Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 40. Hogyan tájékozódjunk mobiltelefonnal a természetben?

Akkor is felhasználhatjuk a mobilunkat tájékozódásra, ha nincs sem mobil internet, sem pedig térerő a telefonáláshoz!

2024. január 22. - horvabe

cimkep_u040-2.JPG

A Locus Map használata egy erdei gyalogúton

Bevezetés

Azt hiszem, senkinek sem kell bizonygatnom, hogy az internetben csakis egy dolog az állandó, mégpedig a folyamatos változás! Honlapok, weboldalak tűnnek el és születnek helyettük újak, ráadásul a szoftverfejlesztők külön élvezetüket lelik abban, hogy minden évben új applikációkkal lepjék meg a felhasználókat! Nem kivétel ez alól az offline mobilos tájékozódás sem, és bár ezelőtt három évvel és két évvel ezelőtt is írtam már posztokat arról, hogyan tudjuk felhasználni a mobiltelefonjainkat tájékozódáshoz a természetben, de annyi minden változott azóta, hogy az akkori posztjaimban leírtak már teljesen elavultak. Egy ideig gondolkodtam azon, hogy naprakészre frissítem valamelyik régebbi leírást, de aztán rájöttem, egyszerűbb, ha írok egy újat helyette – persze a felépítését és bizonyos részeket megtartva!

Rendszeren megfordulok a fővároshoz közeli Pilis és Visegrádi-hegység turistaútjain és örömmel látom, hogy egyre többen járják a jelzett turistautakat. Ez szerintem nagyon jó, hiszen az emberek végre kimozdulnak otthonról és a természetben próbálják megtalálni a felüdülést, kikapcsolódást. Azonban nem múlik el szinte egyetlen túrám sem úgy, hogy ne fordulnának hozzám kirándulók, hogy éppen hol vannak akkor, vagy hogyan juthatnának el a kiválasztott céljukhoz? 

Ahogy elbeszélgettem a segítséget kérőkkel, az derült ki, hogy általában nem hoznak magukkal térképet az erdőbe, és ha elbizonytalanodnak, nem tudják hol megnézni, merre is járnak. Sokan megpróbálják ilyenkor a mobiljukon a Google Térképet használni, de az alkalmazás az erdőkben, távol a civilizációtól, ahol nincs mobil internet kapcsolat, azonnal behal, hiszen a térképet az internetről tölti le az alkalmazás! Ráadásul a Google Térkép – egyelőre – nem mutatja a turistautakat sem! Tehát egy olyan térképre lenne szükségük az erdőt járóknak a mobiljaikon, amelyet bármikor megnézhetnének internet nélkül, és jelezve van rajta az aktuális pozíciójuk!

A lényeg az, hogy van ilyen, csak ezt a kirándulók általában nem tudják! A következőkben egy ilyen alkalmazást szeretnék bemutatni – ugyanis több is van belőlük. Nem tudok minden ilyen appról írni, hiszen ehhez nem lenne elegendő egyetlen poszt terjedelme, csak a kedvencemről kívánok szólni. Előre figyelmeztetek hát mindenkit, hogy ez az írás termékmegjelenítést tartalmaz! :-)

Tehát hogyan is tudunk tájékozódni a GPS-sel rendelkező okostelefonunkkal távol mindenféle mobil internet kapcsolattól olyan helyeken, ahol még a telefonáláshoz sincs térerő? Ehhez mindössze három dolog kell:

  • Megfelelő alkalmazást és offline térképet kell telepíteni a telefonra (az offline térkép a telefonunk memóriájában van, ezért aztán mobilinternet nélkül – offline módon – mindig hozzáférhető)
  • Meg kell ismerni alaposan az alkalmazást
  • Gyakorolnunk kell a telefon használatával az erdőben való tájékozódást

Akkor most lássuk részletesebben a fenti pontokat!

