Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 18. A turista etikettről

Íratlan szabályok gyűjteménye a turisták, kirándulók számára, hogyan viselkedjenek az erdőben

2022. február 28. - horvabe

u18-10.jpg

Kirándulók, túrázók az erdőben [10]

Bevezetés

Ezelőtt két héttel a vadászok és turisták kapcsolatáról írtam egy posztot, amely – hogy finoman fejezzem ki magam – nem teljesen felhőtlen, és egy vadász felvetette a kommentszekcióban, hogy nem csak bennük kell keresni a hibákat, hanem bizony sokszor a turisták viselkedése is von némi kívánnivalót maga után! Na, azt hiszem, sikerült ezt a többszörösen összetett mondatot úgy leírnom, hogy egyik oldalt se bántsam meg túlságosan! De mivel turistának tartom magam már évtizedek óta, ráadásul sokat járom az erdőket, a tapasztalataim alapján kénytelen voltam igazat adni a vadász kommentelőnek: tényleg tudnak a kirándulók, turisták bunkó módon viselkedni az erdőben. Sok szó esett már különböző fórumokon az úgynevezett „turista etikettről”, beszéljünk hát itt is egy keveset róla! Itt most nem térek ki az erdei sátorozás (vadkempingezés) szabályaira, annak talán egy külön posztot szentelek a későbbiekben.

Sokszor mondják a szülők a neveletlen gyermekeiknek, ha elítélendőt látnak a magatartásukban, hogy „viselkedjél már, nem vagyunk az erdőben!”. Ez a mondás valahol mélyen olyan jelentéssel is bírhat a lurkók számára, hogy az erdőkben nem kell betartanunk semmilyen viselkedési szabályt, pedig ez egyáltalán nem igaz! Már több helyen próbálták megfogalmazni az erdei viselkedés szabályait, párat ezek közül a poszt végén, a források megnevezésénél megtalálhattok. Megmondom őszintén, mindegyik felsorolás nagyon hasznos, de mindben találtam hiányosságokat! Ezért ezeket a listákat megpróbáltam egybegyúrni, persze kiegészítve az egészet a saját véleményemmel és pár magyarázattal.

u18-11.jpg

Család az erdőben[11]

Természetesen ennek a posztnak a végén is lehet kommentelni, sőt, meg is kérlek benneteket, hogy a véleményeteket ne fojtsátok magatokba, hanem írjátok le! Nincs a zsebemben a bölcsek köve, kihagyhatok a felsorolásból esetleg lényeges dolgokat, vagy talán máshogy látjátok ezeket Ti, akik hozzám hasonlóan az erdőket járjátok. Csak összehozunk majd a végén egy kis turista etikettet, vagyis az erdei viselkedés elvárt szabályait! Azért bízom abban, hogy nem lesz túl hosszú a szabályok listája, ugyanis azzal már komolyan korlátoznánk a saját szabadságunkat! Márpedig szerintem azért is járjuk az erdőt, hogy megszabaduljunk a hétköznapok nyűgétől és kicsit szabadabbnak érezzük magunkat!

Tehát akkor következzenek a csokorba gyűjtött illemszabályok!

Természetesen az erdőben is – és úgy általában a természetben – be kell tartanunk az emberi viselkedés és együttélés általános szabályait, ezeket nem is részletezném itt, lássuk hát az erdőt járókra vonatkozó speciális szabályokat:

Legyünk csendesek az erdőben! Ez nem azt jelenti, hogy némán járjuk az utunkat, de ne zavarjuk hangos beszéddel, zenehallgatással az erdő életét! Így nem zavarjuk azokat sem, akik az erdei csendért jöttek ki a természetbe a nyüzsi hétköznapok után, másrészt esélyt kapunk arra is, hogy észrevehessük, sőt, megfigyelhessük a félénk, könnyen megriadó erdei állatokat!

Ne hagyj szemetet az erdőben! Nagyon fontos szabály, és ez éppen most kezd átalakulni, az utóbbi években! Azt hiszem, mindenki számára természetes az, hogy semmit nem dobálunk el, sem lebomló, sem pedig le nem bomló műanyag és fém hulladékot, de most már kezd elterjedni az is, hogy még az erdei pihenőkben se hagyjuk semmilyen a szemetünket a hulladéktárolókban! Az erdő fenntartójának sokszor nincs arra kapacitása, hogy rendszeresen ürítse ezeket a szemeteseket, így viszont a hulladék egy idő után már bele sem fér a tárolóba és szétszóródik a pihenőhely területén, vagy akár a táplálék után keresgélő állatok is széthordhatják azt!

u18-13.jpg

Szemetes erdei pihenő [12]

Hagyj mindent ott, ahol észrevetted! Vagyis ne tépj le erdei, mezei virágokat, mivel ezek védett növényfajok is lehetnek, másrészt a túrád végére úgyis elhervadnak, tehát csak eldobnád a csokrodat! Ez persze más dolgokra is vonatkozik, például azokra a szép kavicsokra is, melyeket az úton-útfélen látsz, és úgy gondolod, elteszed azokat emléknek. Ne tedd, otthon úgyis csak kallódna, aztán kidobnád egy lomtalanításon!

Természetesen ha nyár végén éppen érik a vadszeder az út melletti bokrokon, senki sem várja el tőled, hogy hagyd ott érintetlenül, vagy ha ismered a gombákat, akkor abból is gyűjthetsz magadnak (persze az erdei gombákat ajánlott a felhasználás előtt bevizsgáltatni, pláne ha nem vagy gombaszakértő), kora tavasszal pedig medvehagymát is szabad szedni nem kereskedelmi mennyiségben, de ezek inkább kivételek a „hagyj mindent ott, ahol észrevetted” szabály alól!

u18-14.jpg

Medvehagymaszüret tavasszal [13]

Ne hagyj nyomot az erdőben! Ez többek között az is jelenti, hogy ne véssél a fák kérgébe! Tudom, hogy szeretnéd a világ tudtára adni a szerelmedet, ezért a kedvesed és a magad nevének kezdőbetűit belevésni egy öreg bükk sima kérgébe, de inkább ne tedd! Még akkor sem, ha ezt már több ezren megtették előtted!

