Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 7: Hogyan válasszunk túrabakancsot magunknak?

Tippek és tanácsok, mire figyeljünk, ha első magasszárú túracipőnket vagy bakancsunkat szeretnénk megvenni magunknak

2021. május 02. - horvabe

cimkep_u0007.JPG

Néhány tavaszi megmozdulásomra elkísért a lányom és miután már három túrát megtett velem sportcipőben, arra az elhatározásra jutott, hogy vesz magának egy már komolyabb, magasszárú túracipőt (ami nem keverendő össze a túrabakanccsal, habár egyre jobban elmosódik közöttük a különbség). Mivel nincs tapasztalata ezen a téren, így aztán elkísértem a tőlünk csupán pár kilométerre található Decathlonba. Adta magát, hogy egy Útravaló poszt szülessen erről is, habár az itt leírtak jó része már megtalálható a honlapomon. Ennyi bevezető után pedig térjünk is rá a lényegre!

A túrázó egyik legfontosabb „használati tárgya” a lába, ezért különösen óvni kell minden sérüléstől! A védelem legfontosabb eszköze pedig a megfelelő túracipő, bakancs. Ennek a kiválasztása mindig körültekintően történjen, hiszen egy jó túracipő bizony egyáltalán nem olcsó mulatság, viszont aztán évekre a társunk lehet a túráinkon! Egy-egy kényelmes bakancs nekem a szívemhez tud nőni az évek folyamán, aztán ha elnyűttem, fáj tőle megválnom és nem kevés izgalommal gondolok arra, vajon az új lesz-e annyira kényelmes, mint amilyen a régi darab volt!

Általában mindenkinél kirándulásokkal, a természettel való ismerkedéssel kezdődik a túrázás. Könnyű terepen, kiépített gyalogutakon kellő kényelmet tudnak nyújtani az általános célú sportcipők, amiket az utcán is hordhatunk munkába menet, vagy szabadidőnkben. Ezek a cipők alkalmasak arra, hogy esetenként nyolc-tíz kilométert sétáljunk bennük az erdőkben, de többre nem! Ha komolyan bele akarsz vágni a túrázásba, erősebb, strapabíróbb, nagyobb védelmet nyújtó lábbelit kell keresned magadnak! A Decathlonban (de más túraboltokban is) nagyjából a következő kategóriákba sorolható lábbeliket fogsz majd találni a polcokon:

A felhozatal:

Túraszandál

Nagyon szépek, könnyűek, de túrázáshoz nem ajánlanám őket! Már próbáltam hasonló szandálban kirándulni, de majd megőrültem, amikor kavics került a talpam alá! Ilyenkor próbáltam a lábam rázogatásával elérni, hogy kiessen a kavics a szandálból, de sokszor nem sikerült és csak a szandál levételével oldódott meg a probléma. Szerintem legfeljebb arra jók, hogy megérkezve a napi utad végére lecserélhesd a zárt cipődet erre. Esetleg kisebb sétákat lehet tenni bennük burkolt utakon.

Kirándulócipő, könnyű túracipő

Ezek a félcipők nagyon közel állnak az általánosan ismert sportcipőkhöz, de azokkal ellentétben nem utcai viseletre, hanem erdőjárásra vannak kifejlesztve. A talpuk erősen bordázott, így nehéz bennük elcsúszni, általában nagyon könnyűek. Kiránduláshoz, rövidebb túrákhoz ajánlják őket. Nagy hátrányuk, hogy nem fogják a bokát, tehát ha rosszul lépünk, könnyen kificamodhat benne a bokánk, ezért is javasolják őket inkább csak könnyű terepre. Én munkábajáráshoz, napi viseletre használom ezt a cipőfajtát.

