Logo Pic
Bernschütz 2024. június 27.

A generációs alváshiány és a mentális egészség kapcsolata

A mentális egészség romlásának egyik jele az alvászavar. Hogyan hat ránk? Észrevehetők-e generációs különbségek? 

 pexels-marcus-aurelius-4064174.jpg

F: pexels.com

Mit nevezünk alvászavarnak?

Ha rendelkezünk olyan eszközzel, ami méri az alvásunkat és legalább 7 napig megfigyeltük magunkat, a 85% feletti alvásminőség jelenti a "jó alvást", persze, ha legalább 7 órát vettünk alapnak. Ezt erősítette meg dr. Schwab Richárd gasztroenterológus interjújában. Ő kifejtette még, hogy a betegségek 45%-ban az alvászavar szerepel. Ezt én mentálhigiénés szakértőként elég magasnak érzékelem. Gond van, Houston!

Az alvás pont olyan dolog, amit nem lehet "behozni" hétvégén. Az a mondat, hogy "egész héten nem alszok, de majd hétvégén pótlom", az nem megy. A test, nem ilyen. Idővel benyújtja a számlát. Tartozik-követel. - jut eszembe a számvitel tanárnőm mondata.

 

Te jó alszol? A te generációd jól alszik?

Az alvás minősége, komplex jelenség. A test melatonin termeléssel felkészül az alvásra, azzal, hogy 19. században mesterségesen alakítottuk a "fényt" az otthonokban, állandósult az alvászavar. Előtte nappal keltek, napnyugtával aludtak, a gyertya lángja sárga fény, eleve nyugtató hatású, ezért álmosít. Van olyan pszichológus, aki a mentális problémák forrásául nevezte meg az esti erős fényt.

Nézzük a generációkat!

Alfa generáció 2010 után születtek

Az iskola általában 8 órakor kezdődik, de ha van nulladik óra, akkor korábban. A gyermekek bioritmusa inkább 2-3 órával későbbi kelést preferálna, és később feküdne le, a növekedési hormonok működése miatt is.

Mivel 8 órára már ott kell lenni, ezért van, hogy még korábban kelnek a gyermekek, mert a szülők a munkahelyük miatt, vagy a forgalom miatt hamarabb beviszik a gyermeküket. 

Tehát, eleve bioritmus -zavarral élnek a gyermekek, amely az alvásukat is zavarhatja. Ebben a korban már feltűnő a magas képernyő-idő, kék fény- amely felélénkíti az egyént,- alig tud elaludni a gyermek, alváshiány keletkezik. 

Ha sokat nézhet tartalmat, az is hat rá. WHO két éves gyerekeknél állapította meg azt, hogy az agyuk 30 percet másfél nap alatt emészt meg, akkor egy idősebb gyermek, vagy talán, mi felnőttek, mennyi idő alatt dolgozzuk fel a többórás mobiltartalmakat?

Visszatérve a gyerekekre, képernyő-idő (ön)szabályozása a következő 3-5-10 év feladata, attól függ, mennyiben látják be a felnőttek, lobbi, cégek ennek a veszélyét, de itt leginkább az egyéneken a hangsúly.

Nem győzőm az önismeret hasznát hangsúlyozni, főképp önmagunkon elsősorban. Mi felnőttek vagyunk a gyermekek példaképei. Ha a felnőtt szülő mobilozik, monitor előtt ül órákat, természetes, hogy a gyermek is azt akarja. Vagy ha megengedőek vagyunk a képernyőidőben, digitális szerződésről már korábban írtam, az is hat rájuk. Hadd hozzak egy friss példát, jól szituált családban felnőtt, 8 éves GAMER gyermek. Érezzük, hogy mit jelent az, hogyha valaki 8 évesen már videójátékos? Mennyi idő megy el arra, hogy az legyen?

 

Z generáció

Ez a generáció, aki a legtöbb kutatás alapján (Harvard, The Washington Post) a leginkább megsínylette a covid időszakot. Szabadon nézik a mobilt estig, vagy videójátékoznak haverokkal online, másnap irtó fáradtan indulnak az iskolába, az úton odafelé bedobnak egy-egy energiaitalt, no meg majd délután is, épp csak az edzés előtt. Pár éve felmerült, hogy korlátozzák az energia-ital fogyasztást itthon, de ugye lobby, nem lett belőle semmi. Érdemes a fiatalok tudatosságát velük használtatni, olvassanak utána , mit okoz az energiaital, keressenek rá, ha úgyis mindig neten lógnak.

A sorozatok korlátlan fogyasztása (binge-watching), buli utáni afterparty elhúzódhat reggelig, ismét egy energiaital, kávét a "boomerek" isznak.

Az alvászavar, a fáradtság mindenféle függőségnek melegágya lehet, kezdve mobil, videójátékozás, vagy kémiai szerek: alkohol, drogok, cigi. Vagy csak vegyük a depressziót, a szorongást, a stresszt, az (ön) bántalmazási hajlandóságot.