Megfelelő alkalmazást és offline térképet kell telepíteni a telefonra

Mivel Androidos telefonom van, az erre az operációs rendszerre való telepítést ismertetem, amúgy is, a Statcounter szerint a honlapomat böngészők okostelefonjai 86,9%-án Android futott és csak a maradék használt iOS-t az utóbbi fél évben. Több navigációs alkalmazást is találunk a Google Play áruházban, én a Locus Map ingyenes verzióját ajánlom elsősorban, ugyanis könnyen kezelhető és többféle térképet is felrakhatunk alá. Nekem is ez van feltelepítve a telefonomra, ennek a használatát fogom a későbbiekben részletesen is ismertetni. Telepítése két részből áll: először töltsük le az alkalmazást, aztán tegyünk rá egy jó offline térképet. Vagyis:

  • Telepítsük a Google Play áruházból a Locus Map 4 Kültéri Navigációt (Verzió: 4.20.1) – ez egy ingyenes alkalmazás.
  • Engedélyezzük, hogy hozzáférjen a helyadatokhoz.
  • Nézzük meg a Menü/Térkép-kezelő/Offline mappát, amely ekkor még üres – ide kell most egy térképet feltölteni.
  • Bökjünk a jobb alsó sarokban lévő nagy kék + gombra és az Offline/Térképek letöltése pontot választva az Locus térképkönyvtár Európa mappájában keressük meg a magyar zászlót.
  • A zászlóra bökve már fel is ajánlja a Hungary LoMaps-t, amely jelen pillanatban 104 kemény hazai Forintba kerül. Szerintem ennyit megér.
  • Vegyük meg, töltsük le, letöltés után a Menü/Térkép-kezelő/Offline mappában már benne van a LoMap Hungary térkép!
  • Jelöljük ki a térképet (kékké válik a Hungary szöveg), ezután már ezt fogja használni alapértelmezettként a Locus.

És már készen is vagyunk!

A TELEPÍTÉS MENETE KÉPEKBEN:

Régebben a letöltött Magyarország térképre még rá kellett töltenünk egy külön fájlban az úgynevezett rendertémát (sminket, vagy stílust), ez állította be a navigációs alkalmazásban, hogy melyik objektum hogyan jelenjen meg, de úgy látom, erre már nincs szükség, a térkép maga megjelenít minden szükséges dolgot, méghozzá eléggé pofásan!

Visszatérve a menüből a térképre már láthatjuk, hogy egy egészen barátságos alkalmazást kaptunk: a különféle színjelölésű turistautak a saját színeikkel megrajzolva kanyarognak az erdőben, a településekre ráközelítve még az utcanevek is kiíródnak a kijelzőre. Rázoomolva a turistautakra feltűnnek rajtuk kicsi téglalapokban a jelzéseik is, azonban nem mindegyik, lesznek üresen maradó kockák is. Hát ez van, semmi sem tökéletes!

Fontos dolog, hogy legalább évente egyszer frissítsük a letöltött offline térképet, ugyanis a turistautak gyakran változnak! Új turistautak születnek, régiek szűnnek meg, vagy csak egyszerűen átfestik azokat valamilyen ok miatt más útvonalra. Ezeket a változásokat aztán a térképek szerkesztői meg fogják jeleníteni az offline térképen, ezt letöltve pedig lecserélhetjük az újabb kiadású térképpel a régebbit. Frusztráló tud ám lenni az, ha a terepen mással találkozunk, mi amit a megbízhatónak hitt térképünk mutat!

Meg kell ismerni alaposan az alkalmazást

Ez nagyon fontos! Ne akkor indítsuk először a Locus Map-et, vagy bármely másik térképalkalmazást, amikor már eltévedtünk az erdőben! Ismerjük meg alaposan még otthon a menürendszerét és a lehetőségeit! Lássuk először, hogy mit is látunk a telefonunk kijelzőjén, ha indítjuk az alkalmazást.