Magasszárú túracipők

A magas szárú túracipők között már inkább érdemes keresgélned, ha nagyobb túrákat tervezel. Az erősen bordázott talp alapfeltétel – mindegyik rendelkezik is ezzel, magas szárának köszönhetően a bokát is jól védi. Mielőtt megvásárolod, érdemes tájékozódni a vízállóságával kapcsolatban, mert ezek finoman fogalmazva is csupán mérsékelten vízállóak, habár különféle – a túraboltokban kapható – impregnálószerekkel ez némileg javítható. Mindenesetre tavasztól őszig nagyon kényelmes viselet, de téli, havas túrákat nem javaslok bennük, mert egy hosszabb menet végére bizony átnedvesednek, rosszabb esetben beáznak! Nekem is van ilyen cipőm, tavasztól őszig hordom akkor, amikor tudom, hogy nincs sár az erdőben és nem kell patakokban gázolnom a túra során!

Túrabakancsok

A túrabakancsok külsőleg eléggé hasonlóak a magas szárú túracipőkhöz, de azoknál sokkal strapabíróbb kivitelűek, éppen ezért drágábbak is! Csak akkor vásárolj ilyet, ha sokat fogsz járni nehéz terepviszonyok között (sziklás, köves, egyenetlen talajon), az eső és a sár sem ijeszt el a túrázástól és télen is menni szeretnél. Magasan a boka felett záródnak, ez jól tartja a bokát is, többnapos, nagyhátizsákos túráimra leginkább túrabakancsban indulok. Néhány túrabakancsra már hágóvasat is lehet szerelni. Vízállóbbak, mint a magas szárú túracipők és persze nehezebbek is.

Magashegyi bakancsok

Ezeket extrém körülmények közötti viseletre tervezik, havas, jeges túrákra, robosztus felépítésűek, teljesen vízhatlanok. Ezek már „túl jók” a hétköznapi túrázásra, nem is érdemes közöttük keresgélni! Az áruk is meglehetősen húzós. 

Hogyan válasszunk bakancsot?

A túraboltokban több gyártó termékei is a polcokon sorakoznak, a Decathlon inkább saját márkákat forgalmaz. Soha nem voltam márkahű, mindig azt a bakancsot, vagy túracipőt vettem meg, amelyik a legkényelmesebb volt és mellesleg még tetszett a kivitele is. Úgy gondolom, a körülbelül 15-25.000 Ft-os túracipők és a 40-60.000 Ft-os túrabakancsok kategóriájában már minden gyártó komoly minőséget tud letenni az asztalra. Itt már nincs „jó” és „rossz” minőség, legfeljebb azt mondhatjuk, hogy tetszik, vagy nem tetszik egyik, vagy másik cipő. Tehát nyugodtan nézelődjünk, válogassunk közöttük, akár több márkát is felpróbálhatunk.

De mielőtt még belefognál a válogatásba, célszerű tisztázni, mire is szeretnéd használni a lábbelit? Ha egynapos kirándulásokat szeretnél csak megtenni, könnyen járható terepen, akkor a túracipők között kell válogatnod, ha többnapos túrákat is szeretnél tenni középhegységi terepen, akkor inkább magasszárú cipőt vegyél magadnak. A túrabakancsok között akkor érdemes keresgélned, ha sziklás, köves terepen is járnál, vagy nagyhátizsákos túrákat tervezel megtenni. Arról se feledkezzünk el, hogy ahogy haladunk a könnyű túracipőktől a magashegyi bakancsok felé, úgy lesz egyre merevebb a talpuk. 

Elsőként próbáld fel azt a méretet, amit normál körülmények között is választani szoktál! Fontos, hogy vidd magaddal azokat a zoknikat is, amikben túrázni fogsz, és a cipőpróba előtt vedd fel azokat! Nagyon fontos, hogy ha gyógytalpbetétet hordasz, azt is vidd magaddal és tedd be a bakancsba/túracipőbe a benne lévő betét helyére! A cipőkbe ne csak belebújj, fűzd be a cipőfűzőket és húzd is meg azokat! Ha bárhol szorít a talpad körül oldalt, vagy a lábujjaid elérik a cipő orrát, akkor a cipő kicsi, válassz nagyobbat! Ha feljebb szorít, a fűzésnél, akkor érdemes megnézni a cipő nyelvét, jól ki van-e húzva, nincs-e meggyűrődve, illetve lazítani a fűzésen azon a helyen, ahol nyomja a lábad. Ha a cipő kényelmesnek tűnik, már majdnem célnál vagy! Most vedd le a cipőt és kérj/válassz egy mérettel nagyobbat! Az lesz ugyanis az igazi!

