Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 30. Lehet-e térkép és GPS hiányában eltévedés nélkül kirándulni?

A térkép és iránytű, vagy a GPS megkönnyíti a dolgunkat, de azért nélkülük sem vagyunk elveszett emberek az erdőben!

2022. december 12. - horvabe

cimkep-u030.JPG

Kirándulók a Csobánc fennsíkjának peremén. A távolban feltűnik a Balaton és a tanúhegyek. A legtöbben navigációs segédeszközök nélkül jönnek fel ide.

Túrázni, kirándulni, az erdőben csavarogni jó, kicsit kibillent bennünket a hétköznapok taposómalmából, segít feltöltődni energiával, hogy aztán tovább dolgozhassunk a hétköznapok egyhangúságában. Természetesen mint minden másnak, ennek is megvannak a szabályai, amelyeken bár keresztül lehet lépni, de ez aztán előbb-utóbb – de inkább előbb, mint utóbb – visszaüt. Gondolom senki sem szeretné a hétvégi erdei sétáját úgy befejezni, hogy aztán a katasztrófavédelemnek kelljen kimentenie az éjszaka közepén a „vadonból”. Ez ellen pedig nem tudunk mást tenni, mint hogy megtanuljuk az erdei tájékozódás mikéntjét!

A természetben való tájékozódással már több posztomban is foglalkoztam, például a mobiltelefonra telepíthető turista navigációs applikációkkal és a telefon memóriájába letölthető térképekről már két alkalommal is írtam, először 2021 januárjában, aztán azt a posztot a változások miatt újraírtam idén januárban. De a hagyományos térképes, tájolós tájékozódásról is született már poszt itt a blogon 2021 áprilisában, szóval eddig úgy gondoltam, ezt a témát már eléggé kiveséztem.

Pár kép a fentebb említett posztokból:

Azonban összefutottam már sokszor olyan emberekkel is a túráim során, akik mindenféle tájékozódásra szolgáló eszköz nélkül indultak neki az erdőnek, aztán eltévedve tanácsért fordultak hozzám, hogy most akkor merre is kellene menniük? Habár mindenkit igyekszem lebeszélni az ilyen felelőtlen vállalkozásokról, úgy gondolom, a szinte mindenféle segédeszköz nélküli erdei tájékozódásról is kellene szólnom, ugyanis ilyenkor sem muszáj elveszettnek éreznünk magunkat, amennyiben éppen nem tudjuk, merre is járunk! Tehát ez a poszt az eszköz nélküli tájékozódásról, útkeresésről fog szólni. Megmondom őszintén, egyáltalán nem lesz könnyű olvasmány ez a poszt, de hiszem, hogy aki - akár csak kezdő kirándulóként - végigolvassa ezt, nagyjából megérti az eszköz nélküli erdei tájékozódás alapjait és nem érheti sok meglepetés az erdőt járva!

Az erdei tájékozódás nehézsége és a turistajelzések

Miért is nehéz az erdőben történő tájékozódás? Ha belépünk egy ösvényen a fák közé, azonnal lecsökken a látótávolság, mivel egyszerűen nem látunk távolabb a fák és az aljnövényzet miatt. Még ragyogó nyári napsütésben is olyan érzés ez, mintha tejföl sűrűségű ködben járnánk! Márpedig ahogy a ködben, úgy az erdőben is elmehetünk akár csak pár száz lépéssel a kitűzött célunk mellett anélkül, hogy észrevennénk azt! Egy másik dolog pedig, hogy a településeken, falukban, városokban is elég csak az utcanévtáblákat figyelni, hiszen azok is vezethetnek bennünket az utunkon, vagy esetleg másokat is megkérdezhetünk, merre is kellene mennünk, ha esetleg elbizonytalanodunk.

Sajnos az erdőkben nem sűrűn botlunk utcanévtáblákba, és bizony sokszor nagyobb távolságokat is megtehetünk anélkül, hogy bárkivel is találkoznánk! Azonban mégis vannak eszközök arra, hogy ne tévedjünk el az erdőben, ezek pedig a turistajelzések. Különböző színű és formájú jelzések tucatjai vannak felfestve a fákra, sziklákra, és minden olyan helyre, ahol azokat az erdőjárók könnyen észrevehetik. Célszerű ezeket követni, hiszen ezek mindig indulnak valahonnan és vezetnek valahová. A turistajelzések négy színűek lehetnek: kék, piros, (okker)sárga és zöld színben virítanak a fehér alapon sáv, kereszt, háromszög, kör, négyzet, ómega és ritkábban egyéb formájú ábrák. Hasonló stílusú jelzéseik vannak a zarándokutaknak, tematikus jelzett utaknak, tanösvényeknek is. Már ezekről is írtam posztot ide a blogra, méghozzá pontosan egy évvel ezelőtt. 

u30-29.png

A szabványos magyar turistajelzések (a zarándokutak, tematikus utak, tanösvények más jelzéseket használnak)

Most nem szeretnék részletesen foglalkozni ezzel, éppen csak felsorolnám, hogy a sáv jelzések általában egy, vagy több tájegységen vezetnek keresztül, ezek adják a turistautak gerincét. A kereszt jelzések vagy ezeket a főutakat kötik össze, vagy a sáv jelzésekhez képest alternatív útvonalakat kínálnak. A háromszög jelzések valamilyen jelzett útról csúcsokra, kilátópontokra vezetnek, a négyzet jelzések lakott helyre, esetleg busz- vagy vasúti megállókba, a kör jelzések forrásokhoz, az ómega (barlang) jelzések pedig értelemszerűen barlangokhoz. A körbefutó nyíl jelzések körtúrákat jeleznek, tehát azokat követve visszajuthatunk a túránk kiindulópontjára. Ezeknek a jelzéseknek a színe azonos annak a főútnak a jelzésével, amelyből kiágaznak. Egyszerű a logika, nem? Persze ezek a jelzések egy-egy szakaszon közös úton is haladhatnak (turista bikkfanyelven fonódnak egymással), aztán elágazhatnak és más jelzések mellé is társulhatnak. Ezek a jelzett utak kimondottan a túrázók, kirándulók számára készülnek, hogy elvezessék őket egyik pontról a másikra. Egyszóval úgy is mondhatnám, a turistajelzések az erdő utcái, melyeket követve eljuthatunk valahová. Igen ám, de hová?