Fontos dolog, és beszélnünk kell arról is, hogy mi legyen, ha épp az erdőben hív a természet! Bizony, ilyenkor is „nyomot” hagyunk az erdőben, és sokszor hallani azt, hogy tőlünk nyugatabbra, például az Appalachian Trailt járva elvárás, hogy kis ásóval elássuk a földbe azt, amit produkáltunk. Nálunk ez még nem elvárás, az azonban a minimum, hogy pár tucat lépésnyire eltávolodj a jelzett ösvénytől, az útról már nem látható helyen végezzed el a dolgod és a papírokat se dobáljad szerteszét!

u18-15.jpg

Kidekorált bükk a turistaút mellett [14]

Maradj az úton! Tulajdonképpen ez is a „Ne hagyj nyomot az erdőben” szabály része. Mindig járjunk a kitaposott úton, turistaúton, így nem okozunk kárt az esetleg védett növényekben. Védett területen erre sokszor fel is hívják az arra járók figyelmét. Ha a jelzett turistaútról letérve kimennél mondjuk egy kilátópontra, a legtöbb esetben találsz már kitaposott csapást, járjál hát Te is azon! Persze letérhetünk róla (lásd fentebbi pont), de ne közlekedjünk folyamatosan a kitaposott út, ösvény mellett!

Hagyjuk békén az erdei állatokat! Ne simogassuk az ösvény mellett riadtan álldogáló őzikét, pláne a csíkoshátú kismalacokat, látszatra magukra hagyott egyéb állatkölyköket! Ne is vigyük magunkkal azokat, mint kis árvákat! A szülők általában ott vannak a közelben, csak nem látjuk azokat, de a kölykök simogatása, vagy akár csak a hozzájuk való közeledés is életveszélyes is lehet vaddisznó, vagy medve esetén (jó, a barnamaci még nem gyakori idehaza, de ki tudja, mit hoz a jövő). Ne is etessük az erdei állatokat, ne hagyjunk maradékokat számukra az erdei pihenők asztalain sem! Nem tudhatjuk, hogy a mi táplálékunk mennyire árt nekik.

Tartsuk be a tűzgyújtási tilalom szabályait! Nem véletlenül korlátozzák a tűzgyújtást az egyre szárazabbá váló klímánkon, hiszen egy magára hagyott tábortűz maradványai, de még egy gondatlanul eldobott égő gyufa, vagy cigarettacsikk is komoly erdőtüzet okozhat! Fontos, hogy a tűzgyújtási tilalom az erdő teljes területére – sőt még annak 200 méteres környezetére is – vonatkozik, de még az erdei pihenőkben kialakított tűzrakóhelyekre is kiterjed! Ha nem bírjuk ki a túránkat dohányzás nélkül, használjunk öngyújtót és zárható, zsebre vágható kicsi hamu- és csikktartót! Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról itt tájékozódhatsz

u18-16.jpg

Bográcsozás az erdőben [15]

Tájékozódj túrád előtt az erdőlátogatási korlátozásokról, tilalmakról. Tilalom alatt álló erdőterületre ne lépj be, az éjjeli korlátozás vége után kezdd a túrád és fejezd is be a délutáni kezdete előtt! Erről már a korábban említett, vadász-túrázó ellentétről szóló posztban részletesen írtam, ha erről is szeretnél többet megtudni, olvasd el az abban leírtakat!

A köszönésről is szólnék pár szót. Régi szokás, hogy a turisták köszönnek egymásnak. Nincs megkötve az, hogy kinek kell elsőként köszönnie, a köszönés módjára sincs semmilyen szabály. Helló, szia, napszaktól függően jó reggelt, vagy jó napot tökéletesen megfelelő köszönés. Néha mondják, hogy a lejtőn lefelé haladónak illik előre köszönni a felfelé kapaszkodónak, vagy hogy a fiataloknak illik előre köszönniük az idősebbeknek, de ez szerintem teljesen mindegy.

Ezzel kapcsolatban azért annyit megjegyeznék, hogy szerintem bizonyos helyeken ez lassan ki fog menni a divatból, ahogy szaporodnak az erdőt járó turisták, kirándulók! Amíg faluhelyen szokás még mindig, hogy köszönnek egymásnak az emberek az utcán, úgy a zsúfolt városokban ez már szinte lehetetlen, hiszen folyton jön valaki szembe velünk. Ez már így van Budapest környékén, hétvégéken a leglátogatottabb turistautakon is, hiszen percenként összeakadunk valakivel. Természetesen, ha egy eldugott turistaúton találkozunk valakivel mondjuk a Gerecsében, akkor azért köszönjünk egymásnak!

Az egymásnak való kitérésről is írnék egy keveset. Erre sincs kialakult szabály, de azért ha egy lejtőn ereszkedünk lefelé, adjunk utat a lihegve felfelé kaptatónak! Egyrész ő a lába alá fog nézni, ezért nehezebben is vehet észre bennünket, másrészt pedig épp elég baja van az emelkedővel, ne kényszerítsük még arra is, hogy utat adjon nekünk! Ezt úgyis megteszi néha, ha időben észrevesz bennünket, és félreáll pár másodpercre, hogy kifújja magát! Persze célszerű egy nagyobb turistacsoport elől félreállni a szűk ösvényen akkor is, ha éppen ők jönnek lejtmenetben, ne várjuk el azt, hogy sok ember adjon utat nekünk, amennyiben magányosan túrázunk!

