Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 15. Hogyan tudjuk előre eldönteni, lesz-e sár a túránkon?

Túránk előtt az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire lesznek sárosak az utak? Képesek vagyunk ezt előre eldönteni?

2022. január 17. - horvabe

cimkep_u015.JPG

Sárviszonyok egy alföldi túrámon egy komolyabb zivatar után

Bevezetés

Bizony, sokszor előfordul velünk, hogy túrázni indulnánk hazánk egy távoli (vagy talán nem is annyira távoli) pontjára, de nem tudjuk, hogy milyenek lesznek a sárviszonyok az utunk során. A kezdő túrázók ilyenkor szokták a rutinosabbak segítségét kérni, illetve olyanokét, akik nem sokkal korábban jártak azon a környéken. Most arról szeretnék írni pár sort, hogyan tudjuk saját magunk megállapítani az interneten hozzáférhető adatok segítségével, hogy mekkora sárra számíthatunk egy adott területen. Ígérem, nem leszek most sem túlságosan hosszú, viszont reklámokat is kaptok, ugyanis kénytelen vagyok bizonyos internetes oldalak elérhetőségét ideírni, sőt, még képernyőmentéseket is láttok majd ezekről a következőkben! Tehát ez itt a reklám helye, sőt a következőkben leírtak termékmegjelenítést is tartalmaznak! :-)

Az időjárásról

Alapvetően két tényező határozza meg egy adott helyen a sár nagyságát: az egyik az időjárás, a másik pedig a könyék talajviszonyai. Most nézzük meg az elsőt ezek közül! Lássuk először, hogy mennyi csapadék hullott le az elmúlt időszakban azon a környéken, ahová túrázni indulunk. Ugorjunk az Időkép meteorológiai oldalon a felső menüben kiválasztható Térképek/Csapadék aloldalra. Itt öt térkép sorakozik egymás alatt, ezeken látjuk területi eloszlásban a Magyarországon az előző 24 órában, az előző három napon, az előző egy héten, 15 napon és 30 napon lehullott csapadékmennyiségek összegét.

Keressük meg a térképeken azt a tájat, ahol majd túrázni fogunk és nézzük meg, hogy mennyire becsülik ott a csapadékot a különböző időtartományokban. Jó, ha felírjuk magunknak ezeket a számokat, ugyanis egyrészt nem káptalan a fejünk, másrészt még egyéb dolgokat is meg kell vizsgálnunk, mielőtt eldöntenénk, mekkora sárral fogunk majd találkozni a környéken! Kora tavasztól késő őszig a lehullott csapadék általában eső, télen azonban hó is eshet. Van-e, és ha igen, akkor mennyi azon a környéken a hó, ahová túrázni indulunk? Ezt is nézzük meg gyorsan a Térképek/Hó és síelés menüpontra kattintva! Ezt az értéket is jegyezzük fel!

Szintén a télre jellemzőek a fagyok. Sajnos, nincs arra térkép, hogy az előző napokban milyen volt a fagyok területi megoszlása, de ha egy hosszabb fagyos időszakot követő kiengedés időszakában indulunk túrázni, akkor számítanunk kell arra, hogy a korábban leesett hó olvadni kezd, és ezt a vizet a még mélyen fagyott talaj nem tudja beszívni, tehát ilyenkor a sár több mint valószínű! És hogy honnan tudjuk, hogy mennyire volt fagyos az előző pár hét, egy-két hónap időjárása? A jó turista állandóan figyel az időjárásra, olvassa, nézi az időjárás előrejelzéseket, tehát tájékozott az előző időszak időjárásával kapcsolatban. Természetesen nem településekre lebontott részletességgel, de képben kell lennie azzal kapcsolatban, hogy fagyos volt-e az előző hónap, vagy nem! De ezt jórészt a saját bőrén is érzi, ha kilép a házából, lakásából!

