúcsok, hegytetők sorában benne volt a Nagy-Galla és a Nagy-Koppány is, de ezeket időhiány miatt ki kellett húznom a listáról. Azonban nem mondtam le róluk, ezért a most szombati megmozdulásom két célpontjául ezeket a hegyeket jelöltem ki úgy, hogy köréjük kanyarítottam a szokásos 20-22 kilométeres túratávot is. Így tehát az Ipoly-parti Letkésről indulva először a Nagy-Gallát fogom megmászni, majd a Misa-réti-patak völgyében felkapaszkodva a Koppány-nyeregbe megmászom a Nagy-Koppányt is. Levezetésképpen végül Nagyirtáspusztán keresztül még elballagok a Kóspallag feletti Kisinóci turistaházhoz és ott várom majd meg a Kismaros felé induló helyközi buszt.

Tovább

Kerékpártúra a hegyek között Budapestről Szentendrére

Hűvösvölgyön és Solymáron át Pilisvörösvárra, majd Pilisszántón, Pilisszentkereszten és Pomázon keresztül Szentendrére (2018. április 13.)

cimkep-k09.JPG

Pomáz - Honalapítási emlékmű

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

k09.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 69,90 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1003/1012 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 6/10 (Félnapos túra sok szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 2/10 (Ez a kerékpártúra nem a szép kilátásokról szól, bár több helyen érdemes megállni az út szélén és megnézni az onnan a környékre nyíló kilátásokat).
- Jelzettség a túra időpontjában: A túra útvonala nincs jelezve

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

A megtett táv egyes részei külön-külön is letekerhetőek kerékpárral, a Skanzenben is érdemes a házcsoportokat bringával bejárni.

BEVEZETÉS

Fiatalabb koromban sokat csavarogtam a túrakerékpárommal a Pilis, a Gerecse és a Budai-hegység aszfaltos útjain, de aztán 2003-ban jött az új szenvedély, a gyalogtúrázás és ebben a műfajban főként a kéktúrázás, vagyis a kék sávval jelzett hosszútávú turistautak végigjárása. 2017-ben döntöttem csak úgy, hogy háromszori Országos Kéktúra teljesítés és a Kék Kör végigbarangolása után ideje lenne már visszatérni a gyökerekhez, vagyis a túrakerékpározáshoz! Végső célként az Országos Kerékpáros Körtúra névleg 4149 km-es távjának végigkerékpározását tűztem ki magam elé, azonban szerettem volna előtte egy kisebb túramozgalomban kipróbálni magam és némi rutint is szerezni a bicajos túrázásban.

Tovább

Viharos kilátások és patakátkelések túrája a Börzsönyben

Szuper panorámák a Kopasz-hegyről, a Só-hegyről és a Nagy-Sas-hegyről, aztán tucatnyi átkelés a bővizű Ló-hegyi-patakon (2024. január 27.)

cimkep-t108.JPG

Kilátásban gyönyörködő társaság áll a Só-hegy ormán

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

108.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 19,23 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1160/996 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 9/10 (Egész napos túra sok szintemelkedéssel) 
- Kilátások: 10/10 (Szép kilátás a Szob felett a hegyek közé vezető útról, panoráma a Kopasz-hegy, a Só-hegy és a Kis-Sas-hegy ormáról, kilátás a kóspallagi kálváriától).
- Jelzettség a túra időpontjában: A Szobról induló kék sáv jelzés felfestése gyatra, bár a mezőkön nehéz bármire is jelzést festeni (2/10), a kék négyzet jelzés erdei szakaszának felfestése jó, könnyen követhető (8/0), ugyanez igaz a zöld sáv, zöld háromszög és sárga négyzet jelzés útvonalára is (8/10), az Országos Kéktúra kék sáv jelzésének felfestése kiváló (10/10).