Lenn jobbra a kis parabolaantenna ikon zöld színű, ha a GPS meg tudta határozni a pozíciónkat, ha pedig a színe narancssárga, akkor nem állnak a Locus rendelkezésére a megfelelő helyadatok. Rábökve az ikonra a megnyíló képen látjuk, be van-e kapcsolva és ha igen, akkor hány műholdat lát a GPS vevő, ezen kívül kiírja a földrajzi pozíciónkat, tengerszint feletti magasságunkat és a helyzetbecslés körülbelüli pontosságát. 

Érdemes a GPS és a Locus Map indítása után figyelni a kijelzőn ezt a képet, hogyan „fogja be” a Locus a műholdakat és hogyan növekszik néhány másodperc alatt a pontossága. Jó esetben akár 5 méter alatt is lehet a mérés pontatlansága! Ebből a képből tudjuk bekapcsolni az iránytűt. Az iránytű csak akkor működik pontosan, ha a telefont vízszintesen tartjuk, figyeljünk hát a billentési szögeket mutató karikákban a számokra!

Alaphelyzetben a térképen egy kis kék kör jelzi a helyzetünket, ha a kijelző bal alsó sarkánál lévő „célkarikára” bökünk, akkor a képernyő közepére teszi ezt (ha éppen nincs ott), a piros színű kis „célkeresztre”, ami mindig középen marad. Ha a Locus azt érzékeli, hogy mozgásban van a telefon, akkor a kék kör kék nyílheggyé alakul és a mozgás irányát mutatja. 

Az alsó ikonsáv közepe táján lévő + és – jelű gombokkal tudjuk a térkép zoomját változtatni, de képesek vagyunk két ujjunkkal is közelíteni-távolítani, és a képet is eltolni tetszőleges irányba. A nagyítóra bökve szöveget kereshetünk a térképen, de ehhez mobilnet kapcsolat is szükséges. Balra alul találjuk a menük szendvics-ikonjait. Mindez persze csak alapesetben van így, ugyanis a jobb alsó sarokban lévő panelikonra bökve átrendezhetjük az ikonokat, új funkciókat is felvehetünk közéjük.

A Locus Map egyéb lehetőségeinek felsorolása a teljesség igénye nélkül:

  • Tudunk rajta nyomvonalat rögzíteni, ha az út végén elmentjük, később is meg tudjuk nézni a térképen. Rögzítés közben kiírja mekkora utat tettünk meg, milyen sebességgel és mennyi idő alatt. Kerékpározás és gyaloglás opciók közül választhatunk, ezeknél eltérő az egymást követően rögzített pontok sűrűsége, de ez állítható is a menüben. Nekem a Samsung Galaxy A54 mobilomnál nem fordul elő, de ha a telefonodon a képernyő kikapcsolódása után megszűnik az útvonal rögzítése, akkor a Beállítások/Egyéb menüpontban célszerű bekapcsolni a „Locus Map futtatása szolgáltatásként” pontot.
  • Útvonaltervezére is lehetőségünk van, de ennek a használatához szükség van internetkapcsolatra. Tehát erdőben nem nagyon tudjuk ezt a funkciót használni, de a túránk előzetes tervezéséhez nagyon jól jöhet! Itt is több opció közül választhatunk: ha kirándulunk, túrázunk, akkor inkább a hátizsákos emberkét, ne a gyalogost válasszuk, mert ekkor kisebb sebességgel számol a tervező, amely jobban közelít az erdei gyaloglás tempójához! Tervezéskor a kijelölt pontok közötti legrövidebb jelzett útvonallal számol a program, ezért érdemes a pontokat olyan sűrűn kijelölni, hogy valóban a tervezett, kanyargós útvonalunkat járja be a kék szaggatott vonal.
  • Navigálni tudunk egy adott pontra (internetkapcsolat kell ehhez a funkcióhoz is)
  • Segít a geoládázásban (geocachingben) is
  • Saját pontokat (kedvenc pontokat) vehetünk fel
  • Keresés funkciója is van, de ehhez szükség van internet kapcsolatra.