A múltat most már megnéztük, gyorsan szaladjunk végig az Időkép oldalon a jelenlegi helyzetet mutató térképeken is! A felső menüsorból kiválasztható Hőtérkép az adott pillanat hőmérsékleti eloszlását mutatja, a Felhőkép az égbolt felhővel való takartságát. A Radarképen azt is megnézhetjük, most éppen hol esik eső, általánosságban véve csapadék. A Kamerák menüpontban láthatjuk az ország különböző pontjain felszerelt több száz időjárási kamera bármelyikének pillanatnyi képét, de egy napot vissza tudunk pörgetni az időben, tehát megnézhetjük, milyen volt az időjárás az adott helyen pár órával korábban.

Természetesen ha más a kedvenc időjárási oldalatok, ott is megtalálhatjátok talán kicsit más címmel, képfelbontással, színezéssel a korábban felsorolt időjárási jellemzők egy részét, de tapasztalatom szerint az Időkép a hazánkban fellelhető legjobb, legsokoldalúbb ilyen jellegű oldal!

Eddig a tényekről, vagyis a múltról és a jelenről beszéltünk, most próbáljunk egy kicsit a jövőbe tekinteni! Ez meredekebb dolog, és előrebocsátom, most meg kell feledkeznünk azokról a kicsi ikonsorozatokról, melyekkel a meteorológiai oldalak a következő napok időjárását próbálják megmutatni a laikusoknak! Szerencsére most már vannak olyan oldalak is, ahol az időjárásra vonatkozó kőkemény matematikai analízisek eredményeit térképek, vagy táblázatok formájában mutatják meg az érdeklődőknek, eléggé közérthető formában. Lássuk hát ezeket!

Az első általam ajánlott oldal a ZAMG, vagyis az osztrák állami meteorológiai intézet következő 60 órára, vagyis két és fél napra vonatkozó kis filmecskéinek lapja, melyeken a Közép-Európában várható csapadékmennyiséget, valamint a felhőzet és hőmérséklet változását igyekeznek megmutatni térképeken. A csapadéktérképen (Niederschlag) barna szín jelzi a gyenge esőt, sötétkék pedig a felhőszakadást, a felhőképnél (Bewölkung) pedig a fehér szín a borult égboltot. A harmadik térkép (Temperatur) a hőmérsékleti megoszlás változását mutatja. Nagyon hasznos oldal, nálam a kedvencek (könyvjelzők) között van a mobilomon és a laptopomon is! Túra közben, ha találok netet valahol, ezt az oldalt látogatom meg legelőször!

A másik hasznos oldal a cseh Windguru honlapja. Az oldalt megnyitva egymás alatt több matematikai modell futtatásából is közöl adatokat, nekünk nem kell nagyon leszkrollozni az oldalon, elég megnézni a legelső táblázatot, ugyanis a windguru saját modellje is nagyon jó eredményeket szokott adni! Ez nagyjából egy hétre előre ad tájékoztatást a szélsebességre és irányra nézve (ezért is Windguru a neve), de alatta közli a hőmérsékletet és a nulla Celsius fokos izotermát (vagyis hány méter felett van fagy), valamint a felhőzet nagyságát (százalékosan mutatva a magas, közepes, alacsony szintű felhőzet mennyiségét) és a becsült csapadékot is milliméterben, mindezt a nappali időszakra vonatkozóan két órás felbontásban!

A link a budapesti időjárás táblázatára van megadva, de a felső menüben a Térképek/Helyek menüpontban megjelenő térképen tudunk a felajánlott pontok között választani (kattints az egyik kék pöttyre és a megjelenő ablakban válasszad a „Show forecast” pontot). Ha a térképen egy pöttyben számot látunk, az azt jelenti, hogy rázoomolva a számnak megfelelő mennyiségű előrejelzési pontra bontható tovább. Természetesen csak a térképen megjelenő pontokra tudunk időjárási adatokat lekérni, de a tapasztalatom az, hogy azért a túrám környezetében 20-30 kilométeren belül mindig találok ilyen helyet!

