Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Kolodko Mihály budapesti miniszobrai nyomában – 3. rész

Tudtad, hogy van szobra Budapesten egy búvárnak, Rejtő Jenő 14 karátos autójának, Noé bárkájának és két söröslónak is? (2024. március 23.)

2024. március 25. - horvabe

cimkep-t112.jpg

A söröslovak miniszobra a Dreher Sörgyár épületei előtt

Figyelmes járókelőként már évek óta rendszeresen összefutok Budapesten a Magyarországon élő, ukrán származású szobrászművész, Kolodko Mihály (Mihajlo Ivanovics Kolodko) köztéri miniszobraival, de egészen addig nem gondoltam arra, hogy valamennyit felkeressem városi túrák keretében, míg egy kolléganőm nem említette, hogy egy barátnőjével meglátogatott párat közülük. Csak ekkor néztem utána, vajon hány ilyen parányi kis műalkotás lehet és megdöbbentem a számukon! A Wikipédia cikke összesen 156 szobrocskáról tud és ezekből csupán mintegy harminc található Budapesten, a többi pedig szét van szórva a világban!

Végül március 3-ám, egy szép kora tavaszi vasárnapon vágtam bele a szoborkereső túrámba és a délelőtt folyamán végigjártam a budai oldal szobrocskáit (legalábbis akkor azt hittem, hogy valamennyit), ezekről született az első posztom. Egy rövid déli pihenő után a pesti oldalon folytattam a szobrocskák felkutatását, a délutáni utamról írtam a második posztomban. Fél öt felé azonban még mindig maradt vagy tíz Kolodko alkotás a listámon, de ekkor már alkonyodott, ezért kénytelen voltam az utam félbeszakítani. Végül most szombaton adódott egy szabad délelőttöm, úgy gondoltam, ebbe a fél napba bele tudom zsúfolni a maradék szobrocskák felkeresését.

A Bomba

(N 47° 29,349’ és E 019° 02,807’)

Fél hét felé indultam most is otthonról és a 133E busszal bezötykölődtem Budafokról az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez és indultam is vissza a hídon keresztül a budai oldalra, ugyanis csak az előző túrám után tudtam meg, hogy Kolodko Mihály néhány hónappal azelőtt elhelyezett egy kis szobrocskát a Rudas fürdő háta mögött a Gellért-hegy szikláiban is, és az nem volt még rajta a listámon! Pár perc alatt visszasétálva a Duna felett a Gellért-hegy sziklafalának tövébe már ki is szúrtam az alkotást, vagyis egy, a sziklába fúródott bomba szárnyaiba kétségbeesetten kapaszkodó állatkát.

A Bomba című alkotásról nem sokat árult el Kolodko Mihály, de azt igen, hogy a Fekete István gyermekregényéből jól ismert kis Vuk kapaszkodik a bombába. Így aztán most el lehet gondolkodni azon, vajon mi is lehetett a művész szándéka ezzel az alkotással? Minden bizonnyal összefüggésben van a mostani, már több mint két éve dúló orosz-ukrán háborúval és talán arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a vérontás még a gyermekeket sem kíméli. Természetesen itt is elkészültek a szokásos közeli-távoli fotók és felírtam a szobor koordinátáit is, hogy az utánam jövők már könnyebben megtalálhassák azt. Végül a buszmegállóba visszasétálva továbbutaztam az éppen megérkező 133E busszal a Blaha Lujza térig.

A Búvár és a kulcs

(N 47° 29,941’ és E 019° 04,247’)

A Blaha Lujza tértől csupán pár perc séta a Dohány utca és az Osváth utca sarka, ahol a következő Kolodko szobrocska várt rám. Egy kőből faragott masszív tűzcsap terpeszkedik az utcasarkon, rajta egy mélytengeri búvárruhába öltözött kis alak ücsörög a bal kezében egy méretes kulcsot tartva. Hogy miért éppen egy búvár és egy kulcs található itt, ahhoz kicsit ismerni kell a kő tűzcsap szomszédságában álló New York kávéház történetét és a megnyitását övező legendát is.