Nem akartam túl hosszúra szabni ezt a fejezetet, inkább csak felvillantottam a Locus Map-ben rejlő lehetőségeket. A menüből elérhető Beállításoknál sok mindent személyre szabhatunk. A Locus Map angol nyelvű kezelési utasítása itt érhető el. Rövid magyar nyelvű leírás pedig itt található.

Ennyi az egész!

Gyakorolnunk kell a telefon használatával az erdőben való tájékozódást

A legfontosabb: gyakorlás, gyakorlás! Vegyük elő bárhol a telefont, ha a szabadban járunk, indítsuk a GPS-t és a Locust, aztán csak nézegessük a térképen, merre járunk! A turistatérképünk is utcaszinten mutatja a településeket, még az utcaneveket, turisták számára fontos dolgokat (autóbusz-, és villamosmegállók, boltok, szállások, látnivalók, kórházak, orvosi rendelők, stb.) is látjuk! Tervezzünk útvonalat, menjünk végig rajta és nézzük meg, hogy gyorsabbak, vagy lassabbak vagyunk a telefon által számolt időnél! Rögzítsük az útvonalunkat, mentsük el és később nézzük végig. Nézegessük a menüt, változtassuk a paramétereket. Egyszóval váljon rutinná a Locus használata! 

És ha végre eljön a túránk, kirándulásunk napja? A legfontosabb, hogy otthonról mindig teljesen feltöltött akkumulátorral induljunk útnak! Ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni! Tapasztalatom, hogy egy 8 órás túrán csak a GPS megeszi az akku töltésének nagyjából a harmadát a telefonomon. Ezért aztán minden felesleges, háttérben futó alkalmazást kapcsoljunk ki. Nem kell mennie a mobilinternet kapcsolatnak, de nincs szükség a Bluetooth-ra sem! Legalább ezek ne fogyasszák az energiát! Ha mégis sokat használjuk túra közben a mobilt, érdemes eltenni a hátizsákba egy kisebb power bankot, amiből menet közben is utántölthetjük a mobilt. Ne feledjük: a mobil csak addig tud segíteni rajtunk, amíg le nem merül!

Az utunk elején indítsuk az útvonalrögzítést, hadd fusson a háttérben! Ezután nyugodtan tegyük el a telefont. Ha ismerős terepen járunk, vagy egyértelmű az útvonal, jó a turistaút jelzettsége, nem kell állandóan a kijelzőt figyelni, ugyanis a képernyő használata is fogyasztja az akksi töltését! Azt javaslom, ha nincs más okunk rá, 5-10 percenként nézzük rá a telefonra, ellenőrizzük azt, hogy merre is járunk. Erdei pihenőknél, forrásoknál, magasleseknél, vadetetőknél és bármilyen más, érdekes helyeken azonban nézzük meg, jelöli-e azt a térképünk és tanuljuk meg a rajzjeleiket!

Ha turistautak, vagy földutak, ösvények elágazásába érkezünk, vegyük elő a telefont és ellenőrizzük ott is a helyzetünket. Próbáljuk a telefon kijelzője alapján eldönteni, hogy merre kell továbbindulni, aztán ezt ellenőrizzük a terepen felfestett jelzésekkel. Játsszunk a térkép zoomjával és próbáljuk megállapítani, hová megy az elágazásból induló többi út? Ha táblákkal ellátott elágazásba érünk, ott is ellenőrizzük a telefonunkon az utakat. 

Nekünk kirándulóknak, turistáknak a jelzett utak a vezérfonalaink. Ezeket követve jutunk el egyik helyről a másikra. De mi van, ha elvesztjük ezt az Ariadné fonalat? Az eltévedésre fel kell készülnünk, méghozzá gyakorlással! Ha egy tiszta aljú, könnyen járható erdőben, vagy egy nagyobb réten vagyunk éppen, térjünk le a jelzett útról! Gyalogoljuk el 80-100 lépést és nézzük meg a telefont!