Túratervezés

Ha nincs turistatérképünk, vagy mondjuk a mobiltelefonunkra telepített térkép, akkor az erdőben meg nem mondjuk, hová is fut egy-egy konkrét turistajelzés, de például a turisztikailag sűrűn látogatott helyeken szoktak lenni tájékoztató térképek a környék turistaútjaival, amelyekből azért ki tudunk okosodni. Ha térkép nélkül indulunk kirándulni és összeakadunk egy ilyen táblával, feltétlenül fényképezzük le, mert később nagy segítséget jelenthet az utunk során! Azt azonban tudnunk kell, hogy ezek a tájékoztatótáblák gyakran régiek, a turistautak pedig sűrűn változnak, régiek megszűnnek, újakat festenek fel, az útvonaluk is gyakran módosul.

Azonban vannak állandóan frissített internetes térképek is, a legismertebbek ezek közül a turistautak.hu és a Openstreetmap, ezeket felhasználhatjuk túratervezésre, és persze tájékozódásra is, de nagy hibájuk, hogy nem mutatják meg, hogy egy adott pillanatban éppen hol tartózkodunk, csak ha van a telefonunkban GPS és van éppen mobil internetkapcsolatunk is. Ez pedig a legritkább az erdőkben.

Tehát ezeket a térképeket elsősorban túratervezére tudjuk használni még odahaza, könnyű megfelelő útvonalat találni rajtuk egy-egy hétvégi kirándulásra. Másodsorban a terepen is használhatjuk őket, ha van internetkapcsolatunk. A kiválasztott útvonalat és környezetét mutató képet pedig mindenképpen nyomtassuk ki odahaza még a túránk előtt, sőt, azt is nézzük meg, hogy az útvonal milyen hosszú és mennyi rajta a szintemelkedés. A kinyomtatott "térképre" pedig rajzoljuk rá a követendő útvonalunkat. Hogy miért tettem a térképet idézőjelbe? Szerintem ez nem igazi térkép, inkább csak egy kis emlékeztető, hogy merre is kell mennünk. Nem szeretem folyton a saját blogom linkelgetni, de már az útvonaltervezésről is írtam posztot, igaz, vagy két évvel ezelőtt, de azóta semmi sem változott!

Hogyan induljunk kirándulásra?

Fontos dolog, hogy mindig teljesen feltöltött mobiltelefonnal induljunk otthonról túrázni, nehogy akkor hagyjon cserben bennünket, amikor a legnagyobb szükség lenne rá! Azt azonban ne feledjük, az erdőben nagy valószínűséggel csak ritkán találunk mobil internetezéshez elegendő térerőt, de néha az egyszerű telefonálással is bajban lehetünk! Ezzel kapcsolatban belinkelem a T-mobil, a Yettel és a Vodafone lefedettségi térképeit, nagyon tanulságos végigbogarászni azokat! Látszik, hogy vannak bennük fehér foltok, főként a hegyek között a lakott területektől távol, pont arrafelé, amerre kirándulni, túrázni szoktak az emberek.

A túrán próbáljuk kímélni a telefonunk akkumulátorát, ne használjuk sokat, ne fogyasszuk le a töltését játékokkal, zenehallgatással, bármi egyébbel! Ne feledjük, a mobiltelefon csak addig tud segíteni rajtunk, amíg le nem merül! Ha mégsem tudunk meglenni az erdőben sem a mobilunk állandó nyomkodása nélkül, vigyünk magunkkal egy feltöltött power bankot is, amelyről aztán kirándulás közben is újra feltölthetjük a mobiltelefonunk akkumulátorát.

Az útvonalkövetés gyakorlata

Nos, tehát ott állunk az autóparkoló mellett, megtaláltuk az első turistajelzést az erdő legszélső fáján, amely egy, a rengetegbe bevezető ösvényre csábít bennünket! Vegyük hát elő az otthon kinyomtatott térképünket és induljunk el a jelzéseket követve! A turistajelzések felfestése akkor lenne tökéletes, ha az egyik jelzéstől már látnánk a következőt, de a valóság persze ritkán közelít az ideálishoz! Ballagunk az ösvényen, időnként látunk is jelzéseket, ezek azért megnyugtatóak szoktak lenni, hiszen megerősítik az erdőjárókat abban, hogy még a kijelölt úton vannak.

Persze az ösvények gyakran elágaznak, más utakat kereszteznek, ilyen helyeken mindig fokozott figyelemmel nézzünk körül, hiszen az általunk követett turistajelzés irányt válthat, más útra fordulhat, sőt, más jelzett utakat is keresztezhet! Ahogy már fentebb említettem, a különféle jelzések fonódhatnak is egymással, sokszor négy-öt jelet is láthatunk egymás alatt felfestve! Tehát alaposan nézzük meg, a mi jelzésünk irányt vált-e, és ha igen, akkor a kereszteződésből való továbbindulás után is figyeljük a jelzéseket, hogy jó úton járunk-e? Tehát figyelmesen járjuk az erdőt, fél szemmel mindig a jelzéseket keressük. A figyelmetlenségért súlyos árat fizethetünk! Sőt, ne kövessük szolgaian az előttünk menőket sem, hiszen ha ők is figyelmetlenek, velük együtt tévedhetünk el!

Azonban bármennyire is figyelünk, előfordulhat, hogy eltűnnek a szemünk elől a további turistajelzések, vagy más jelzést látunk a fákon, mint amelyet követni akartunk! Ez több ok miatt is megtörténhet, például elképzelhető, hogy csak ritkásan vannak felfestve a jelzések és emiatt nem látjuk a következőt, de az is lehet, hogy valahol letértünk a jelzéseink útvonaláról. Na, de most melyik történt meg a kettő közül? Ilyenkor forduljunk meg, és nézzünk vissza a már megtett utunkra, látunk-e arrafelé jelzéseket? Ha igen, akkor megnyugodva továbbindulhatunk, de mi van, ha abban az irányban sem látjuk a jelzéseinket? Még mindig előfordulhat, hogy csak ritkásan vannak felfestve a turistajelzések, és van olyan is, hogy nem festenek fel minden fonódó jelzést ugyanarra a helyre, de talán később egy másik helyen megpillanthatjuk azt, amelyet követünk. Szóval tegyünk meg még száz lépést és ha még ekkor sem látjuk a jelzéseinket, akkor már szinte biztos, hogy elvesztettük a azokat!