Az elbeszélések szerint a kávéház megnyitásakor, 1894-ben Molnár Ferenc (aki a Pál utcai fiúk című regényt is írta) elvitte a kávéház bejárati ajtajának a kulcsát és a Dunába dobta, hogy az soha ne zárhasson be a vendégek elől, aztán ezt 1927-ben, egy felújítást követően ismét megtette. De mivel három a magyar igazság, amikor egy teljes renoválást követően megnyitott újra – amely tulajdonképpen restaurálást jelentett, hiszen az eredeti formáját kapta vissza akkor a kávéház –, már maga a vezetőség dobta a kulcsokat a Dunába, hogy legalább újabb 120 évig nyitva lehessen az. Tehát ezekre a történetekre reflektált Kolodko a búvár szobrocskájával, aki megkereste a kulcsot a folyóban és visszahozta ide!

A tizennégy karátos autó

(N 47° 30,224’ és E 019° 04,353’)

Itt az Erzsébetvárosban öt Kolodko alkotás is egymás közelében található, tehát gyalogszerrel indultam tovább az Izabella utca és a Rejtő Jenő utca sarkán álló Magyar Színház épülettömbje felé. Pár perc alatt meg is érkeztem az utcasarkon álló színházhoz és már meg is pillantottam a főbejárat előtti kis parkocska tégla lábazatán a tizennégy karátos autót! Már messziről észrevehető az 1930-as évek stílusában, hatalmas első sárvédőkkel tervezett autó, hiszen vagy három arasznyi hosszúságával kicsit kilóg – méghozzá felfelé – a miniszobrok világából, de ez nem is baj, mivel nehéz úgy elmenni mellette, hogy nem vesszük észre.

De miért is került ez az autó ide és miért éppen tizennégy karátos? Megvallom őszintén, nekem kedvenceim Rejtő Jenő (írói álnevén P. Howard) regényei és az egyik letehetetlen könyvének „főhőse” a tizennégy karátos aranyból készült Alfa Romeo sportautó, amely itt látható, ha nem is életnagyságban, de ahogy már mondottam, vagy háromarasznyi méretben! Tehát itt a Rejtő Jenő utca sarkán található a máig népszerű ponyvaíró egyik történetének főszereplője, ahogy az éppen száguld a virágágyás autóversenypályákhoz hasonlóan ívesen megdöntött peremén.

Szenes Hanna miniszobra

(N 47° 30,327’ és E 019° 04,300’)

A tizennégykarátos autótól mindössze öt perc séta a Jósika és Rózsa utca sarkán lévő kicsiny park, amelyet Szenes Hannáról neveztek el. De ki is volt ez a hölgy? Szenes Cháná Anikó 1921-ben született Budapesten, majd a zsidótörvények tették cionistává. Tizennyolc évesen vándorolt ki Palesztinába, ahol pár évig egy kibucban dolgozott. Még a háború alatt visszatért Európába és bevonult a brit hadseregbe. Egyiptomban kapott ejtőernyős kiképzést, majd Európába visszatérve szervezte a zsidók kivándorlását, az üldözöttek kimenekítését. 1944 tavaszán Jugoszláviában dobták le őt és társait ejtőernyővel, de Magyarországra lépve elfogták, bíróság elé állították és kivégezték.

Miniszobra a róla elnevezett kis park nyugati, Rózsa utcára néző kerítésén található. A nagyon durván Magyarország alakúra faragott, érdes kőlapról rugaszkodik el éppen egy ejtőernyős ugráshoz. Fején sisak szemüveggel, hátán az ejtőernyő hátizsákja és eltökélten nézegeti maga alatt a terepet. Megmondom őszintén, még soha nem is hallottam Hannáról, szóval még én is meglepődtem a történetén. Igazán megérdemelte, hogy egy kis terecskét nevezzenek el róla, épp úgy, ahogy a miniszobrot is!

Noé bárkája

(N 47° 30,226’ és E 019° 04,740’)

Újabb tízperces séta után értem el Kolodko Mihály következő miniszobrát. Az István utca és a Bethlen Gábor utca kereszteződésében is egy kis park található, ennek az északnyugati negyedében, egy nagyjából méternyi magas kőtalapzaton egy bárka úszik, méghozzá Noé bárkája! A mellette lévő parkos háztömb magas fái az Állatorvostudományi Egyetemet rejtik, és hol másutt kaphatott volna méltóbb helyet ez a hajócska! A Biblia szerint Noé a vízözön elől mentette meg az álltokat, az itt képzett állatorvosok pedig a hétköznapi betegségektől igyekeznek megóvni azokat. Tehát ezért kerülhetett ide a Bárka!