Miért javaslom ezt a cipőcserés vásárlást? A tapasztalatom az, hogy melegben, vagy többnapos túra közben a lábfej a szellőzetlenség és az igénybevétel miatt kissé megdagad, ráadásul még meredek lejtőkön sem szabad, hogy a lábujjak elérjék a cipő orrát! Ezt mindenképpen kerülni kell, hiszen ez akár a lábujj körmének az elvesztéséhez is vezethet, és ezt tapasztalatból mondom!

Természetesen a nagyobb cipőt is próbáld fel a korábban leírtak szerint, de ez már biztos, hogy nem fog szorítani! Próbálj minél többet járni benne a boltban, ha van rá lehetőség (pl. emeletes a bolt), akkor lépcsőzzél is benne! A Decathlonban van egy pici terep is, ugyanis köveket, farönköket halmoztak fel pár tálcában. Ezeken is járkálj pár percig. Viselése közben a cipőnek sehol sem szabad nyomnia, szorítania, és fixen kell fognia a lábadat, nem szabad a lábfejednek csúszkálnia a cipőben sem előre, sem oldalirányban. A köveken járkálva azt is fel lehet mérni, mennyire érzed a talpaddal az egyenetlenségeket. Ha úgy gondoljuk, sokat megyünk majd köves, sziklás terepen, ne vegyünk puha talpú cipőt, válasszunk inkább a merevebb talpúak közül! És még valami: a kiválasztott bakancs először kissé merevnek fog tűnni (hiszen az is!), de a rendszeres használat során aztán be fog törni. 

Sokan tanácsolják, hogy a két lábadra két különböző márkájú cipőt felvéve hasonlítsd össze őket. Ezzel nem nagyon tudok egyetérteni, ugyanis a két lábunk nem teljesen egyforma (pontosabban nem tökéletesen szimmetrikusak). Az egyik lehet egy picivel rövidebb, vagy keskenyebb a másiknál, esetleg magasabb a lábboltozata. Tehát ne legyünk restek, próbáljuk fel a balos és jobbos cipőt is, de ugyanabból a fajtából. Utána vegyük csak fel a következő márkát.

Kisebb túraboltokban gyakran előfordul, hogy csak mintacipők vannak kitéve a polcokra. Nyugodtan kézbe vehetjük ezeket, méricskélhetjük a súlyukat, megnézhetjük, mennyire merev, vagy rugalmas a talpuk, de ne próbáljuk fel, még ha a mi méretünk, akkor sem! Kérjünk az eladótól a saját méretünkben egyet, amit azonnal ki is hoznak majd a raktárból. Ezután már ugyanazt játsszuk el, mintha a polcról válogatnánk. 

Végül ha már egy magasszárú túracipő, vagy bakancs boldog tulajdonosa lettél, ne egy többnapos vándortúrán használd először! Tegyél meg benne rövidebb utakat, de még a megvásárlást követő napokban, hogy ha mégis valami baj van a cipővel, még a háromnapos visszavételi garancia ne ketyegjen le! Ebből a szempontból a legjobb a pénteki vásárlás, ekkor már a hétvégén meg lehet benne tartani a próbatúrát. A péntek délutáni, munka utáni vásárlás azért is jó, mert a napi használatban amúgy is kicsit megdagad a lábunk, de ekkor is tartsuk magunkat a fentebb említett, egy mérettel nagyobb cípő megvásárlásához.