Fontos dolog az előzés is, pláne teljesítménytúrákon! Mindenki másképp csinálja, tartja a régi sláger, és ez igaz a kirándulókra, túrázókra is! Vannak gyorsabbak, lassabbak közöttünk, van aki siet, mások pedig szeretnek nézelődve ballagni. A lassabban járók igyekezzenek lehúzódni a szűk ösvény szélére, ha hallják, hogy mögöttük gyorsabbak érkeznek, a gyorsabbak viszont ne tolakodjanak, ha maguknál lassabbakat érnek utol, és nem tudnak azonnal előzni. Azonban, ha csoportosan túrázunk, akkor illik együtt maradni, a gyorsabbak, rutinosabbak ne rohanjanak előre, ne hagyják lemaradni a lassabbakat, tapasztalatlanabbakat!

Kutyák az erdőben

u18-17.jpg

Kutyával az erdőben [16]

Végül lássuk a kutyásokat, méghozzá két aspektusból is: először a kutyatulajdonosok nézőpontjából, aztán a kutya nélküli erdőjárók szempontjából! Ha kutyatulajdonosként járjuk a kedvencünkkel az erdőket, tisztában kell lennünk a ránk vonatkozó szabályokkal! Idézek a szabálysértési törvényből:

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja

szabálysértést követ el.

Na, ennyit mond a törvény! Természetesen én is ember vagyok, tehát a legmesszebbmenőkig megértő a kutyatulajdonosok azon kérdésével kapcsolatban, hogy nekem talán lenne lelkem pórázon sétáltatni a kutyám az erdőben? Megmondom őszintén, nem lenne lelkem hozzá. Többek között ezért nincs kutyám! Ugyanis ha lenne, akkor magammal vinném az erdőbe és én is elengedném, hadd rohangásszon kedvére!

De nézzük a tényeket. Mivel rengeteg póráz nélküli kutyát látok az erdőben, elmondom, hogy mit tartanék én jónak. Nekem az tetszik, ha a kutya szófogadó! Tehát, ha a gazda észrevesz, hogy közeledem, akkor visszahívja magához az ebet, aki aztán engedelmesen ott marad a lábánál – célszerűen a velem ellentétes oldalon. Én az ilyen kutya és a tulajdonosa előtt megemelem a kalapom és megkérnék minden kutyás túrázót – pláne, ha nagytestű ebbel járja az erdőt –, legalább ennyire nevelje meg a négylábúját, vagy ne is hozza ki az erdőbe!

u18-18.jpg

Kutyával az erdőben [17]

És akkor most lássuk az ellentétes oldalt, a kutya nélkül túrázók nézőpontját! Én nagyon meg tudom érteni azt is, ha valaki fél a kutyáktól, pláne akkor, ha őt magát, vagy személyes ismerősei közöl bárkit is támadott már meg kutya! Tehát hogyan kellene ilyenkor viselkedni? Sokan szinte lefagynak az ilyen esetekben, és azt kell mondanom, ez nem is rossz viselkedés! A kutya, ha esetleg farokcsóválva odaszalad hozzánk, csak meg akar szagolni (meg akar ismerni) bennünket, tehát nyugodtan hagyjuk ezt neki. Pár pillanat múlva aztán úgyis továbbszalad, mivel már más dolog kelti fel az érdeklődését. Ha netán annyira barátságos a kutyus, hogy kedvünk támadna megsimogatni, mindenképpen kérdezzük meg a gazdáját, hogy azt tűri-e a kutya, nehogy véletlenül a kezünk felé kapjon!

Néha azonban olyan kutyákkal is összehozhat a sorsunk az erdőben, akik acsarkodnak, ha észrevesznek bennünket. Szerencsére az ilyen ebeket általában nem hagyják szabadon kószálni, pórázon szokták vezetni ezeket. Ilyenkor nem tudok mást tanácsolni, mint hogy húzódjunk félre, legalább annyira, hogy kiérjünk a pórázon tartott kutyák hatósugarából és hagyjuk őket elmenni az úton!

Találkozás kerékpárosokkal, motorosokkal, lovasokkal

Tulajdonképpen ebben a fejezetben már nem illemről van szó, hanem gyakorlati megfontolásokról, melyekkel elkerülhetjük az esetleges súlyos baleseteket. Nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e saját etikettjük a erdei kerékpárosoknak, motorosoknak, quadosoknak, lovasoknak, melyekben ajánlások lennének a gyalogos turistákkal, kirándulókkal szembeni viselkedésre (biztosan van, legalábbis remélem), azonban mi sem nézhetjük levegőnek őket. Ebből következőleg nekünk, gyalogosan járóknak is némileg alkalmazkodnunk kell hozzájuk, mivel a baleseteknél általában mi járhatunk rosszabbul!

u18-19.png

Lejtmenetben az erdei ösvényen [18]

Lássuk először a kerékpárosokat, mivel ők vannak a legtöbben! Tudom, hogy ők elvileg csak a számukra kijelölt, kellően jelzett erdei utakon járhatnának, de a világ sajnos nem ilyen egyszerű! Ha erdei földutakon találkozunk velük, ott kényelmesen elférünk egymás mellett, gondok inkább az ösvényeken vannak, ráadásul az úgynevezett downhillesekkel, akik – hozzánk képest – viharos sebességgel zúdulnak el lejtmenetben mellettünk. Ha meghalljuk a hangjukat, inkább álljunk félre vita nélkül, mert ha elütnek bennünket, akkor súlyos balesetek is történhetnek. Mindenképpen javukra írandó, hogy általában meg szokták köszönni, ha félrelépünk az útjukból.