Ezt a miniszobrot könnyű megtalálni, hiszen gyakorlatilag az útkereszteződésben található az alapzata, meg aztán a bárka sem egy kicsi darab – már a többi Kolodko alkotáshoz képest! Az egyik oldalán palló vezet fel a belsejébe nyíló kapuhoz, a másik oldalán pedig apró színes ablakocskák sora tűnik fel a hajó oldalán. Állítólag ha délelőttönként besüt a nap bárka kapuján, akkor ezek az ablakocskák szinte világítanak. Nekem nem volt szerencsém, ottjártamkor épp felhők mögé bújt el a nap, de ettől függetlenül ez a szobor is tetszett nekem!

Garfield arcképe

(N 47° 30,262’ és E 019° 04,566’)

Csupán meg kell kerülnünk az Állatorvostudományi Egyetem épülettömbjét, hogy a Dembinszky utcán rábukkanhassunk a következő Kolodko Mihály által készített szobrocskára, pontosabban itt csupán egy fejre. Az egyetem már eléggé öreg, kidőlt-bedőlt kovácsoltvas kerítésének vasoszlopait közvetlenül a csúcsuk alatt állatfejek díszítik, ezek közül pár már le is esett, de a Rottenbiller utca sarkától számított harmadik vastag oszlopon egy kutyafej és egy lófej táraságában található Garfield, a képregénymacska feje is!

Persze itt joggal kérdezhetjük, miért éppen ide került Garfield arcképe? Hát persze, nyilván ő is állat, és itt az időpontot is ismerjük: Garfield 45. születésnapján, 2023. június 19-én jelent meg a festett arcképe a kerítésen. Tudomásom szerint jelenleg ez az egyetlen festett Kolodko alkotás Budapesten! Azért, ha jobban megnézzük, a lófej itt is már hamarosan leesik a kerítésről, úgy elrozsdásodott!

Szurikáta

(N 47° 29,051’ és E 019° 04,715’)

Ehhez már kicsit messzebbre kellett eljutnom, ezért a Rottenbiller utcán kiballagtam a Baross térre, ahol aztán felszálltam az M2 Metró egyik szerelvényére és Deák téri átszállással húsz perc múlva már fel is jöttem a mozgólépcsőn az M3 Metró Klinikák megállójában. Az Üllői útról nyílik a Bókay János utca, a bal oldalán végigsétálva a Klinikák régi épületeinek kovácsoltvas kerítését követve, az Apáthy István utca kereszteződéséhez közeledve áll egy kis szurikáta szobra a kerítés kőtalapzatán, mögötte belül egy földszintes téglaház található.

A szobrocska elkészítését a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyerekekért kezdeményezte és így lett elhelyezve a kerítés mögötti I-es számú Gyermekgyógyászati Klinika épületei előtt. A szobor felállításának apropója az inzulin feltalálásának századik évfordulója volt.

A Söröslovak

(N 47° 29,463’ és E 019° 08,797’)

Ehhez az alkotáshoz bizony nem a szomszédba kellett menni! Mindenesetre a szurikáta szobrocskájától kigyalogoltam a Szigony utcán a Baross utcára, majd egy 9-as busszal és egy 24-es tujával elbumliztam a Dreher Sörgyárig. Itt áll a gyár előtti kis parkban egy kőtömbökből összerakott bakhátú hidacskán (vagy ha úgy tetszik, egy mesterséges dombon) a két sörösló által vontatott, söröshordókkal jól megrakott szekér. A kicsit bumfordi lovacskák épp felhúzták a megpakolt kocsit a híd tetejére, fenn aztán megpihentek egy kicsit.