A cipő karbantartásáról:

A túrabakancsomat mindig tisztán, leápolva teszem el a cipős szekrénybe! Túra végén hazaérve amint leveszem, rögtön ki is teszem az erkélyre egy-két napra szellőzni, utána alaposan megtisztítom. Ha csak száraz terepen jártam benne, akkor elég egy nedves ronggyal letörölni róla a port, de a rászáradt sarat csapvíz alatt sikálom le a cipőkről egy kimustrált körömkefével. Még a vizes mosás után is egy-két nap alatt újra teljesen kiszárad a cipő. Ezután már mehet a helyére, a szekrénybe! Amennyiben a cipődhöz kapsz a vásárláskor kezelési útmutatót, az alapján végezd az ápolását!

Egyéb felszerelések

Túrazokni

A zokni ugyanolyan fontos, mint maga a cipő, hiszen ez helyezkedik el a lábad és a cipő bélése között, ez a szigetelőréteg a kettő között. Zoknik, és a viselésük terén nagyon sok szokás terjedt el, ebben nehéz tippet adni! Itt sem tehetek mást, mint hogy leírom a saját gyakorlatomat. Kezdő túrázó koromban a dupla zoknira tettem le a voksom, ezzel tudtam a legkönnyebben elkerülni azt, hogy a cipő feltörje a lábamat és vízhólyagok nőjenek rajta! Tehát alsó zokniként nagyon jó minőségű, vékony gyapjúzoknikat hordtam, ezeknél tényleg nagyon fontos, hogy a varrásai jól eldolgozottak legyenek, hogy még ezek az apró egyenetlenségek se irritálják a lábamat. Ezekre aztán vastag teniszzoknit húztam.

Pár éve tértem át a túrazoknik használatára, ezeket általában a Decathlonban szerzem be. Ezek a zoknik egyáltalán nem olcsóak, de megéri megvenni őket! Hat párat tartok a zoknikból otthon, ezeket naponta szoktam cserélni a többnapos túráimon. Nagyon fontos, hogy a zoknik ne csúszkáljanak a lábon, ráncot sem szabad vetniük, mert ilyenkor nagyon gyorsan előjönnek a vízhólyagok! Túra közben, amint megérzem, hogy probléma van, azonnal megállok és a bakancsot levéve simára igazgatom a zoknikat, de ha pont illik a lábunkra a fuszekli, akkor ez nem szokott sűrűn előfordulni!

A két zokniviselési mód közül egyik sem rosszabb a másiknál, egyszerűen csak különbözőek. Én azért váltottam a módok között, mert a túrazokni a rugalmassága folytán jobban ráfeszül a lábamra és így alig hajlamos a ráncolódásra, másrészt egyszerűbb az öltözködés vele.

A kamásliról

A kamásli (lábszárvédő) nagyon fontos kiegészítője a túrázók ruhatárának! Havas, esős, sáros túrákon védi a nadrágunk térd alatti részét az átázástól, besározódástól! Nem foglal el sok helyet a hátizsákunkban, de télen, esős időben sok méregtől, bosszankodástól tud megkímélni bennünket! Ebből is van olcsóbb, meg drágább is. Az alsó árkategóriájúak egyszerű nylon anyagból készülnek, nem nedvesednek át, de nem is szellőznek. A drágábbak valamilyen szellőző anyagból (általában gore-texből) készülnek, ezek sem áznak át, de nem is lehet beléjük izzadni! Vegyél Te is egy pár kamáslit, hiszem, hogy nem fogod megbánni!

14_4.JPG

A kamásli és a vízhatlan bakancs haszna sárban mutatkozik meg.