Eltévedtem! Most aztán mit tegyek?

Először is ne essünk pánikba! Álljunk meg egy percre, vegyünk pár mély levegőt. A helyzet nem olyan vészes, mint amilyennek látszik! Valószínűleg figyelmetlenek voltunk és a jelzett utunk egy elágazásban másfelé tért, csak éppen nem vettük észre. Ez akkor szokott leginkább megtörténni, ha egy jól kijárt útról fordul el egy alig járt ösvényre a turistajelzés, vagy fonódó jelzések esetén nem figyeltük, hogy a miénk kivált egy útelágazásban a többi közül.

Mit tegyünk hát? Két eset lehetséges: vagy látunk még jelzéseket, csak másokat, vagy jelzetlen úton állunk. Akármelyik is történt, szépen forduljunk meg, és induljunk el visszafelé a már megtett úton! Soha ne induljunk tovább az eltévedésünk tudatában, hogy majd csak kilyukadunk valahol! Keressük a letérő ösvényeket, ha ilyent nem találunk, menjünk vissza a legközelebbi útelágazásig. Majdnem biztos, hogy itt észrevesszük majd a turistajelzéseinket, és akkor már nincs más dolgunk, mit követni azokat továbbra is. De mi van, ha ott sem vesszük észre azokat? Ekkor már nagyon figyelmetlenek lehettünk, ugyanis ez azt jelzi, hogy már régóta gyalogolunk nélkülük, de hátha ez történt. Tehát menjünk vissza még egy útelágazásnyit, és ott biztosan megleljük a saját jelzéseinket! Na igen, és ha mégsem (ennek már nagyon kicsi a valószínűsége)? Itt akkor már álljunk meg és gondolkodjunk!

Ha vannak jelzések, nézzük meg alaposan, milyeneket látunk az útelágazásban? Ha figyelmesen körülnézve azonosítottuk a különböző irányokba induló jelzéseket, keressük meg ezt a pontot a kinyomtatott térképen, esetleg a lefényképezett turista tájékoztatótábla térképén. Ha megtaláltuk, akkor gond egy szál se, válasszuk ki azt a jelzést a térkép alapján, amelyen visszajuthatunk a saját utunkra. A probléma az szokott lenni, hogy nem tudjuk, melyik irányban induljunk el azokat követve a valóságban, ha nincs térképolvasási és tájékozódási gyakorlatunk. Messze nem lehetünk a saját utunktól, de nem tudjuk, merre van az. Próbaképpen induljunk el a valószínűbb irányba és ha tíz perc alatt nem találjuk meg a saját jelzéseinket, tegyünk próbát a másik irányba is. Szinte biztos, hogy meg fogjuk találni az utunkat!

Nem találtam jelzéseket, induljunk-e tovább a jelzetlen úton?

Baj akkor van igazán, ha nincsenek sehol turistajelzések, tehát jelzetlen utak csomópontjában állunk! Ilyenkor úgy gondolom, el kell már engednünk az uticélunkat és arra kell törekednünk, hogy valahogy kijussunk az erdőből! Igen, ekkor már jelzetlen úton kell továbbindulnunk, de előtte egy kis időt még szánjunk rá a következőkre! Maradjunk csendben és füleljünk fél percig. Egy csendes erdőben akár egy kilométerről is meghallhatjuk egy országút zaját, figyeljünk hát arra, hogy halljuk-e valamilyen emberi tevékenység hangját. Ha emberi beszédfoszlányokat hallunk meg, induljunk meg feléje, tegyük ugyanezt, ha autó hangját halljuk, esetleg ha favágók motoros fűrészének hangja hasít bele az erdei csendbe.

A kijárt utat persze ne hagyjuk ott, soha ne induljunk el mindenféle kitaposott nyom nélkül be a fák közé! Válasszuk azt az utat, amelyik nagyjából a zaj forrása felé indul. Gyalogos sebességgel haladva körülbelül negyedóra alatt megtehetünk egy kilométert és elérhetjük azt a pontot, ahonnan a hangokat hallottuk. Itt már információt kérhetünk, az utat, a települést a térképünkön is felismerhetjük. Most már tudjuk, hol vagyunk, és ekkor már elgondolkodhatunk azon, hogyan jussunk vissza a kiindulópontra, az otthagyott autónkhoz. Érdemes annak is utánanézni, tömegközlekedéssel vissza tudunk-e térni oda?

Mi van, ha szándékosan tértem le a jelzett útról és nem tudom most, merre van?

Ez is előfordulhat. Ballagunk a jelzett úton, esetleg ösvényen, hirtelen észreveszünk nem messze tőle valamit, amely felkelti az érdeklődésünket. Ez lehet egy vadmálnás, vagy egy érdekes szikla, vagy bármi egyéb, ami letérésre csábít bennünket. Odamegyünk, megnézzük, eszünk a málnából vagy szederből és elfelejtjük közben, merről is jöttünk. Hát ez szívás! Ezt csak megelőzni lehet, ugyanis ha letérünk egy jelzett ösvényről, azt akár már húsz lépésről sem látjuk a magas aljnövényzet miatt! Tehát ha nagyobb társaságban vagyunk, akkor valakit hagyjunk a jelzett úton – persze megígérve, hogy viszünk majd neki is egy maréknyi málnát! Így ha nem találjuk a visszavezető utat, elég csak kurjantani egyet, és ha az illető válaszol, akkor a hangja irányába haladva visszatérhetünk az utunkra.

És mit tegyünk, ha egymagunkban vagyunk? Ilyenkor már nehezebb dolgunk van, de nem reménytelen a helyzet. Jól nézzünk körül, hol is állunk, válasszunk ki a közelben egy jellegzetes fát, tekintsük bázisnak és gondolkodjunk el azon, hány lépést is távolodhattunk el a jelzett úttól? Induljunk el határozottan a legvalószínűbb irányba és gyalogoljuk le a becsült távolság másfélszeresét. Ha nem találunk ebben az irányban semmit, térjünk vissza a saját nyomainkon a bázisunkra és induljunk el egy nagyjából arra merőlegesen másik irányba és gyalogoljunk megint csak annyit mint az előbb. Nagy eséllyel ezzel a sugaras módszerrel visszajuthatunk a jelzett útra, de az is megtörténhet, hogy egy másik, bár jelzetlen ösvényt találunk.