Néha előfordulnak az erdőben quadosok, crossmotorosok is. Jelzett turistaúton egyáltalán nem közlekedhetnének, ráadásul sok erdei útra be sem hajthatnának, ennek ellenére velük is összefuthatunk az erdőkben. Egyedüli megoldás a részünkről, ha félreállunk, ugyanis ők a soklóerős járgányaikon még veszélyesebbek számunkra, gyalogos erdőjárók számára, mint a kerékpárosok. Ők általában nem szokták megköszönni, ha félreállok előlük, persze meglehet, hogy csak a felbőgő motorok hangjától nem hallom ezt. A motorzajjal viszont sikerrel űzik el az erdei csendet is.

Külön meg kell említenem a lovasokat. Elvileg ők is csak a lovaglásra kijelölt erdei utakat használhatnák, de gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak. Tapasztalt lovasok már mondták nekem, hogy ilyenkor is célszerű a gyalog járóknak félreállniuk, és nyugodtan várakozniuk, míg a lovasok elhaladnak. A ló amilyen nagy állat, olyan könnyen tud megriadni, megrettenni a hirtelen mozdulatoktól, ráadásul a nyeregben sokszor tapasztalatlan lovas ül, aki nem tudná váratlan helyzetekben lekezelni a ló kitörését. Tehát ilyenkor se hőzöngjünk, pláne ne csápoljunk, ne próbáljuk megijeszteni a lovat, mert arra könnyen ráfázhatunk mi is!

u18-20.jpg

Lovasok az erdei úton [19]

Azt hiszem, mindent elmondtam, amit fontosnak tartottam a turista etikettel kapcsolatban! Ha a kommentekben érkező kiegészítéseket, javításokat fontosnak tartom, beleírom azokat a poszt szövegébe is!

 Ha tetszett a poszt, látogasd meg a blog facebook oldalát is!

 

Források:

https://www.nps.gov/articles/hikingetiquette.htm
https://americanhiking.org/resources/hiking-etiquette/
https://appalachiantrail.org/explore/plan-and-prepare/hiking-basics/health/covid19/pooping-during-the-pandemic-and-beyond/
http://mtsz.org/cikk/a_termeszetjaras_illemtana
http://mtsz.org/cikk/turista_tizparancsolat

https://www.kektura.hu/tudastar-cikk/erdei-etikett-kekturazoknak
https://www.azenkutyam.hu/oktatas/kutyaval-az-erdoben/
https://kutyabarat.hu/kutyabarat_hirek/74283/kutyat_csak_porazon_es_szajkosarral/
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200002.tv

A posztban szereplő képeket nem én készítettem, ezeket az alábbi oldalakról töltöttem le:

Képek forrása:

[10] https://www.travelportland.com/culture/favorite-hiking-spots-portland/
[11] https://www.hearthsidecabinrentals.com/blog/smoky-mountains/best-kid-friendly-hiking-trails-in-the-smoky-mountains/
[12] https://torange.biz/rubbish-forest-44822
[13] https://delzalapress.hu/kornyek/szedik-a-medvehagymat-kanizsa-kornyeken/
[14] https://www.turistamagazin.hu/hir/ezert-ne-karcolj-az-elo-faba
[15] https://blog.szallas.hu/hangulatos-szabadteri-tuzrako-bogracsozo-helyek/
[16] https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/tips-for-hiking-with-your-dog/
[17] https://almapatika.hu/magazin/hazikedvencek/kutya/inkabb-kutyat-tartsunk-mint-hogy-konditerembe-jarjunk
[18] https://hatszel.hu/mozdulj-meg/mtb-vel-a-becsi-erdoben/
[19] https://parkerdo.hu/turizmus/pilis-ride/fontos-tudnivalok/

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr4417767190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olahtamas- 2022.02.28. 07:30:52

Épp az előző posztodban említett "emlékfa" aminél én arra szoktam emlékeztetni az embereket, hogy nézzék vissza a másfélmillió lépés című filmet és halgassák meg Rockenbauer Pál szavait ezzel kapcsolatosan.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.28. 09:03:10

@olahtamas-: Így van. Roki hozzáállása ebben a kérdésben is példamutató volt.

gigabursch 2022.02.28. 10:54:36

Jó cikk.

Van sok tömör mondat, hogy mit hogyan kéne avagy nem kéne.

Ebből a kedvencem az alábbi:
"Értelmes ember az erdőben nem szemetel, a többinek még tilos!"

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.28. 11:29:01

@gigabursch:
Ide nem tudok képet feltölteni, de a kedvencem a következő. A Turul melletti parkolónál fényképeztem. A kérdés után kipipált válaszok voltak.

Te miért szemetelsz?
- S*ggfej vagyok.
- Nem törődöm a természettel.
- Még mindig anyuci takarít utánam.
- A fentiek közül mind igaz rám.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.28. 11:34:08

Lökött vagyok, már feltöltöttem egyszer ide a képet!
bakancsban-ket-kereken.blog.hu/2021/10/17/seta_a_tatai_fenyes_tanosvenyen
A poszt utolsó fényképe!

Adani 2022.02.28. 12:43:01

Urbexelőknek van az a mondásuk, ami erdei túrázókra is igaz. Ne haggy ott mást csak a lábnyomodat és ne vigyél el mást csak fényképeket.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.28. 13:23:13

@Adani: Ha komolyan vesszük a "ne hagyj nyomot" elvet, akkor még a lábnyomainkat se hagyhatnánk ott! Viszont a fényképeimet nem hagyom ott semmiképpen sem!