Nekem a legegyszerűbb nylon kamáslijaim vannak csak, több mint 15 éve vettem egy Mountex túraboltban, azóta is viselem őket minden havas, sáros túrámon. Túra végén bele szoktam tenni őket csak úgy sárosan, ahogy levettem a lábamról, egy nylonzacskóba (ez általában a túra közben kiürült szendvicses zacsi szokott lenni), hogy ne koszolják össze a hátizsák többi holmiját, aztán otthon ezeket is le szoktam csapvízzel mosni, úgy teszem el azokat a szekrénybe.

Kiegészítés:

A kommentekben nagyon sok hasznos tanács olvasható még! Azt javaslom, akit komolyan érdekel a bakancsvásárlás, szkrollozzon kicsit lejjebb és rágja át magát a kommenteken is!

Nem saját képek jegyzéke:

[1] https://www.decathlon.hu/ferfi-szandal-columbia-id_8593205.html
[2] https://www.decathlon.hu/ferfi-turacipo-merrell--id_8385084.html
[3] https://www.decathlon.hu/noi-turacipo-mh100-mid--id_8595693.html
[4] https://www.decathlon.hu/ferfi-bakancs-trek-500-matryx-id_8550245.html
[5] https://www.decathlon.hu/bakancs-alpinizmushoz-alpinism-id_8392039.html
[6] https://www.decathlon.hu/turazokni-mh-500-2-par-id_8616561.html
[7] https://www.mountex.hu/termek/10140989/trekmates__torridon_dry_kamasli/co%3Afekete%7Csi%3AL-XL

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr5516519710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2021.05.02. 18:07:14

Lehet elkerülte a figyelmemet, de a kaptafa szélességet nem láttam az írásban.
3féle létezik, keskeny, normál, széles.(a két szélső értéket N-narrow, azaz keskeny, W wide, azaz széles szokták jelölni, esetenként a méretszám utám, pl. 9.5W)
Nekem pl. a széles kell ,mert olyan "terülős" a talpam, hogy az egy mérettel nagyobb bakancs is kényelmetlen, ha normál kaptafás...

A tisztításkor mg a cipőfűzőket is érdemes kimosni külön mert a beletapadt por finom reszelővé "alakítja" a fűzőt, ami lassan, de biztosan koptat...

Drag 2021.05.02. 18:13:15

Illetve amit kihagytam, hogy akármilyen könnyű felszereléssel megyek(tarisznya, benne 1/2l víz pl.) akkor is kénytelen vagyok bakancsot venni(magasszárú cipő), mert az futóművem szalagjai olyan lazák, hogy 100m sík, murvás terepen simán kimegy a bokám...:/

A magas szárú pipők esetében a bokarészt is érdemes kitapasztalni, mert ha széles a bokacsont-vagy mi-, akkor hamar kidörzsölődhet a lábbeliben...

A súly sem mindegy azért... Van igen kényelmes katonai bakancsom, Belleville Desert2, ami akármilyen komfortos, de majd 2 kiló/pár... Az olangom ugyanezt nyújtja, csak 900g/ pár súly mellett... Azért ezt észre lehet venni pár km után...

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2021.05.02. 18:16:37

@Drag: A sámfára nem is gondoltam. Én nem szoktam használni. A mostani bakancsok már olyan könnyűek, mintha papírból lennének! Az én Merrell-em alig több mint fél kiló, a fiam Salomon bakancsa pedig még az enyémnél is könnyebb...

Kelly és a szexi dög 2021.05.02. 18:22:31

Évekig próbáltam meggyőzni magam, hogy nem kell feltétlenül a hardcore túrabakancs, aztán úgy alakult, hogy vettem egyet - pedig a velem levő haverom akkor is nagyon le akart beszélni róla - és azóta csak ezt a kategóriát használom. Mivel a magashegyi bakancsokat nem említetted, azért konkretizálom, hogy pont az az alatti kategória.

olahtamas- 2021.05.02. 18:29:56

@Kelly és a szexi dög: Egy jó bakancsra könnyű rászokni, még ha az ár/érték aránya nem is a legjobb.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2021.05.02. 18:33:05

@Kelly és a szexi dög: Csak röviden írtam róluk. Már volt ilyen a lábamon én az nem tetszett benne, hogy olyan kemény és merev a talpa, mint egy deszka! Na jó, csak majdnem. :-) Persze izlés dolga. Én úgy gondolom, itthon a középhegységekben ezek nem szükségesek.