Azt látjuk rajta, hogy a helyzetünket jelző kék karika nem a jelzett turistaúton van. Zoomoljunk úgy, hogy a kijelzőn még látható legyen a helyzetünk és a turistaút együtt. Kapcsoljuk be a Beállítások/Térképek/Kiegészítő grafikák menüben a Haladási irányt mutató vonalat! A telefont álló helyzetben, vízszintesen tartva és kijelzőt figyelve forduljunk a jelzett út felé (a helyzetünkből kiinduló narancssárga vonal nyilai mutassanak a célunk felé) és induljunk el. Ellenőrizzük haladás közben, hogyan csökken a távolság az út és miközöttünk. Szép, nyugodt léptekkel haladva 1-2 perc alatt visszajuthatunk a turistaútra. Nem egy ördöngösség! Ezt megtehetjük egy túrán többször is, hogy egy tényleges eltévedés esetén ne essünk pánikba!

Egy másik lehetőség – főleg kezdő túrázóknak ajánlom ezt – hogy ha a bal alsó sarok közelében lévő kis „célkarikára” bökünk, akkor a pozíciónkat jelző kis kört a kijelző közepére teszi (ha épp nincs ott), na de ha még egyszer rábökünk, akkor feltűnik egy kis piros-fehér iránytű és a kijelzőn lévő térképet úgy kezdi el forgatni a telefon, hogy mindig az lesz felül a képernyőn, amerre a mobilunk kijelzőjének teteje áll. Figyelem! Ebben az esetben azonban a térképpel együtt a feliratok is forognak, tehát az összes szöveg tótágast fog állni, ha éppen dél felé fordulunk. Ha újból a „célkarikára” bökünk, akkor visszaáll alaphelyzetbe a térkép, tehát az északi irány lesz mindig felül a kijelzőn.

És végül mi van, ha tényleg eltűnnek az utunk mellől a turistajelzések? Rosszul jelzett utakon előfordulhat, hogy nem látunk jelzéseket sem előttünk, sem mögöttünk, de mégis rajta vagyunk a turistaúton. Ezt látni fogjuk pontosan a telefon kijelzőjén. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint figyelmesen továbbindulni és keresgélni a ritkás jelzéseket. 

Ha valóban letértünk a jelzett útról, ez azért történt, mert egy elágazásban nem vettük észre, hogy a jelzések elfordultak egy másik útra. Nézzük meg a telefonon, így van-e, és ha igen, akkor forduljunk meg és ballagjunk vissza az elágazásba, aztán nézzünk körül ott figyelmesen. Meg fogjuk találni a jelzett utat! Csak a gyakorlottabbak válasszák ilyenkor azt az opciót, hogy bekapcsolják az iránymutató narancssárga vonalat és az alapján, az erdő fái között „off road” térnek vissza a jelzett útra! 

Előfordulhat az is, hogy szándékosan tértünk le valamilyen dolog miatt a jelzett útról, például megnézni egy sziklát, esetleg szép kilátást, vagy csak éppen szedret akartunk csemegézni, és nem tudjuk, merre van tőlünk a jelzett turistaút. Nézzük meg ilyenkor is a mobilunk kijelzőjét, és ahogyan már gyakoroltuk, úgy ballagjunk vissza most is a jelzett útra!

cimkep_u040-2.JPG

A legfontosabb: gyakorolni, gyakorolni...

A legfontosabb: soha ne essünk pánikba az eltévedésünkkor! Azt szoktam mondani, hogy nem az a fontos, hogy mi van a zsebünkben, hanem hogy mi van a fejünkben! Tehát, ha elvesztettük a jelzett utat, akkor ne essünk pánikba, álljunk meg egy percre, vegyünk pár mély levegőt és a telefon kijelzőjét figyelve higgadtan tegyük azt, amit már gyakoroltunk!

Sok szép élményt kívánok mindenkinek, és remélem, hasznos volt ez a poszt!

Megjegyzés:

A poszt minden képe a sajátom, a címkép az akkor még Samsung Galaxy A52 telefonomról készült, a többi pedig képernyőmentés a jelenlegi A54-es telefonomról!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr1818307827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.01.22. 10:03:09

Jó leírás.
Nekem az alap továbbra is a HuMAP.
Ennek egyik oka, hogy nagyon kevés erőforrást igényel.
Mind tárhelyileg, mind delejileg.