Számunkra mindkét ajánlott oldalon az előrejelzett csapadék a legfontosabb, de azt is jó tudni, milyen meleg lesz, illetve mennyire fog fújni a szél, ugyanis minél magasabb hőmérsékletet jósolnak, illetve minél erősebb lesz a légmozgás, annál gyorsabban tud felszáradni az esetlegesen meglévő sár! Ha pedig ezek az oldalak sok csapadékot jósolnak a túránk helyére annak az időpontjában, akkor nem mondom azt, hogy maradjunk otthon (ezt a szöveget meghagyom Győrfi Pálnak), de készüljünk fel arra, hogy esőben, sárban kell majd caplatnunk!

És még egy dolog: ahogy Yoda mester is megmondta már Luke Skywalkernek egy messzi-messzi galaxisban, a jövő állandó mozgásban, változásban van! Tehát a túránk előtt többször is látogassuk meg a fent nevezett oldalakat, és látni fogjuk, hogyan finomodnak, pontosodnak az előrejelzések a túránk időpontjához közeledve. Ez természetes dolog, hiszen az előrejelzés hibája erősen függ attól, hogy milyen időtávra számolják azt ki. Tehát nem elegendő egyszer megnéznünk az előrejelzéseket, folyamatosan figyelemmel kell követnünk azokat!

A talajviszonyokról

A sarat meghatározó tényezők egyikét, az időjárást már kellőképpen kiveséztük, lássuk most a másikat, a talajviszonyokat! Többfajta talajtani térkép is megjelent már hazánkról, az évek során úgy találtam, hogy a talajfizikai térkép sárbecslés szempontjából a leghasznosabb! Itt a talaj részecskenagysága szerinti megoszlást mutatja a térkép. Egy rövid értelmezés a nevekhez: a "nem, vagy részben mállott durva részek" köveket, sziklákat jelentenek, a homok egyértelmű, azonban minél jobban elmegyünk a vályog és az agyag irányába, annál kisebb részecskékből áll a talaj, tehát annál inkább hajlamos a sárosodásra. Sár szempontjából tehát ezek a talajok a legrosszabbak, sziklákon, köveken, nem tud sár kialakulni, de általában a sziklákat is befedi egy vékony talajréteg, ami azért tud valamennyire sárosodni. A homokot az eső csak keményebbé teszi, könnyebb járni rajta, mint a száraz, könnyen pergő homokos talajon, amikor is bokáig süllyedhetünk bele!

b15-15.jpg

Magyarország talajfizikai térképe Forrás

Ezen a térképen is keressük ki, hogy abban a tájegységben, ahol túrázni szeretnénk, milyen a talaj típusa. Nyilván a Kiskunság, vagy a Nyírség homokbuckáin nem kell sárral számolnunk, a Pilis és a Bükk mészkőhegyei között sem veszélyes a helyzet, de ezeken a területeken kívül (tehát hazánk nagy részén) a talaj bizony hajlamos a sárosodásra!

És még egy dolog: ne legyünk restek, a túránk útvonalának környezetét járjuk végig virtuálisan a Google Earth légifelvételein! Eléggé nagy felbontással ábrázolja a tájat ahhoz, hogy láthassuk, mennyire kijárt földutakon kell majd túráznunk, láthatjuk rajta a friss tarvágásokat, erdőritkításokat is. Kattintsunk a feltöltött fényképekre, sokszor ezek is fontos információkkal szolgálhatnak a terep állapotáról.