És ha mégsem találunk semmilyen utat semelyik irányban, akkor mit tegyünk? Ilyenkor nincs más, mint az erdei iránymenet! Az erdei iránymenet a tévelygések elkerülésére szolgál, általában tájolóval tűzik ki az irányt az erdőjárók maguknak, de megtehetjük persze tájoló nélkül is. Tehát válasszunk ki az erdőben egy könnyen járható irányt és induljunk el kiszúrva egy távolabbi célt, jellegzetes fát magunknak. Ha elértük, kerüljük meg és egy újabb célt kiválasztva magunknak (lényeg, hogy ez nagyjából a korábbi nyomvonalunk folytatása legyen) induljunk tovább. Ha süt a nap, akkor könnyebb tartani a megfelelő irányt, hiszen csak arra figyeljünk, hogy a nap mindig ugyanabból az irányból süssön! Ezt az araszolgatást folytatva jelentős távot tehetünk meg az erdőben tévelygés nélkül. Tuti biztos, hogy egyetlen kilométeren belül útra, ösvényre akadunk majd, amire aztán ráállhatunk.

Mi van, ha átjárhatatlan erdőrészre, mély szurdokra akadunk az iránymenet során? Ekkor nem tudunk mit tenni, induljunk el a járhatatlan erdőrész határán, a szurdok peremén valamelyik irányba. Nehéz az ilyen esetekre tanácsot adni, célszerű a könnyebben járható irányba továbbindulni.

Mi tegyünk a jelzetlen úton, ösvényen? Ezek mindig jönnek valahonnan és mennek valahová. Induljunk el egy tetszőleges irányba rajtuk – ha az út tartósan lejt, akkor arrafelé – és bízzunk abban, hogy hamarosan kijártabb útra jutunk, amely akár még jelzett is lehet, ekkor már tudhatjuk a kinyomtatott térképünk alapján (amennyiben még nem szaladtunk le róla), merre is vagyunk. Ha nincs rajta jelzés, akkor induljunk tovább a kijártabb úton, ösvényen. Előbb-utóbb eljutunk rajta valahová.

Mikor kérjünk segítséget?

Meg kell nyugtatnom mindenkit, Magyarországon nincs olyan hely, ahonnan elindulva és következetesen egy adott irányba haladva ne találnánk egy kilométeren belül az erdőben valamilyen földutat, ösvényt! Azonban előfordulhat, hogy ránk esteledik útkeresés közben, ekkor – különösen télen – már nem komfortos dolog az erdőben járni, vagy ott kihúzni az éjszakát. Tehát ebben ez esetben inkább telefonáljunk és hívjuk a 112-t! Persze meg fogják kérdezni, hogy éppen hol is vagyunk, ekkor igyekezzünk a lehető legpontosabban elmondani, honnan indultunk, merre tartottunk és hogyan tévedtünk el. Sokáig tart majd, mire megtalálnak majd bennünket, de biztosan ránk találnak majd!

Mi van, ha telefonáláshoz sincs elég térerőnk?

Ez bizony gyakran megesik az erdőben velünk, pláne ha messze vagyunk a lakott területektől! Fentebb már belinkeltem a magyar mobilszolgáltatók lefedettségi térképét és láttuk, hogy a hegyek között bizony vannak fehér voltok! Nézzünk körül ebben az esetben a terepen és ha egy völgyben állunk, próbáljunk magasabbra kapaszkodni valamelyik domboldalban. A mobiltelefonok által használt centiméteres, deciméteres rádióhullámok már szinte úgy terjednek, mint a fény, egy-egy domb könnyen leárnyékolhatja a környékbeli mobilátjátszók jeleit. Gyakran elég csak pár tucat méterrel magasabbra kapaszkodnunk, és már lesz telefonálásra elegendő térerőnk. Azt azonban jó tudni, hogy a segélyhívó szám (112) hívását bármelyik mobilszolgáltató rendszerében lebonyolíthatjuk, nem szükséges a saját szolgáltatónk elérhetősége!

Mi van, ha baleset ér bennünket az erdőben?

Erről is beszélnünk kellene, hiszen szinte havonta halljuk, látjuk a hírekben, hogy eltévedt kirándulók, turisták gyakran a jelzett utaktól távol bajba kerültek. Sokat tehetünk azért, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük, ez azonban már csak a téma nagysága miatt is egy önálló posztot igényel. Ígérem, erre is visszatérek még a közeljövőben!

Összefoglalás

Gyakorlott túrázóként, túravezetőként csakis azt tudom javasolni, kerüljük a tájékozódási eszköz nélküli kirándulást, túrázást, hiszen ahogy láttuk, úttévesztés esetén nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk! Ahogy már a bevezetőben is írtam, léteznek mobiltelefonra telepíthető, mobilnet nélkül is használható turistatérképek, és ezeket felhasználó ingyenes applikációk. GPS-szel rendelkező telefonra célszerű telepíteni egyet közülük. Ugyancsak érdemes megvenni annak a tájegységnek a turistatérképét, ahová kirándulni, túrázni indulunk. Nem nagy pénz, de sokat segíthet az is, és nem csak eltévedés esetén, túratervezésre is alkalmas!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr9917999592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olahtamas- 2022.12.12. 10:40:58

"Adjunk egy esélyt a Google Térképnek"
A google terepen eléggé felejtős, ha már van net, akár a turistautak.hu akár a turistautak.openstreetmap.hu megmutatja hol vagyunk és még térképet is ad hozzá online.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.12. 11:04:08

@olahtamas-: A tuhu és az openstreetmap nem mutatja meg a helyzeted a terepen, a gugli viszont igen.

gigabursch 2022.12.12. 12:32:25

Mielőtt elolvasnám a cikkedet, gyorsan válaszolok is a kérdésedre.

Nem!
Vö_1: Az erdész soha nem téved el, legfeljebb bejárja a terüketét.
Vö_2: Így indul az 'Ismerd meg Hazád Mozgalom' rád szabott különkiadása.

gigabursch 2022.12.12. 12:43:20

Átfutva a cikket.