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

Valamennyi kilátópont és a Ló-hegyi-patak völgye is felkereshető egy-egy rövid, legfeljebb félnapos kirándulás úti céljaként, de természetesen több helyet is meglátogathatunk egyszerre. 

TÚRALEÍRÁS

A szombati napra napsütést és viharos szelet jósoltak az előrejelzések, így aztán döntöttem, a mostani megmozdulásom is panoráma-túra lesz, de mivel a Pilis és a Visegrádi-hegység szép kilátópontjait már alaposan becsavarogtam az elmúlt években, a legtöbb helyen pedig jártam már szinte minden évszakban, gondoltam most valami újat kellene keresni! Még tavaly leptem meg magam pár hajtogatós turistatérképpel, elővettem hát a Börzsöny térképét, aztán a szoba szőnyegpadlóján kiterítve azt kezdtem el nézegetni.

Tovább

Útravaló 40. Hogyan tájékozódjunk mobiltelefonnal a természetben?

Akkor is felhasználhatjuk a mobilunkat tájékozódásra, ha nincs sem mobil internet, sem pedig térerő a telefonáláshoz!

cimkep_u040-2.JPG

A Locus Map használata egy erdei gyalogúton

Bevezetés

Azt hiszem, senkinek sem kell bizonygatnom, hogy az internetben csakis egy dolog az állandó, mégpedig a folyamatos változás! Honlapok, weboldalak tűnnek el és születnek helyettük újak, ráadásul a szoftverfejlesztők külön élvezetüket lelik abban, hogy minden évben új applikációkkal lepjék meg a felhasználókat! Nem kivétel ez alól az offline mobilos tájékozódás sem, és bár ezelőtt három évvel és két évvel ezelőtt is írtam már posztokat arról, hogyan tudjuk felhasználni a mobiltelefonjainkat tájékozódáshoz a természetben, de annyi minden változott azóta, hogy az akkori posztjaimban leírtak már teljesen elavultak. Egy ideig gondolkodtam azon, hogy naprakészre frissítem valamelyik régebbi leírást, de aztán rájöttem, egyszerűbb, ha írok egy újat helyette – persze a felépítését és bizonyos részeket megtartva!

Tovább

Túra Nagykovácsi körül a Nagy-Kopaszra és a Nagy-szénásra

Egy érdekes útvonal, melyen egyetlen túránkon felkereshetjük Nagykovácsi környékének négy szép és ismert kilátópontját

cimkep-t107.JPG

Pilisvörösvár és a Pilis gerincének panorámája a Zsíros-hegy kilátópontjáról

A  TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

107.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

-   Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 22,57 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 802/772 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 8/10 (Egész napos túra az átlagnál több szintemelkedéssel) * (lásd Megjegyzés)
- Kilátások: 10/10 (Szép kilátás a Tarnai-pihenőtől, a Nagy-Kopasz csúcsán álló Csergezán Pál kilátóból, a Nagy-szénásról és a Zsíros-hegyről).
- Jelzettség a túra időpontjában: Valamennyi turistajelzés felfestése jó, könnyen követhető (9/10), az Országos Kéktúra felfestése kiváló (10/10)

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

Megjegyzés:

Valamennyi kilátópont külön-külön is felkereshető egy-egy rövid, legfeljebb félnapos kirándulás úti céljaként, de természetesen több helyet is meglátogathatunk egyszerre. 

Nagykovácsiból indulva (a temető mellett lehet parkolni autóval) egy hosszabb kiránduláson egyszerre felkereshető a Nagy-szénás és a Zsíros-hegy kilátópontja (piros sáv, majd tovább a kék sáv jelzéseket követve, végül a zöld sáv jelzésen vissza az autóhoz).

A Budakeszi és Telki közötti országútról, az Erzsébet büfétől (vadászlak parkoló) indulva a Tarnai-pihenő és a Csergezán Pál kilátó kereshető fel egy hosszabb kiránduláson végig a zöld háromszög jelzéseket követve oda-vissza.