Fráter Attila 2022.03.01. 06:36:37

"a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével " - egyszer egy srác erre hivatkozott, amikor beszélgettünk. Mert az ő kutyája vadászkutyafajta, tehát neki lehet póráz nélkül. :DD
Egy érdekesség, ami felmerült bennem a cikk kapcsán: 30 év alatt többször volt afférom az erdőben tapló "turistákkal", mint vadászokkal. :/

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.01. 07:03:36

Há' nem? Szó szerint vette, hogy vadászkutya! Az van odaírva, nem pedig, hogy a vadász kutyája! Tök igaza volt! Monnyon le, aki a paragrafust fusizta! :-)
Tapló turista! Milyen szépen alliterál! :-DD

Zed is not dead yet 2022.03.01. 11:14:19

Külön téma a dohányzás (mint füstgenerálás) a túraútvonalakon, kiemelve az e-cigizést. Irtózatos bunkóság, amikor jön szembe valaki és hirtelen kiokád magából 28 köbméter "illatos" ködfelhőt. Direkt, amikor odaérnek mások. Az ilyenek azt hiszik, hogy ezzel jótékonykodnak azokkal, akik nem füstölnek? Vagy ez afféle szkanderezés, hogy meri-e valaki orrba verni ezért? Alapvető kéne legyen, hogy nem füstöl senki senkinek az orra alá, nem?

gigabursch 2022.03.01. 11:47:04

@Zed is not dead yet:
Bizony ám!

Mondjuk a dohányosok (elsősorban a cigarettázók a fő csapat) csikkelhagyási és beleszaromsági képessége kifejezetten magas.
A cigifüstjük meg mindenhol irritáló.

Egyébként alapvetően önző viselkedés és sokszor ott van ez a kihaennem hozzáállás.

Amúgy érdekes, mert ha társaságban egy-egy ember pipázik, az nem zavar, annak illata van, de a cigi meg az e-cigi a bűzével kifordítja minden nem dohányzó lelki világát.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.01. 12:14:05

@Zed is not dead yet: Mondjuk az ember tüdőkapacitása csak pár liter, viszont a kifújt "illatosított" füst eloszolva aztán valóban sok légköbmétert szinte belélegezhetetlenné tesz a nem dohányosok számára! Egyébként elképesztő, milyen szagú cigaretták léteznek már! Néhánytól tényleg a gyomrom felfordul!

Szerintem nem kivagyiság, inkább csak önzés, a mások igényeinek figyelembe nem vétele. Vagyis tesznek rá, hogy mik a nemdohányzók igényei.

erol 2022.03.01. 12:49:30

Én úgy szoktam erdőbe lépni mint a templomba vagy múzeumba. Ha jobban belegondolunk egyáltalán nem túlzás.

Drag 2022.03.01. 13:03:48

Szintén ez a téma:
www.magyarkesek.hu/erdei-etikett

Ahol nagyobb a tömeg, vagy könnyebben elérhető a hely, ott a nem erdőbe való viselkedés is több...

inebhedj - szerintem 2022.03.01. 13:55:53

Nem tudom elengedni felületes túratapasztalataim alapján a gyanút, hogy az erdő fenntartóinak, illetve afféle hivatalos használóinak vastagon benne van a keze a szemetelésben.

Az erdők mélyén található szemét mennyisége és típusa alapján én bizony hajlamos lennék kizárni, hogy valaki hátizsákkal, bakancsban, 1-2 napnyit begyalogol a természet kies ölébe egy csomó nehéz, terjedelmes hulladékkal, melyek sokkal inkább (fizikai) munkavégzéshez kapcsolódó fogyasztásra utalnak, mintsem kirándulásra.

rednek 2022.03.01. 14:59:10

"Legyünk csendesek az erdőben!"
Itt azért árnyalnám a képet. Legalábbis az Északi-középhegység területén, ahol előfordulhat medve. A BNP ajánlása szerint (www.bnpi.hu/hu/hir/mit-tegyunk-ha-medvevel-talalkozunk
) inkább keltsünk zajt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ordítani kell, mint a fába szorult féreg.
Máshol (ahol még nincs medve) a zajtalan járás csodálatos élményekhez juttatja az embert a vadvilágról.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.02. 06:15:51

Köszi a kommenteket, csak pár dolgot fűznék hozzájuk!

@erol: Ez nagyon szép megfogalmazás! Köszönöm!

@inebhedj - szerintem: Inkább ott van a baj, hogy sokan hulladéktárolónak használják az erdőt és odahordanak minden szemetet. Építési sittől a kiszuperált autókig és háztartási gépekig mindent!

@rednek: A legtöbb erdei állatnak elegendő az, hogy meghallják a járásunk, halk egymás közötti beszédünk, és már messzire menekülnek. A linkelt szövegben ez szerepel: "Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés)". Elég faramuci megfogalmazás, ugyanis bárhol gondolhatunk arra, hogy felbukkanhat a barna maci, most akkor ez engedély lenne bármilyen zajkeltésre?