Zed is not dead yet 2021.05.02. 18:41:51

A magasszárú (vagy félmagas, akár) cipők azoknak is jók tudnak lenni, akiknek esetleg van egy kis lúdtalpuk, vagy más okból a bokacsontjuk kicsit lejjebb van, mint a "szabvány" és emiatt a félcipő pereme frankón tudja nyomni alulról ezt. A magasabb szárú cipő pereme ugye már a bokacsont felett van, tehát ez a veszély nem fenyeget.

A másik téma, hogy sok ilyen cipőnek a belső rész varrása úgy van megoldva, hogy a saroknál van egy vízszintes varrás. Na, ha ez pont rossz helyre esik, akkor ebből horror sarokbajok lesznek. Érdemes megnézni, illetve odafigyelni, hogy ha van ilyen varrás, nincs-e épp rossz helyen. Vékony zoknival próbálva párat lépve lehet érezni. Ha lehet érezni, akkor már inkább kerülendő.

Aztán a legtöbb cipő talpbetétje egy alig formázott vékony szivacsocska egy ráragasztott textilréteggel. Ez biztosan nem lesz jó, lúdtalp, vagy más kisebb-nagyobb láb-geometriai problémák esetén. Nem kell azonban feltétlenül méregdrága cipőt venni csak azért, mert abban esetleg kicsit jobb a talpbetét, hanem venni kell egy pár olyan talpbetétet, ami a lábunkhoz megfelel (vagy akár elvinni cipőt próbálni az ortopéd betétet, ha valakinek az van) és azokkal kell próbálni a cipőt. Van, amikor a cipő lábfeje egyszerűen nem elég bő még kifűzve se ahhoz, hogy egy talpbetéttel együtt beleférjen az ember lába. Ezt szerintem nem csak akkor érdemes komolyan venni, ha valaki mindjárt teljesítménytúrázni veszi a cipőt.

Zed is not dead yet 2021.05.02. 18:53:22

@horvabe: Szerintem a merevtalpú cipőkről az ember semmit nem tud, amíg egyszer nem ment benne legalább 20 Km-t, aztán kiderül, hogy az való-e neki, vagy nem. Sajnos a boltban ez nem fog kiderülni. Nekem nem igazán jönnek be, mert rám kényszerítenek egy olyan "robotember"-járást és ennek megfelelő kényszertartást, ami már közepes távon iszonyúan fárasztó tud lenni, nekem a hátam készül ki tőle először. Lépcsőzős terepeken, mint pl. a Magas Tátra elég jók, gyakran a felsőrész extra merevsége miatt is segítenek valamit az ember bokájának a hegyről lefelé jövet, de rézsűkön, amikor a talaj előre/hátra és még oldalra is dől, igazi horror egy ilyen "gipszláb". Az a zöld decathlonos cipő, ami itt a posztban a fotón szerepel ilyen szempontból sokkal jobb, mert védi is a bokát és azért rendesen befűzve ad támasztást/tartást is, ráadásul a talpa is elég vastag ahhoz, hogy ne lehessen megszámolni behunyt szemmel, hogy hány kavicson állunk. Eközben pedig jól hajlik a talpa, elég puha is ahhoz, hogy rá is tud ülni kicsit a kövekre és a felső része se olyan merev, hogy ne engedné a lábat természetes módon mozogni.

Kelly és a szexi dög 2021.05.02. 18:54:09

@horvabe: én is ezt gondoltam korábban! :) Tényleg olyan a talpa, mint a deszka, ez és a (fél)magas szár nagyon sokszor kisegít - de valóban igaz, hogy ha nincs köves talaj és cipelnivaló, akkor nehéznek bizonyulhat...
És valóban semmilyen kivehető talpbetét nincs bennük, ahogyan azt Zed említette - ez azért fontos körülmény.