TÚRALEÍRÁS

Tavaly benn maradt pár nap szabadságom az év végére, ezeket a napokat aztán a céges előírások miatt ki kellett vennem rögtön január elején. Nem is nagyon bántam ezt, hiszen egész héten szép, napsütéses túraidő volt, azonban egyéb elfoglaltságok miatt csak pénteken tudtam ismét hátizsákot ragadni, hogy járjak egyet a hegyekben. Nem sokat gondolkodtam azon, merre is induljak, mivel már régebben kiszúrtam magamnak a Budai-hegység turistatérképén, hogy egyetlen, körülbelül huszonöt kilométeres túrával felkereshető Nagykovácsi környékének négy szép kilátást nyújtó pontja, vagyis a Nagy-Kopasz széles hátának peremén fekvő Tarnai-pihenő, a tetején álló Csergezán Pál kilátó, valamint a község túlsó oldalán a Nagy-szénás csúcsa és a Zsíros-hegy kilátópontja is.

Tovább

Pilisi túra napkeltével, szép kilátásokkal és a Vaskapuval

Napkelte a Pilisi Boldogasszony kápolnánál, fel a Panoráma úton a Boldog Özséb kilátóhoz és séta a Vaskapu sziklaívéhez (2023. december 30.)

cimkep-t106.jpg

Kilátás napkeltekor a Pilisi Boldogasszony kápolnától

A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE

106.png

A túra útvonala a Google Térképen

A túra útvonala GPX formátumban

A TÚRA JELLEMZŐI

- Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 17,67 km (turista GPS-sel mérve)
- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 838/838 m (emelkedés/lejtés, GPS-sel mérve)
- Nehézség: 8/10 (Egész napos túra az átlagnál több szintemelkedéssel)
- Kilátások: 10/10 (Szép kilátás a Pilisi Boldogasszony kápolnától, a Panoráma út több pontjáról, körpanoráma a Boldog Özséb kilátóból és kilátás a Pilisszentkereszt feletti ligetes rétekről).
- Jelzettség a túra időpontjában az érintés sorrendjében: 

       A piros és zöld barlang, valamint zöld forrás jelzés 7/10 (kicsit ritkásak, de jól követhetőek)
       A zöld sáv és zöld háromszög jelzettsége 7/10 (kicsit ritkásak, de jól követhetőek)
       A piros kereszt jelzettsége 7/10 (kicsit ritka, de jól követhető)
       A másik zöld sáv és sárga kereszt jelzettsége 3/10 (ritkák, GPS nélkül nehezen követhetőek)
       A piros sáv jelzettsége 9/10 (sűrű felfestés, könnyen követhető)

A megtett távolság és szintadatok a túra során felvett GPS track kiértékeléséből származnak. A többi adat abszolút szubjektív. 

A Vaskapu csak jelzetlen utakon, ösvényeken kereshető fel! A hegyoldalban a sziklákhoz levezető ösvény nagyon meredek, csak saját felelősségére induljon oda bárki!

TÚRALEÍRÁS

Már sok éve hallottam egy túratársamtól arról, hogy téli napfordulókor érdemes elzarándokolni a Pilisszántó feletti Boldogasszony kápolnához, ugyanis onnan nézve a Nap éppen a távoli Nagy-Kevély és Ziribár hegyek által kijelölt „irányzék” közepén kel fel. Sajnos, ez számomra nem a legmegfelelőbb túraidőszak, ugyanis karácsony előtt pár nappal a család már a karácsonyi készülődés lázában ég, és ebből én sem tudom – és nem is szeretném – kivonni magam. Tehát idén sem állt módomban az, hogy december 21-én ott álljak a Makovecz Imre és Örfi József által tervezett Pilisi Boldogasszony kápolna előtt a sziklateraszon, egyéb elfoglaltságok miatt ezt csak több mint egy héttel később tudtam megtenni.

Tovább
süti beállítások módosítása