rednek 2022.03.02. 22:10:59

@horvabe: Évtizedekig túráztam főleg a Mátra, Börzsöny, Bükk útjain, sokszor gyerekekkel, és soha nem fordult meg a fejemben, hogy valamitől féljek. Amikor az első híreket olvastam a medvék megjelenéséről még akkor sem. De utána akaratlanul is jobban odafigyeltem az Erdélyből, meg máshonnan jövő hírekre a medvékkel való konfliktusokról, ráadásul megjelentek a hasonló tájékoztatók mint a BNP-é, és rájöttem, hogy a medve tényleg nem játék.
Most sem félek, de jobb óvatosnak lenni, és mostanában inkább lemondok arról, hogy „őzikét” lássak 10 méterről. A tájékoztató nem azt ajánlja, hogy ordibálni kell, hanem pont azt amit írsz, hogy csak akkora zajt kell kelteni amit az állatok mindenképpen meghallanak. Ezt szerintem be kell építeni az erdei etikettbe, a túrázók érdekében. Eddig még nem volt hír a medvével való konfliktusról Mo-n, de ne is legyen. Tudom, hogy nehéz túllépni az évtizedes hagyományokon, és alapjában minden igaz amit leírtál, de változik a világ és alkalmazkodni kell. Mo-ra megjött a medve, és amíg védett állat lesz, nem lehet vadászni rá, addig tartok tőle, hogy egy pár példány itt is marad.
Ja, és ez az Északi-középhegységre vonatkozik. Egyelőre. Máshol pl. Bakonyban még nem jelent meg medve.

Adani 2022.03.03. 09:56:55

@rednek: Itt még egy medve sem maradt Észak felől jönnek át szomszédolni néha, de itt nem telel át, elenyésző esély van medvével találkozni az erdőben más állat meg nem igazán veszélyes, medve sem ha nem piszkálják. Emberre nem vadászik ha támad akkor csak védekezésből teszi.

Drag 2022.03.03. 11:39:06

Kanadában olyannyira elszaporodtak a grizzlytámadások, hogy a hatóságok kénytelenek voltak kiadni egy figyelmeztetést a következő szöveggel:

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a medvék veszélyes állatok, mindenki saját érdekében tartsa magát távol tőlük.
Nagyon fontos, hogy a medvéket elkerüljük, ajánlatos ezen cél érdekében, kis csengettyűket akasztani magunkra, hogy nehogy meglepjük a medvét és ezzel támadásra ingereljük.
Köztudomásul, hogy a medvék nem szeretik a bors szagát, ajánlatos ezért kis borsos zacskókat is akasztani magunkra.
A medvék közelségét ürülékük is jelzi.
Nagyon fontos ezért megkülönböztetni a fekete medvéket, amelyek barátságosak, és a grizzlymedvéket, amelyek rendkívül veszélyesek.
A fekete medvék ürüléke, folyékonyabb, világosabb színű és kisebb.
A grizzlymedvék ürüléke nagyobb, borsszagú, és kis csengettyűk vannak benne...

gigabursch 2022.03.03. 11:49:48

@Drag:
áááááááááááááááá
:-)))

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.03. 14:07:13

@Drag: :-DDDDDDDD

Már pusztán a kommentjeitek miatt érdemes életben tartanom a blogot!

Drag 2022.03.03. 15:59:31

@horvabe:
Magam nevében írva, minden bejegyzésed szívesen olvasom, néha kedvet hoz egy-egy úthoz is.

De egy a lényeg, a humor el ne hagyjon. :)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.03. 18:43:02

@Drag: Jó dolog a túrázás, de hogy hová menjek holnapután, azt még nem tudom. Még nekem is meglepetés lesz! :-)

Aureliano Buendía 2022.03.03. 21:30:07

@gigabursch: én próbáltam anno (nem erdőben) séta közben piázni, de soha nem adta ki nekem a ritmust. Az valahogy ülős (és borozós) tevékenység nálam.
Vagyis inkább volt, mert átszoktam a vízipipára, azt meg főleg nem hurcolja az ember :)

Aureliano Buendía 2022.03.03. 21:32:22

@inebhedj - szerintem: ez így van, fakivágások-farakodások környékén az erdő mélyén is jellemzően nagyobb a szemét esélye (energiaitalos doboz, néha sörös is, de az üdítős-ásványvizes flakonok főleg).

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.04. 06:12:20

@Aureliano Buendía: Hát, én is próbáltam már menés közben piázni, de mindig magamra lötyögtettem a sert! Valóban jobb azt ülve végezni! (Bocs, ez kihagyhatatlan volt)

Amúgy igen, az erdei munkások sem éppen szentek, de jellemzően nem ők szemetelik össze az erdőt! Bár most már kezdenek eltűnni a város- és faluszéli hulladékhalmok, de még mindig szemetesek az erdőink! Van még mit tanulnunk a Lajtán túl élőktől és úgy emlékszem, a Tátra sem szemetes!

Adani 2022.03.04. 08:11:13

@Drag:
Ketten jönnek ki az erdőből, egyik futva, másik medve.

Avagy dobáld meg a medvét kakival attól undorodik. Na, de honnan vegyek kakit? Ne aggódj ha a látod a medvét lesz mire lehajolsz. ÉS ha megdobálom kakival nem esz meg? De igen, csak undorral.

Na meg a székely tanítás, ejszen fiam mit csinálnál ha jönne a medve?
- Elfutnék
-Nem jó, a medve gyorsabban fut utolér
-Akkor fára másznék
- Fára is jobban mászik
- Vízbe ugranék
- ÚSzni is jobban tud
- Halottnak tettetném magam
- Dögöt is eszik
- Akkor elbújnék
- Elbújni is jobban tud.