Zed is not dead yet 2021.05.02. 19:09:41

Én a túracipőt baromi ritkán mosogatom, még akkor se ha vastagon sáros, mert a sár, ha tényleg sár szárazon frankón lepereg róla, elég a két cipőt párszor összeütögetni egy újságpapír fölött, vagy kivíve a szabadba, és ott. Sajnos a vadiúj cipők vízállóságában is erősen benne van, hogy gyárilag impregnálják vegyszerekkel, melyek minden suvickolással "kopnak". Különösen ha az ember kimossa a cipőt (jártam így egy másik decathlonos vízhatlan cipővel, hogy rövidprogrammal kimostam mosógépben és nem csak a vízhatlansága jó része lett oda, de némelyik ragasztása is elengedett).

A fűzőt kimosni meg különösen nem javallott, mert onnantól kezdve lesz egy cipőnk, ami pár száz méterenként automatikusan kifűződik, mert a fűző csúszósabbá válik a mosástól. Ez igazi horror, ha az ember állandóan a cipőjét fűzögeti a terepen. Szerintem ez is olyan, ha esetleg sáros lesz, akkor ha megszáradt rajta a sár, akkor le kell kefélni és kész.

Különben ezek a cipők szerintem addig használhatóak, amíg a talp mintázata nem kopik meg érdemben, mert onnantól mindegy, mit tud a cipő, ha megállni nem tudsz rajta. Nálam egy ilyen cipő maximum kb. 1-2 év (vagy monjduk kb. 1000 Km, van hogy egy szűk év alatt összejön). Nagyjából mindegy, hogy a tizenezer forintos decathlonos alapdarabokról van szó, vagy egy csillióforintos hűdemenő cuccról. (Utóbbiakat lehet talpaltatni is persze, a talpaltatás ára kb. 2 pár decathlonos átlagos túracipő árának felel meg.)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2021.05.02. 19:38:50

Köszönöm mindenkinek a kommenteket! Tényleg hasznos tanácsokat adtok! Mivel ennyi mindent képtelenség beleírni a szövegbe, csak utalok majd arra a poszt végén arra, hogy akiket tényleg érdekel a téma, olvassa el a kommentszekciót!

Kopasz Szuzukis 2021.05.02. 20:53:25

1980-ban Kassán vettem egy magasszárú, goyzervarrott dupla vibram talpas bakancsot. Merev volt, mint az állat. Viszont bármilyen terepen elment. 26 év és többszáz nehéz túra után nyugdíjaztam. Meg kell tanulni benne járni, de azután kenterbe ver minden "pillekönnyű" hiperszuper túralábbelit. Amerre használtam, nem a bakancs súlya volt a nehezítő tényező.

gigabursch 2021.05.02. 22:46:26

Amit én utálok és száműzték: vibram talp. Vizes kő, fatörzs => élet veszély. Meredek ereszkedés => térdszalag és porc kínzás.

Ami kimaradt: bélelt bilgerli.
Na, az egy komoly jószág. Tudom miről beszélek. :-)

Ami még kimaradt:
A lábbeli levételekor kivenni a talpbetéteket és két-három nagy fújással kifújni a párát és hagyni így kiszellőzni. Sose lesz büdös.
Ez minden lábbelire igaz.
Használat előtt kirázni a benne lévő port.

Ami nem került figyelembe vételre:
Amint létére az ember a túristaútról és betér az erdőbe, ott a szeder, sások (erdei~, bükk~, siskanádtippan, stb.) azonnal elkezdik marni ezeket a gyöngyvásznas jószágokat. Három hónap és kuka.
Nem véletlen, hogy erdőfelújításban járó erdészek bakancsoznak.