Adani 2024.01.23. 08:55:06

Osmand is jó program sok offline térkép letölthető rá, turistautakról is van. Én azt használom, nálam ez vált be a legjobban.

Hasznos lehet még a VonatDroid is ha nagyon eltévedsz, légvonalban ugyan, de megmutatja merre van a legközelebbi vasútállomás és milyen messze.

Ha mobillal keresed merre van az előre nem árt várni 1-2 percet, pláne ha gyenge a GPS vétel és össze-vissza ugrál a pont, annyi idő alatt kb. magához tér és fog annyi műholdat, hogy behatározza pontosan merre is vagy.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2024.01.23. 11:43:16

@gigabursch: Ismerem, a régebbi telefonomon fenn is volt. De a mostanira csak a Locust tettem fel. A tárhely pedig... annyi giga van a mostani mobilomon, hogy az még szilvásgombócból is sok lenne, nem hogy gigabájtból! :-D

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2024.01.23. 11:45:09

@Adani: A VonatDroidról nem is hallottam még! Talán majd kipróbálom. Azt meg írtam is, hogy bekapcsolásnál érdemes a műholdvételt figyelni, meg azt, hogyan növekszik a GPS pontossága, ahogy az idő múlik.

Adani 2024.01.23. 16:01:01

@horvabe:

Én főleg járművek keresésére haszánlom, ott lehet a térképen járműveket is nézni nem csak magát a járatot, így tudom milyen vonat fog jönni. Na meg a legközelebbi állomás mutatása is jól jön néha.

olahtamas- 2024.01.25. 00:08:31

@horvabe: A VonatDroid az turistautak.hu alapú térképpel dolgozik, egyszerű kis alkalmazás, de szerintem internet kell hozzá.

Még megemlíteném a Mapy.cz alkalmazást, ami szintén megy offline módban, és elég egyszerű a kezelése, és már tud útvonalat tervezni, de még nem annyira bonyolult, mint a Locus vagy az OsmAnd.

Aureliano Buendía 2024.01.25. 09:00:52

@gigabursch: az oké, de az alaptértkép mikor frissült utoljára? Nagyon régen már. Használtam (ma is rajta van a telefonomon még), de csak úgy, ha rátöltöttem a .gpx-et.
Ha több napos túrát megyek, az nálam annyi .gpx, ahány nap. A Locus-ra rá tudom mindet rakni, a Humap-on cserélgetni kell.

Aureliano Buendía 2024.01.25. 09:05:07

én azt, hogy fogalmatlan sétálók vannak az erdőben, már 2020-ban megtapasztaltam. Tényleg nem egy jött oda hozzánk (tisztes távolból a kovid miatt), hogy akkor ők most hol vannak, merre kéne menniük, satöbbi. A google tértképes kalandorok is megvoltak, de udvarias gyerek vagyok, nem nevettem ott rögtön.

Tökmás: van néhány új kéktúra szakaszjelvény (Fejér-megyei, Hollóházi), a heyjoe-n be vannak frissítve, de sokszor a te oldaladat ajánljuk, ha kérdezik. Ha gondolod... :)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2024.01.25. 11:10:54

@Aureliano Buendía: Tudok az új szakaszjelvényekről, csak időm van kevés... de most már tényleg pár napon belül fenn lesznek a kéktúrás oldalon! Jó, persze a blogtól is elvehetnék időt, de most az a kedvenc gyerek, nem a vén (már nagykorú) kéktúrás oldal! :-D

Aureliano Buendía 2024.01.28. 10:36:50

@horvabe: a kéktúrás oldalad sokszor van még mindig meghivatkozva odaát, én meg a saras posztot szoktam ajánlani (sajnos a van-e sár egy hetes országos eső után posztok kiirthatatlanok).
süti beállítások módosítása