Székely fia: Ídesapám, ídesapám, találkoztam a medvével
- És hogy történt?
- Hát bementem az erdőbe és ott volt velem szemben
- És mit csináltál fiam?
- Amit édesapám tanított mozdulatlan maradtam
- És a medve mit csinált?
- Odajött és megszagolt
- Erre te?
- Álltam mozdulatlanul
- ÉS a medve?
- Megölelt
- Erre te?
- Álltam mozdulatlanul
- Nagyon helyesen cselekedtél édes fiam és utána mi történt?
- Hát a medve megfordult és bement az erdőbe
- ÉS te?
- Nekem már nem kellett

Aureliano Buendía 2022.03.04. 09:49:31

@horvabe: igen, pipázni akart lenni :D
Én borozni szoöktam, az visszazárható, és nem lötyög ki séta közben sem ;)

Igen, nemcsak az erdei munkások szemetelnek, de ők is. A faluszéli lerakatokról pont az előző posztodban megénekelt Szárliget jutott eszembe, ott , ahogy átmentél az 1-es úton, és mentél tovább Szárligetnek, konkrétan egy fél fürdőszobát össze tudtunk volna legóni a kihajított sittből.
Jobba helyzet, az tény (falusi gyerek vagyok, sokat csavarogtam a környéken a '80-as években, kb. minden falu mellett volt szeméthalom), de azért elég sokszor mentünk úgy a Kéktúrán, hogy tudtuk a szemétkupacból, mindjárt falu következik. Kelemér, vagy épp most egy hónapja Rakacaszend. Pl.

Köszönés. Igen, egyre többen fedezték fel turista énjüket az utóbbi két évben, jellemzően ők azok, akik csak lesnek, ha rájuk köszönsz. Nekem ez még mindig alap, és én eredendően tartom azt, hogy fiatalabb köszön előre az idősebbnek, férfi a nőnek.
Mivel sokszor két törpével túrázom, ezért akkor inkább előre köszönünk, hogy őket is tanítsam az illemre.

Aureliano Buendía 2022.03.04. 09:51:49

@Adani: a székely tanítás végét én úgy ismerem, hogy
-Ejsze édesapám, most akkor kinek drukkol, a medvének, vagy nekem? :D

Adani 2022.03.04. 11:07:49

@Aureliano Buendía:

Másik klasszikus.
Édesapám, jöjjön gyorsan, medve van a csűr tetején.
- Eriggy fiam ,hozd ap uskát és a kutyát
Szóval felmegyek és a lelököm a medvét majd a kutya elkapják a medve tökét és utána leterítem.
- De akkor minek a puska édesapám?
- Ha a medve engem lök le azonnal lődd le a kutyát.

Vagy a másik klasszik mikor a székely a kocsmában nagyzol ,hogy én aztán nem voltam utolsó legény már a falu összes fiatal lánya megovlt, sőt a múltkor egy kertünkbe tévedt medvét is jól meg.... azóta nekünk gyűjti a mézet.

A székely 3 alaptörvény:
A sör nem alkohol
Az asszony nem ember
A medve nem játék

hátrasarc 2022.03.05. 19:19:55

@Drag: Ember legyen a talpán aki meg tudja mondani ,a mackó tojt-e oda vagy valamelyik polgártárs :)
Akkor ezért nincs nálunk sose medve karácsonykor!
Azok a kis csengettyűk elriasztják :D:D:D!

hátrasarc 2022.03.05. 19:20:39

@Adani: Nem bonyi..ha jön a medve ugyis összetojod magad :D

hátrasarc 2022.03.05. 19:22:03

@Aureliano Buendía: ÉN azt vettem észre a városi népek nem szeretnek köszönni.
Azok akik magassarkúban jönnek a gyerekeket,hónaljkutyát sétáltatni.

hátrasarc 2022.03.05. 19:23:17

@Aureliano Buendía: És milyen érdekes,hogy tényleg Helles dobozból van a legtöbb.
Ez a fogyasztói kör intelligenciáját tükrözi ?
Vagy sem ?

hátrasarc 2022.03.05. 19:49:16

@horvabe: Én csúnya,kövér és agressziv vagyok,aki szerint az erdőben csak vendégek vagyunk,és ezért ugyanazok a szabályok,mintha átugranánk a szomszéd telkére.
Ennek a véleményemnek sokszor hangot is adok.
1.megkérem a szülőket a gyereknek ne törjenek le semmit,mert utána úgyis csak kidobják-szerencsés esetben már a túra végén-és szoljanak már a kiskorúra ,ne visitson mint egy állat-ami persze az állatokra nézve sértés,hiszen ők max kinjukban szoktak.
2.ha a gonosz mostoha gyerekekkel kirándulunk,ők mindig hoznak zacskót amiben más eldobált szemetét gyűjtőgetik -én már nehezen hajlok :D
3. gyekkoromban imádtam az ibolya,és hóvirág nyilást,ilyenkor a kislakásunk mindig úszott a finom illatokban,és versenyeztünk ki tud többet gyűjteni.
Mostanában is látok megrakodva távozni embereket távozni a fák közül.Medvehagymás időkben még inkább.És ügyesen el is adják,amit le vadásztak
Nem helyes:( Öregszem :D
4.Azt hiszem ez izgalmas..átvágni mindenen,és kilyukadni valahova,anélkül hogy a jelzések után mennénk ?Elvégre a vadak is ezt csinálják :D
5.3 hete nem láttam állatot ,se mezőn ,se erdőn.
Kivéve tegnap egy fácánt aki rámkiabált az ekenyomból,de ez ritka kivétel.
Kedvesem állatorvos,mostanában hozzájuk sem hoznak be talált egyedket.Talán működik a prop. ?
6.A kresz szerint annak van elsőbbsége annak van aki felfele bocorog :)
7. A kutyink lábnál jönnek,és szót fogadnak.-és tényleg az egyik egy német vizsla,aki szeret bóklászni-amig tacskó volt,annak nehéz volt elmagyarázni,hogy engedje el a fülön csipett vakondokat,látni kellett volna a szemrehányást a tekintetében,hisz ő csak a munkáját végzi :D
Igy nem értek azzokkal akik csak úgy elengedik a kutyát ,hagy fusson az a drága.
Emiatt vannak is viták,hiszen sokan kisgyerekkel kirándulnak,és azok nem mindig örülnek ha egy szőrős fenevad boldogan beleliheg a képükbe :)
8.kerékpáros és kvados :D
Kicsit sem szeretnék rasszistának tünni,de a köcsögök,nem az erdőbe valók,hanem a spájba a polcra.
Kevés kivétel van,de ..van.Néha megértem azokat akik egy kifeszített kötélben látják a probléma megoldását.
És mintha a kerekek számának növekedésével csökkenne az IQ.
Saját tapasztalat,nem általánosítás.