Érdekesség:
Volt olyan erdész ismerősöm, aki félmagas bokájú stoplisat szerette kamáslival.
A súly miatt. Illetve a súly hiánya miatt.

Örömhernyó 2021.05.03. 07:38:57

Ami kimaradt, az a gumicsizma, magasszárú. Igen, itt Ázsiában a bakancsozás hipszter dolog, aki tényleg az erdőben dolgozik, komolyan túrázik, az vastagtalpú gumicsizmát használ.
Itt ugyanis tényleg csúsznak a kövek, gyökerek, kidőlt fatörzsek. Ami Európában nyerő lábbeli a középhegységekben, az itt életveszélyes, lehet seggen lejönni a hegyről.

Az én magasszárú gumicipőm 3000 forintnyi fabatkába került itt, előtte decathlonos bakanccsal próbálkoztam, a túracsoportot sikerült feltartanom, mert fenéken csúszva, bukdácsolva jöttem le a hegyről.
Felfelé mentem, mint a zerge, ott nem volt hiba, csak az ereszkedésnél.

Ja és vehet az ember bármilyen bakancsot, az nem fog felmászni a hegyre helyette. Akinek nincsenek megfelelő izmai, a térde, bokája nem bírja főleg a lefelé ereszkedést, az szenvedni fog.

Sörnyelő 2021.05.03. 07:55:28

Nekem nagyon bevált a decathlonos MH500 bakancs. Könnyű, kényelmes, jól szellőzik és strapabíró. Fél év alatt bő 700km-t mentem vele hóban, sárban és mindeféle talajon az elhasználódás különösebb jele nélkül. Talán a talp ruganyossága gyengült 600km után, de tettem bele egy ütéscsillapító betétet.
Próbáltam márkás, dupla árú bakancsot (Keen), de az minden paraméterében (kényelem, vízállóság, tapadás, tartósság) gyászosan leszerepelt az MH500-hoz képest.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2021.05.03. 09:20:01

quercuserdész elkötelezett populista: Az Örömhernyóhoz szóló kommentedet kimoderáltam. A problémáitokat ne itt vitassátok meg!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2021.05.03. 09:44:55

@Örömhernyó: Még sohasem jártam esőerdőben, de ha odavet a sors, akkor megfogadom a tanácsodat és gumicsizmát veszek! :-)

olahtamas- 2021.05.03. 12:36:17

@horvabe: A Tarjánka szurdokba is gumicsizmát ajánlottak, és valóban jó döntés volt arra a terepre és távra.
Már máskor is mentem gumicsizmában, de 20 km után már törte a sarkamat.
Persze gumicsizmából is van elég nagy választék, én csak az egyszerű olcsóbb fajtát próbáltam.

Adani 2022.01.04. 08:28:16

@Zed is not dead yet:

Nekem kevésbé márkás cipőim vannak, általában kínai boltokban veszem, 1 napos túrára simán jó az is, és minden szívfájdalom nélkül vágom be a mosógépbe, és a többség bírja, 1-2 év után meg úgyis csere, és akkor se bírna ki többet ha nem mosnám gépben.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.04. 11:36:55

@Adani: Hú, köszi a sok kommentet, szerencsére a blog.hu szerkesztőfelületén mindet látom időrendben! Most csak a bakancshoz tenném azt hozzá, hogy igazad van, egynapos túrákon szinte mindegy, milyen bakit húzol a lábadra, de például most mentem októberben egy több mint 100 km-es túrát négy nap alatt a Bakonyban egy 15+ kg-os hátizsákkal, na, oda kellett a Merrell túrabakancs a kényelme és a strapabírósága miatt. Vacakabb cipőkben is próbáltam többnapos túrákat menni, de csak tönkretették hónapokra a lábamat.

A túraleírások mellett idén is folytatom az Útravaló posztokat, de most a technikai posztok helyett az időjárásról és ennek a túrára gyakorolt hatásáról írnék pár részt.
süti beállítások módosítása