Általában az ember attól fél a legjobban, hogy az etdőben téved el.

Meggyőződésem, hogy hegy és dombvidéki etdőben sokkal nehezebben téved el az ember, mint egy kicsit ködös, kicsit szmötyis időben az alföldi erdőkben (ott a kb tök merőleges és viszonyíthatatlan nyiladékhálózat szörnyen meg tudja keverni az embert) és nagy mezőgazdasági táblákon.

Ez utóbbiak kapcsán a legfontosabb dolog, hogy a kijárt nyomom mindig a falu felé kijártabbak!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.12. 13:56:14

@gigabursch: Ezek a faluk felé egyre jobban kijárt nyomok érdekesek, mert én is sokszor beléjük futottam az Alföldi Kéktúra 800 kilométerén! Mondjuk, ez igaz az aszfaltútból kiágazó földutakra, keréknyomokra is!

striker11 2022.12.12. 16:06:04

@horvabe: De igen, mind a kettő megmutatja, az OSM-en előbb rá kell bökni bal oldalt alul a kis földgömb (vagy mi) ikonra, utána engedélyt kér a helyadatokhoz, tuhu-n magától mutatja (szintén engedélykérés után).
Továbbá: a poszt címéből nekem az következik, hogy GPS és térkép használata nélkül hogyan tájékozódjunk, erre a nagy része arról szól, hogy vigyünk gps-es telefont, illetve térképet. ;)
Valamint: "kőr" az kártyában van, a turistajelzés az "kör".
Bocsánat, befejeztem, kötözködős napom van. :)))

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.12. 17:05:48

@striker11: Azannya! Igazad van! Kipróbáltam. Javítom.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.12. 17:34:12

@striker11: Kiírtottam a GPS-re történő utalásokat, hiszen ha a cím erre utalt, akkor tényleg legyen GPS nélküli navigáció! Ez tényleg logikátlanság volt a részemről.

Adani 2022.12.13. 09:01:42

OSMand hasznos lehet, letöltött adatokkal offline is működik. Google mapsen sem szabad vakon bízni sokszor szaladtam már bele olyanba, hogy utat jelölt ott, ahol nem volt ill. nem volt járható.

Szerencsére Magyarország kicsi ország így ha belföldön tévedsz el nincs egy olyan pont sem az országban , ahonnan ha elindulsz egy irányba 10 km-en belül ne találj civilizációt, ha lakott területet nem is (de az is ritkaság, hogy ne legyen) műutat, vasutat, biztosan és akkor már nyert ügyed van. Az utak valahova vezetnek, síneket követve előbb-utóbb eljtsz egy vasútállomásra, műutat követve lakott területre, eltévedés esetén jobban is jársz műúttal hátha jön valaki arra járművel, le tudod inteni és jó esetben is meg is áll. Vonat nem fog megállni ha stoppolsz, persze ha megállj jelzést adsz elvileg meg kéne neki :) Úton csámborogni mondjuk nem jó ötlet pláne sötétben láthatósági mellény nélkül. Menetirány szerinti bal oldalon kell gyalogolni, úgy legalább te látod a közleedő autókat. Vasútnál meg ne a sínen hanem mellette ill. ott bármelyik irányból jöhet vonat mindig figyelni kell, nincs jobbra hajts ha két vágány van vagy több akkor sembiztos, hogy jobb vágányon fog jönni valami, áéltlaában igen, de nem kőbe vésett.

Na meg ha már vasútat vagy műutat találtál akkor már tudsz segírséget kérni, segélyhívón, csak el kell sétálni a következő km kőig és azt bemondva már tudni fogják hol keressenek. Vasúton 100 méterenként van szelvénykő közúton 1 km-enként.

Adani 2022.12.13. 09:13:17

Mobiltelefon lefedettségi térképről pont nagyobb erdőkben derül ki, hogy kamu, ahol nincs civilizáció ott nem nagyon foglalkoznak vele a szogláltatók, hogy legyen térerő, sokszor egyébként a bázisállomás lefedi az erdőt, hiszen ideális esetben akár 30 km-re is elsugároz egy adótorony, csak kevés antenna van, így nem fog jelet a telefon, GSM rendszerben egy cellában frekvenciaosztásos multiplex rendszerben 8 eszköz lehet egyszerre ( régi analóg 0660-as rendszerben csak egy, de azt már majd 20 éve nem használják nálunk) és az sokszor nem elég, meg is lehet figyelni ha erődben csámborogtok többen lehet ,hogy valakinek 4G-s nete is lesz a mellette lévő havernak meg, aki ugyanannál a szolgáltatónál van 2G sem sőt telefonálni se tud. Igen neki nem jutott szabad cella. Sűrűn lakott helyeken sok bázisállomás van és így több cella is, vidéken meg ritkábbna lakott helyen nem, ott simán lehet 10 km széles cella is, Budapest belvárosában meg 10 méteres is van. Viszont a segélyhívás mindig prioritás jelent, így ha nincs is térerő érdemes próbálkozni, 112-t hívva ha nincs szabad cella kidob valakit a rendszer. Sőt 112-t lehet hívni sim kártya nélkül ill. ha nem tudod a PIN kódot akkor is (van egy régi öreg mobilod pl. amit be tudsz dobni a táskába túrázás előtt ). Jól megfigyelhető ez pl. szilveszterkor akkor ugye éljfélkor szinte mindenki telefonálni akar BUÉK-ot kívánni mindenkinek, így sokszor nem sikerül, de pl. egy fesztiválon is megvan ugyanez vagy bármiylen rendezvényen, amin sok ember van kis helyen ( koncert, meccs stb.) Ha nem tudsz telefonálni mert túlterhelt a rednszer, apró life hack hogy hívod a 112-t és kapcoslás előtt leteszed, és utána tárcsászol ismét ha szerencséd van sikerül a hívás. 112 hívásnál valakit kidobott a rendszer és ha rögtön tárcsázol tied lehet a megüresedett a hely. Kb. ahhoz mértékű pofátlanság mintha mentőautóra tapasva mennél át a dugón. :)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.13. 09:31:59

@Adani: Köszi a tippeket, nagyon hasznosak, a 112 hívásos csalit vonalszerzésre nem is hallottam eddig! Viszont a legtöbb kiránduló nem "valahol vidéken" téved el, hanem a Pilisben, Visegrádi-hegységben, Mátrában, Bükkben. Ahol kevés talpalással szép látnivalókat érhetsz el. Ezeken a helyeken viszont nincs vasút és kevés az országút.