Nemrég Zombán jártunk,és német vadászok,úgy gondolták,nekik mindent lehet..
No comment.
Nem vagyok egyébként ellenséges,vannak kivételek,de mintha egyre kevesebben.
10-15 évvel ezelőtt,kevesebb volt a szemét,több volt a köszönés,és csöndesebb volt az erdő.
Köszönöm.

Aureliano Buendía 2022.03.06. 00:27:40

@hátrasarc: én annyira nem tudom megkülönböztetni, hogy városi, vagy vidéki, sokszor a felszerelésükön látszódik. Bár van, aki Margitsziget-kompatibilis cuccban jelenik meg, és mégis köszön.
De az egyik biztos jele a friss túrázóknak, hogy fingjuk sincs, hol vannak, térkép nincs, és ha mutogatod nekik, azt sem tudják, mit kell nézni. Jó, én kicsit néha össze is zavarom őket, mert már csak telefonon van térképem.

Aureliano Buendía 2022.03.06. 00:31:31

@hátrasarc: én is úgy vagyok, a gyerekeknek is azt mondom, a felfelé tartónak adjunk elsőbbséget, lefelé könnyebb újra elindulni, mint fel. Bár volt, aki azt mondta, örül a félp pillanat szusszanásnak :) De azért megpróbáltuk.
A motorosokat nem csípem én sem. Arra nincs semmilyen logikus magyarázat, felmentés.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.06. 17:52:01

@Aureliano Buendía: Én már elő sem veszem ilyen esetekben a térképem. A turista GPS-em se nyerő ilyenkor, csak a telefon. Azt megértik, olyan nekik is van.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.06. 17:54:41

@hátrasarc: "6.A kresz szerint annak van elsőbbsége annak van aki felfele bocorog :)" Ezen behaltam a röhögéstől!
Köszi a kiegészítést!

Aureliano Buendía 2022.03.06. 17:56:38

@horvabe: én próbálkoztam a HuMap, Locus mutogatásával, de sokszor az alapvető dolgokkal sincsenek tisztában, ehhez képest valahol a Börzsönyben kóborolnak. Jobb esetben a Lajos-forrásnál. Az esti hírekben mondjuk nem voltak, ezért feltételezem, hogy kitaláltak az erdőből :D

Adani 2022.03.06. 18:10:40

@horvabe: Székely meg a fia elhatározzák, hogy vadászni mennek. Másnap felpakolják a puskát a szekérre, el is indulnak a Hargitára. Meglövik a medvét ám hazafelé menet az öreg székely megszomjazik.
- Fiam beugrok ide a kocsmába egy kupica fenyővízért, addig te vigyázz a szekérre meg a medvére.
Kis idő múlva kijön, látja, hogy sehol a medve.
- Fiam, hol a medve?
- Milyen medve édesapám?
Bambán néz az öreg, majd dühösen kérdőre vonja a fiát.
- Na ide figyelj, tegnap elhatároztuk, hogy medvére megyünk. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Reggel felmentünk a havasokba. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Meglőttük a medvét. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Feldobtuk ide a szekérre. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Megálltunk itt a kocsma elott, hogy igyak egyet. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Meghagytam, hogy vigyázz a medvére. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- No, akkor, hol a MEDVE?
- Milyen medve?

gigabursch 2022.03.06. 18:13:05

@Adani:
Ááááá....
Ennek két megoldása is van.
Mindkettő a jó.

Aureliano Buendía 2022.03.06. 18:58:47

@horvabe: más: megy végre a Locus-on az OpenMaps. (nem egyedül, de segítséggel felkerült) Drive-on megvan az egész, ha esetleg szeretnéd.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.03.07. 07:30:42

@Aureliano Buendía: Nagyon szépen köszönöm, hogy felajánlottad, ha gondolod, küldd el a linket. Az email címem: horvabe1959@gmail.com.

Adani 2022.03.07. 13:48:46

@gigabursch:
Románia szervezett idegenvezetés. Ma délutáni program, kimegyünk az erdőbe és megtkeintjük az anyamedvét a bocsaival. Ha szerencsénk van találkozunk velük ha még nagyobb akkor nem.

Medvékről jó előadást kapotunk 2013-ban mikor a Szent Anna tónál voltunk
www.youtube.com/watch?v=FOYR0ZEPxiY

Korodi Kadocsa híresen jól magyarázza el a környéki látnivalókat, sok videó van róla a neten ugynailyen túráról.

Aureliano Buendía 2022.03.07. 18:36:22

@Adani: mi 2012-ben néztük meg a Mohost (a tavat magát sokszor), mi is ezt az idegenvezetést kaptuk:)

Aureliano Buendía 2022.03.07. 19:27:29

@horvabe: elküldtem a mappa elérhetőségét. Remélem, boldogulsz vele, nekem kicsit küzdős volt.
Ahogy írtam a mapsVector mappába kell bemásolni, ha nincs olyan (nekem nem volt), akkor létre kell hozni.

Kieg.: az ukrán helyzet miatt a Locus az Ukrajnával szomszédos országok térképét ingyenessé tette, érdemes lehet megnézned a Locus áruházban.
süti beállítások módosítása