Azt hiszem, itt aztán nem is kell magyarázni, miért éppen itt lett felállítva ez az alkotás! Egyébként a sörgyár kérésére készítette el ezt a szobrot Kolodko Mihály, éppúgy, mint a gyár területén található gyáralapító Dreher Antal miniszobrát is! Megpróbáltam egyébként ezt a másik szobrot is lefényképezni, de nem engedtek be a gyár területére, bármennyire is kérleltem a portást! Elmondása szerint a sörgyár honlapján lehet vezetett túrákra jelentkezni, és akkor le lehet fényképezni Dreher Antal szobrát is. Na, egy ilyen túrára azért még befizetek, már csak azért is, mert kedvenc alkoholos italom a sör! :-)

Liszt Ferenc szobra

(N 47° 25,992’ és E 019° 15,705’)

Ehhez a szobrocskához kellett a legtöbbet utaznom, hiszen Kőbányáról ki kellett jutnom valahogy a Liszt Ferenc repülőtérre, Ferihegyre! Persze ez sem volt nehéz, a sörgyártól a 24-es villamossal visszacsattogtam a Blaha Lujza térre, innen az M2 Metróval a Deák térig utaztam, ahol felszálltam a repülőtérre induló 100E jelzésű buszra. Erre a kék buszra azonban nem érvényes a BKK bérlet, de még a vármegye bérlet sem, ide 2400 Ft-ért kell jegyet venni mindenkinek, kivétel a gyerekek és a nyugdíjasok. Én pedig már nyugger vagyok több mint egy hónapja, tehát ingyen kijutottam Ferihegyre és vissza is jöttem a busszal!

Liszt Ferenc szobra a 2A és 2B terminálok között van az érkezési szinten egy benyílóban, kicsit közelebb a 2A terminálhoz. Neves zeneművészünk karba tett kézzel, sztoikus nyugalommal, kicsit elrévedő tekintettel figyeli az előtte áramló, siető utazóközönséget az alig méternyi magas kőtalapzatáról. Az ő korában, másfél évszázada még lassabban forgott a világ, talán nem is érti, miért kell a mostani embereknek egyfolytában rohanni mindenhová!

Ekkor már dél felé járt az idő, indulnom kellett már nekem is. Elkészítettem a szokásos képeket, meghatároztam a turista GPS-emmel ennek a szobornak is a pontos koordinátáit, aztán egy épp induló 100E busszal fél óra múlva már a Kálvin téren voltam. Végül háromnegyed kettő után pár perccel léptem be a lakásunk ajtaján azzal a jó érzéssel, hogy másfél túranap alatt végigjártam Budapesten Kolodko Mihály valamennyi köztéri miniszobrát!

Persze, ha végigolvastad a posztokat, kedves Olvasóm, akkor tisztában vagy már azzal, hogy ezek a kis szobrocskák szinte gombamódra szaporodnak, és akár már egyetlen év múlva is sokkal többel találkozhatunk majd a városban járva, hiszen egyre újabbak jelennek meg. Azonban azt is meg kell említeni, hogy néha-néha trombitának néznek, vagyis meg is fújnak egyet-kettőt közülük, ezeket Kolodko Mihály, ha lehetősége van rá, újjal pótolja. Tehát az általam írt három poszt a 2024. márciusi állapotot mutatja!

További cikkek, posztok Kolodko Mihály budapesti miniszobrairól:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/budapest/kolodko-mihaly-miniszobrok-terkep/
https://cimlap.blog.hu/posztok/mrfoster/2022/10/26/itt_az_osszes_budapesti_kolodko_miniszobor_egy_helyen
https://noizz.hu/varosom/tele-van-budapest-miniszobrokkal-mutatjuk-hol-keresd-oket/0wq6lsh
https://blog.szallas.hu/kolodko-mihaly-mini-szobor/

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr1418362833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.25. 10:57:06

Klassz sorozat volt, Köszönöm!

Kész csoda, hogy nincs Pál Utcai Fiúk is a keze nyomán...

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2024.03.25. 13:44:03

@gigabursch: Köszi! Azt hittem, hogy egyszerűbb lesz, de elég sok háttérinfó kellett az íráshoz.

Már van Pál utcai fiúk szoborcsoport!
hu.wikipedia.org/wiki/A_P%C3%A1l_utcai_fi%C3%BAk_helysz%C3%ADnei

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2024.04.02. 16:50:43

@AttHunter: Köszi a linket! Azt hiszem, egy-két év alatt összegyűlik annyi új szobrocska, hogy érdemes lesz majd akkor végigjárni azokat is!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2024.04.02. 20:14:48

@AttHunter: Hát, erről sem írtam még... Gyűlik, gyűlik az anyag a következő részhez! :-D Szóval eddig van a pótolandó Dreher Antal, Chuck Norris és Micimackó!
süti beállítások módosítása