Aureliano Buendía 2022.12.13. 09:41:29

én anno 2020-ban tapasztaltam előszö, amikor a tömeg beszabadult az erdőkbe, hogy rengeteg fogalmatlan covid-menekült jött szembe térkép, és mindenféle segítség nélkül, és kérdezte meg, hogy hol vannak és merre menjenek, ha x helyre akarnak eljutni :D
Főleg persze a népszerűbb helyek környékén (Lajos-forrás, Prédikálószék felé), de futottam beléjük a Börzsönyben is a Nagy-Koppány alatt.

Az AK-n ilyen nincs :D

Adani 2022.12.13. 10:10:31

@horvabe:

Ez igatz ,de erdőben is lesz út, 1 km-en belül tutira találsz utat erdőben is bármerre mész, és az is lakott terület felé megy, azon elindulva pedig biztosan találsz idővel egy műutat is. Műútonál meg van km szelvény, onnan már megvan hol jársz.
Pilisben 8 éve nekem is sikerült eltévedni, biciklivel indultam el a Normafától lefelé, és azt hittem Budaörs felé megyek, aztán amit Budaüörsnek hittem az Budakeszi volt. :)

@Aureliano Buendía:
Börzsöny az iskolapéldája annak, hogy minden mobilszolgáltató lefedettségi térképe kamu. Kemence környékén egyiknek sincs térereje bent az erődben a kisvasút mentén, ha beljebb mész pláne. Halyagosig felsétáltunk tavaly a kisvasút mentén ( qhol már nem közlekedik) egyik szolgáltatónak se volt térereje Godóvár és Halyagos között és ott el is lehet tévedni rendesen.

gigabursch 2022.12.13. 11:45:53

@Adani:
Azért, ha egy erdészt megkérdezel arról, hogy hová kell menni ahhoz, hogy ne nyektessék az embert telefonhívással, rögtön tud rá elég sok kiterjedt területet mondani.

Mindemellett ez jót lehet mosolyogni, egész addig, amíg kénytelen vagy másfél km-t gyalogolni a 40 cm-s hóban, hogy valaki hozzon egy kerékemelőt is, ha már segít kihúzni, mert defekt is van, nem csak elakadás...
Az életmentés meg még inkább kritikus.
Szóval ha nagyon bele akar menni az ember, akkor a mobilszolgáltatók ilyetén megtévesztési gyakorlata - szerintem - nem állná ki egy jó erős fogyasztóvédelmi eljárás kérdését és vizsgálatát.

Amit a 112-ről írsz, az nekem új volt, miközben tök logikus.

nyelv-ész 2022.12.13. 12:03:56

Eszembe nem jutna ismeretlen helyen az erdőben bolyongani térkép és navigáció nélkül.

Ha valakinek a korábbi cikkekben említett OsmAnd és Locus appok nem tetszenek, azoknak javaslom a mindkét okostelefonos platformon elérhető MAPY.CZ nevű alkalmazást, ami semmivel nem bonyolultabb, mint a Gugli térképe.

Ennek a menüjében van egy ilyen: Offline maps. Ráklikkelve le lehet tölteni igen sok OpenSteetMap alapú térképet. Magyarország összesen 20 térképszelvényből áll, ezek offline kb. 480 MB tárterületet foglalnak. Még otthon letöltve bátran nekivághatunk a túrának. Kimehetünk oda, ahol nincs térerő, 4G, meg hasonlók. Csak GPS jel legyen, ami talán egy erdei turistaúton nem lesz probléma. A szoftver nemcsak mutatja a pozíciót, hanem utat is tervez, és a megadott célpont körüli túrautakat is jelzi.

Ja, és természetese a hátizsákban legyen egy powerbank is, ha nem bízunk a telefonunk üzemidejében.

olahtamas- 2022.12.13. 16:38:30

@striker11: Így van, és a turistautak.hu meg a turistautak.openstreetmap.hu nem tárolja az adataidat így ki sem adja harmadik félnek.
Na nem mintha lenne rejtegetni valóm, ez csak elvi kérdés :)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.13. 16:47:17

@nyelv-ész: Köszi a tippet, az olvasóközönség nevében is!

Aureliano Buendía 2022.12.13. 16:50:14

@Adani: a kisvasút elmosott sineit párszor bebarangoltuk, meg mentünk a kölkökkel egy nagy kanyart a Feketevölgytől a Hollóvár-Salgóvár-NHH-en át le Halyagosig, aztán vissza a sínek mentén. Fent nem volt gond, de lent csak a műholdas teló működött a panzióban.
Viszont aki ott járt, az tudta, hol van. Egyéb helyeken elég sok fogalmatlan kirándulóval találkoztam:)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.13. 16:50:56

@nyelv-ész: Hát, én sem indulok neki még a legkisebb kirándulásnak sem térkép nélkül. Tájoló, turista GPS, mobil Lucussal alapfelszerelés a túrákon, még ha bringatúrára indulok, akkor is. El nem hiszed, milyen fazonokkal hoz néha össze a sors az erdőben! Bár ha túrázol, akkor úgyis tudod, kik járnak az erdőkben.

Aureliano Buendía 2022.12.13. 17:39:28

@horvabe: én eljutottam oda, hogy már városokban is Locus-t használok, ha nyaralunk/telelünk valahol. (És az OpenMaps téma még szép is:))

Adani 2022.12.13. 19:04:13

@Aureliano Buendía:
Másik ilyen telefonmentes hely a Cuha völgy, ott kb. Vinye és Porva-Csesznek között nincs sehol jel. A cseszneki turistaházban ki van írva, hogy melyik szolgáltatónak hol van minimális térejeje pl. Telekomnak a peron Zirc felöli végén, Telenornak a másik oldalt stb. Világ elől elbújni a legjobb hely, keresve sem találhat az ember jobbat, telefon nincs, a turistaházban sincs ( ha még működik, a pandémia alatt zárva volt), vezetékes víz is csak esővíz ameddig a tartály ki nem ürül, ivóvíz nincs fűtés csak szeneskályha

Aureliano Buendía 2022.12.13. 20:35:24

@Adani: én most AK-t járok, és sikerült megszállnom Pipóhegyen a Két Tölgyben. 0 térerő, az erdő közepén a nagybetűs csend. Na, az nagyon jó volt.