A pszichiátriai betegek átlagéletkora egy intézményben -covid után-, 36-ról leesett 18 évesre.

Ez az adat is sokat mond (vidéki előadásomon mondta egy vendég megjelölve az információ tisztaságát).

A kialvatlanság sérülékennyé, ingerültté tesz. Megromolhatnak az emberi kapcsolatok: családi, párkapcsolati, munkahelyi, iskolai.

Az idősebb korosztály és az alvás

Y, X, Ratkó-korszakban születtek, Veteránok. Rájuk is jellemző a túlzott képernyőidő fogyasztás, kiegészítve a televíziófogyasztással. A kutatók szerint a tévé villódzó fénye, sem segíti az elalvást, főképp olyan tartalmak mennek este, amely inkább emeli az arousal szintet, mint csökkenti. Számos édesanya napközben nem tud önmagával foglalkozni, így estéből csíp le, hogy legyen egy kis én-ideje. Minden általam felvázolt pont megfigyelés eredménye. 

Felelősek vagyunk a saját tartalom fogyasztásunkért, ha magunkra ismertünk az alvászavar témában, tegyünk azért, hogy jobb legyen, az élet számos területén van káros hatása. 

A covid felgyorsította azokat a tényezőket, amelyek miatt nem alszunk jól, megtapasztalhatták sokan, hogy nincs is megküzdési stratégiája, vagy egyáltalán nem reziliens a viselkedése, nem tud hirtelen jött szituációkat kezelni. A nemzetközi politikai fordulat Ukrajnában, szintén riadalmat keltett, ami vezethet alvászavarhoz. De a kutatók szerint ezek a jelenségek vezethetnek egyrészt az önismeret elmélyítéséhez, egyre több pszichológiai tartalom, podcast, videó, könyv jelenik meg, másrészt a hithez. (Konicek, et. al, 2024)

A magyarországi boldogságtérképen több szomorú, mint boldog vármegye van. Van probléma a mentális egészséggel. De van megoldás, kézzelfogható, aludj jobban!

 

Hogyan lehetne jól aludni?

-sötétben (nem szemfedővel, hanem elsötétített szobában),

-nyugodt lelkiállapotban,

-3-4 órával korábban együnk,

-legyen kiszellőztetve,

-kapcsoljuk ki estére a routert,

-mellőzük az elalvás előtti alkohol-, cigi-, kávé fogyasztást (Gyógyhír magazin).

 

Szerző: dr. Bernschütz Mária, generációkutató, mentálhigiénés szakember

Vissza a címlapra
Generatika
A technológiai fejlődés által egyre távolabbra kerülnek egymástól az emberek, viszont a technológiai túlkapások, és viselkedésbeli zavarok miatt egyre nagyobb fókusz helyeződik át az emberi psziché kutatására. Így a generációkutatása is. Miért kövesd az oldalt? Ha primer adatokat szeretnél, különféle témákról az X, az Y, Z, illetve az Alfa generációkkal kapcsolatosan. Ha elmélyülnél a generációelméletben. Ha szeretnéd valamelyik nemzedék motivációit megérteni, a viselkedésük miértjeire választ lelni. Természetesen minden kutatásnak megvannak a saját korlátai. Ezt mindenhol feltüntetjük. Nekem miért fontos ez? Időt, energiát, pénzt adok annak a projektnek, amelyben legfőképpen a megértés áll a fókuszban. A sok címkézés és összehasonlítás helyett, szeretnék miértekre rámutatni, mert hiszem, hogy a belátás elfogadáshoz vezet!
Legjobban pörgő posztok
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 3 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 5 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 9 nap
Motta ragaszkodna Souléhoz, Milik elősegítheti Calafiori érkezését?
venember83 • 7 nap
Koopmeiners is érkezhet, de a Bologna elzárkózik a tárgyalástól
venember83 • 5 nap
Cikkek a címlapról
A véletlennek köszönhetjük a Dobos-tortát, az egyik legnépszerűbb süteményt
A roppanós karamellréteggel ellátott, csokoládékrémes desszert még Erzsébet királyné és Ferenc József tetszését is elnyerte. 2024-ben éppen 140 éves a Dobos-torta. Akad ebben az országban valaki, aki gyermekkorában tisztában volt vele, hogy a Dobos-torta a nevét nem a tetejét díszítő, kemény…
Szaszkó: A cukorkagyűjtés
Fülszöveg:  Halloween, öt fiatal, egy tragikus haláleset. Cape Codot idén halloweenkor meglátogatja a halál, amikor is a csendes tengerparti kisvárosban minden szülő rémálma valóra válik, miután egy kisfiút cukorkával mérgeznek meg.Emma Hamilton egy év után költözik haza Bostonból alkoholista…
>