Tetves Dög 2022.12.13. 22:47:02

"elhasználhatjuk túratervezésre, és persze tájékozódásra is, de nagy hibájuk, hogy nem mutatják meg, hogy egy adott pillanatban éppen hol tartózkodunk, csak ha van a telefonunkban GPS és van éppen mobil internetkapcsolatunk is"

Orbitális marhaság, már megbocsáss!

A helyzet meghatározásához SEMMI KÖZE nemhogy a netkapcsolatnak, de még a mobil-lefedettségnek (térerőnek) se!
Repülő-üzemmódban is (tehát bármiféle telefonos kapcsolat nélkül) éppen úgy megmondja, hol vagy, legfeljebb a szembejövő medvék aktuális sűrűségét nem látod!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.14. 06:28:15

@Tetves Dög: Tök igazad van, a helyzetmeghatározáshoz nem kell net, de még mobil lefedettség sem. Erre valók a navigációs appok, pl. a Locus vagy a Mapy.cz, persze offline térképpel. De az általad idézett mondatban a tuhuról és az osm-ről van szó, amelyek csak akkor mutatják meg a pozíciódat térképen, ha van mobilnet. Egyébként a pozíciód koordinátáit elő tudod csalogatni a telóból, de térkép nélkül az nem sokat ér.

Tetves Dög 2022.12.14. 17:46:01

"az általad idézett mondatban a tuhuról és az osm-ről van szó"
Lehet, hogy így GONDOLTAD, leírni viszont nem ezt sikerült, hanem teljesen általánosan jelentettél ki valami( hülyesége)t.
Szó sem volt konkrét alkalmazásról (csak jóval utána).

"Erre valók a navigációs appok ... persze offline térképpel"
Igen.

"csak akkor mutatják meg a pozíciódat térképen, ha van mobilnet."
NEM.
Csak akkor mutatják meg a pozíciódat térképen, ha van TÉRKÉP!

Vicces, hogy te magad is mondod, hogy megmutatják:
"Egyébként a pozíciód koordinátáit elő tudod csalogatni a telóból, de térkép nélkül az nem sokat ér"
Már miért ne érhetne sokat? Kimásolod, és ha találsz valahol legalább 2g-t, máris el tudod küldeni sms-ben az illetékeseknek, hogy indítsák a helikoptert!

Összefoglalva a lényeget, amit mondani szerettél volna:
aki olyan helyre készül, ahol nem garantált a netkapcsolat (tegyük hozzá, hogy sosem az), gondoskodjon időben a terület térképének letöltéséről, vagy - még inkább - legalább egy db OFFLINE TÉRKÉP-APP telepítéséről!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.14. 18:55:07

@Tetves Dög: Mi is volt az a mondat teljes egészében?
"Azonban vannak állandóan frissített internetes térképek is, a legismertebbek ezek közül a turistautak.hu és a Openstreetmap, ezeket felhasználhatjuk túratervezésre, és persze tájékozódásra is, de nagy hibájuk, hogy nem mutatják meg, hogy egy adott pillanatban éppen hol tartózkodunk, csak ha van a telefonunkban GPS és van éppen mobil internetkapcsolatunk is. Ez pedig a legritkább az erdőkben."

Mi is ennek a posztnak a címe:
"Lehet-e térkép és GPS hiányában eltévedés nélkül kirándulni?"

És végül egy mondat a posztból:
"Tehát ez a poszt az eszköz nélküli tájékozódásról, útkeresésről fog szólni."

Tetves Dög 2022.12.14. 19:07:38

Ok, nem volt annyival odébb a progik említése, mint ahogy emlékeztem, de ez a lényegen nem változtat: NEM a frissítés gyakorisága a szempont (sem a hegyek, sem a települések, sem az égtájak nem nagyon mászkálnak messzire 1-2 hónapon belül, ugyebár), hanem az, hogy legyen a térkép (fixen vagy előre letöltve) a telefonon.

Na, EZ nem jött le a cikkből!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.14. 19:47:15

@Tetves Dög: Elbeszélünk egymás mellett, de nem baj. Nem muszáj mindenáron meggyőznünk egymást. :-)

striker11 2022.12.14. 20:23:56

@Tetves Dög: a poszt arról szól, hogy mit lehet tenni, ha NINCS előre letöltve a telefonodon offline térkép...

Arról, hogy hogyan és mit érdemes előre letölteni, egy másik, korábbi posztban van szó.

Tetves Dög 2022.12.14. 20:48:38

@striker11:
Az rendben van, viszont ha valaki csak ezt olvassa el, egyértelműen fals információt fog kapni.

Adani 2022.12.14. 21:21:53

@horvabe: Helymeghatározáshoz használandó a GPS rendszer, és igen ahhoz nem kell net, csak rálátás a szabad égre a GPS antennának, minél több műhold jelét veszi annál pontosabb. Viszont a normál GPS lassú és fedett helyen bizonytalan is, mert nem lát rá a műholdakra. Gondoljatok az első offline autós GPS-ekre, ahol bekapcsolás után sokszor percekig is eltartott mire lett helyadat ill. pontos lett nem össze-vissza ugrált az utcák között.

Mobiltelefonoknál már 10 éve de inkább 12-14 éve van ún. A-GPS, vagyis assigned, ahol a helyadatokhoz segítséget ad a mobilnet meg a cellainfók, ez alapján hamarabb lesz pontos helyadat, hiszen azt tudja alapból a mobil ha van térerő, hogy melyik cellákat látja, és abból már háromszögeléssel lehet pontosítani és akkor a GPS adatokkal összevetve már pontos adatot kapsz. Pláne városban fedett helyen, ahol kisebbek a cellák.

Erdei kirándulásnál ha nincs térerő annyira sem, hogy adatkapcsolat legyen ( ahhoz kevesebb is elég, elvégre nagyon gyengusz jel esetén a beszédhang már nem érthető, de azt ki lehet sakkozni, hogy 0 vagy 1 jött nagyon nagy leegyszerűsítéssel és a bitek csak 0-k vagy 1-esek lehetnek. Ha meg van redundancia is, az adatban szóval jó esetben meglesz az adat. Na szóval se se térerő se mobilnet akkor is a GPS ha a fák nem árnyékolnak nagyon ( de akkor kimehetsz egy tisztás közepére), lesz pozíció adatt igaz eleinte egy több km átmérőjű kör hogy na valahol ott, de ha 4-5 percig akár de egy helyben állsz kezedben a telefonnal idővel lesz pontosabb is, mire összeszedi a GPS vételt és a látott műholdakat, lemehet akár 15-20 méteres pontosságra is az pedig már jó.

Na meg ahogy már korábban volt szó, szerencsére kishazánk nem nagy ország így nincs olyan hely, ahol átlagemberi szintű gyaloglással ne találj civilizációt vagy annak nyomait pár órán belül így nem igazán fenyeget veszély pl. hogy erdőben rekedsz és ott kell éjszakázz. Nem kell lyen Ideglelés című filmes helyzetektől tartani, ahol ezeket forgatják Amerika meg Ausztrália pl. ott igen mert van akkora vadon hogy sok 100 km2-es területen semmi más csak erdő és szinte ugyanúgy néz ki mindenhol ill. az orosz tajgába se menj kirándulni idegenvezető és térkép nélkül ( és ott még farkasok is vannak :) )

gigabursch 2022.12.14. 22:41:01

@Tetves Dög:
Ezek szerint akkor neked nem sikerült az egész cikket elolvasnod...
De akkor meg minek hőbörögsz?!

Aureliano Buendía 2022.12.17. 16:41:59

@Adani: „Na meg ha már vasútat vagy műutat találtál akkor már tudsz segírséget kérni, segélyhívón, csak el kell sétálni a következő km kőig és azt bemondva már tudni fogják hol keressenek. Vasúton 100 méterenként van szelvénykő közúton 1 km-enként.”

A folyók gátjain (Tisza, Ér, Berettyó, Sebes-Körös, amit eddig megvolt :) ) meg 100 vagy 200 méterenként.

AttHunter 2022.12.18. 10:28:18

@horvabe: Szia Béla bátyám!
Rég találkoztunk, és rég beszéltünk. :(

Egyszer meséltem Neked, hogy minden évben csináltam egy olyan túrát, ahol semmi nincs nálam, csupán az emlékezetem. Nincs iránytű, csak nap - ha süt -, nincs térkép, nincs GPS. Persze eldugva ott lapulnak valahol, de csak a legvégső esetben kerülhetnek elő. Előzőleg megnézhetem a térképet, rögzíthetem vizuálisan és kész.
Ezt még a seregben tanultam, ott voltak ilyen kiképzések és versenyek bizonyos szolnoki alakulatnál.
Szóval ez egy próba volt arra, hogy mi lenne, ha lekapcsolnák a villanyt.

Kb. négy éve már nem voltam ilyenen, de előtte majdnem mindig sikerült kievickélnem a rengetegből (fontos, hogy azért előtte közöltem szeretteimmel, hol is lelhetnek rám kimerülten).
Az utolsó ilyen próbám ráadásul majdnem hazai pályán, a Bakonyban volt és teljes kimerüléssel végződött. Kb. 10-15km-ig flottul ment minden, de a Valler István kútja felett összezavarodtak a dolgok. Hittem, hogy mivel sokszor jártam az Ördögárokban, megtalálom. Hozzá tartozik, itt nincs jelölt turista út, csak az Ördögárok. Egy erdészeti kereszteződésben, ahol kb. hatfelé ágazik az út, kész lettem. Indulás az egyiken, visszafordul, indulás a másikon, ez sem jó és fogy az erő és az idő, tompul az agy, rossz döntések sorozata. Ráadásul kutya is volt velem, Ő is a kimerültség felé evickélt.
Aztán nagy nehezen elbotorkáltam az Ördög-likig, ez már ismert volt, de csak kötélen tudtam leereszkedni az Ördögárokba, annyi ki voltam.
Nem vettem elő a térképet, sem a telót, de majdnem ráfáztam.

Szóval, azt hiszem, kissé ellustultunk ebben a nagy informatikai, elektronikai forradalomban. Valamikor egész Görögországot bejártam kocsival, egy vacak régi papírtérképpel.

Bocsi, ha esetleg hosszú és egy kicsit uncsi voltam, de ez jutott eszembe, az egyébként nagyszerű írásodról.

És akkor mi van azokkal, akiknek semmi tapasztalatuk és tájékozódó képességük, csupán mérhetetlen fiatalos önbizalmuk van. Legalábbis addig, amíg bajba nem kerülne.

olahtamas- 2022.12.19. 00:18:49

@AttHunter: És akkor mi van azokkal, akiknek semmi tapasztalatuk és tájékozódó képességük, csupán mérhetetlen fiatalos önbizalmuk van.
Ezen gondolkodtam én is, hogy érdemes e írni nekik megszívlelendő tanácsokat, hiszen ahogy térképet nem visznek, úgy azt sem olvassák el...

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.19. 03:04:48

@AttHunter: Érdekes túraötlet, én még nem is gondoltam ilyenre. De egyszer biztosan kipróbálom majd! A kimerülés határán mi tartott vissza attól, hogy elővedd az eldugott navigációt, térképet? És volt nálad kötél, leereszkedni az árokba?

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.12.19. 03:06:43

@olahtamas-: Jó kérdés! Egy dolog biztos: az optimizmusom gyakorlatilag határtalan. Másrészt pedig ha csak egyetlen ember is végigolvasva a fentieket elgondolkodik rajta, már nem dolgoztam hiába!

AttHunter 2022.12.19. 06:28:52

@horvabe: Csakis a büszkeségem, hogy meg tudom csinálni, de határeset volt. A blökit jobban féltettem, mint magamat. Aztán otthon, melegben, egy lélekmelegítő mellett jót röhögtem a térképen.

Kötél mindig van nálam. Nem a legjobb, de engem elbír és tíz méter. Már csak egy fa kellett hozzá, az meg van az erdőben.
süti beállítások módosítása