Egyéb tényezők:

Azonban vannak más tényezők is a talajoknál, amelyeket figyelembe kell venni. Nem mindegy például, hogy középhegységekbe, vagy síkságra megyünk túrázni.
Fontos dolog, hogy hazánk délnyugati vidékei, illetve a középhegységek a legcsapadékosabb vidékek. Mészkőhegységeinkben azonban (Pilis, Bükk, Aggteleki-dombság) a csapadék gyorsan eltűnik a repedésekben, de általánosságban elmondható, hogy a hegységekben, dombságokon a lehullott csapadéknak az a része, amelyet nem tud rögtön beszívni a talaj, gyorsan lefolyik a völgyekbe, ahol aztán patakok formájában elvonul az érintett területről. Síkabb részeken inkább hajlamos a lehullott csapadék felgyűlni, pláne akkor, ha fagyott, vagy agyagos a talaj, ez ugyanis még a csapadék talajba szivárgását is akadályozza.

Fagyos időkben nincsen sár, de a fagyos periódusok elmúltával a még átfagyott talaj nem issza be a hóolvadékot, illetve az ilyenkor lehullott csapadékot, sártengerre kell sík vidéken készülnünk már viszonylag kevés, pár milliméternyi csapadék esetén is. Az is probléma lehet, ha csak a talaj legfelsőbb rétege enged ki, ugyanis ebben a talán csak ujjnyi vastag rétegben a jég kiolvad, sárrá alakul, és ha erre rálépünk, szinte korcsolyázunk benne a még fagyott alsó rétegeken.

Fontos dolog talaj nedvességgel való telítettsége is. Több havi szárazság után még viszonylag nagy esőzések során is a csapadékot gyorsan elnyeli a talaj, míg a nedvességgel telítődött talaj esetén még kevés csapadék is sártengert teremthet. Ez a tényező azonban az utóbbi évek csapadékszegény időjárása következtében ritkán fordul elő hazánkban.

Egy másik fontos szempont a talaj fedettsége. Egy erdős terep fái (pontosabban vegetációs időszakban a lombkoronák) egyenletesebbé teszik hirtelen jött csapadék esetén a víz talajra jutását, így az könnyebben be tud szivárogni a talajba, nem tud a felszínén felgyűlni. A másik véglet az, ha szántókon, mezei földutakon kell túráznunk, itt ugyanis a talajt közvetlenül éri az eső, és már egy nagyobb nyári zápor után is sárral kell számolnunk. A poszt címképe egy alföldi túrámon készült a bakancsaimról egy hirtelen jött zivatar után. Még sík terepen sem szoktak azonban sárosak lenni a legelők, rétek, valamint a füves keréknyomok, ösvények. Ezeken a helyeken a növényzet gyorsan felszívja a nedvességet, vagy leszivárog a gyökereik közé. Tulajdonképpen a fűfélék gyökérzete tartja egyben a talajt.

Alapvető az is, hogy az erdei, mezei földutak általában sárosabbak a környező erdőnél, mezőgazdasági területeknél. Vajon miért van ez így? A válasz egyszerű: amíg az erdő, mező talaja általában laza, a mezőgazdasági területeket még meg is művelik, tehát rendszeresen lazítják a talaját, addig a földutak felületét csak tömörítik az arra járók. A laza talaj pórusaiba gyorsabban elszivárog a nedvesség, a leesett csapadék, mint a már keményre taposott utakon, ahol ez sokkal lassabb folyamat.

Erre még rátesz egy lapáttal az, ha a felázott talajú utakon végigmegy néhány nehéz mezőgazdasági, vagy erdőgazdasági munkagép, ezek kerekei ugyanis mélyre süllyednek a talajba, kiszorítják belőle a vizet, ami aztán már nem is tud visszaszivárogni a talajba, hiszen a kerekek alatt még jobban összetömörödik a talaj. Ugyanezt észre lehet venni látogatottabb teljesítménytúrákon is: amíg esős időben az elsőként indulók csak egy kicsit mélytalajúnak látják az utat, addig az utolsók már a sárban tapicskálnak, hiszen a népes mezőny kitaposta a vizet a talajból!

Külön is kiemelném még a tarvágásokat! Sokszor találkozunk az erdőket járva ilyen területekkel, és megmondom őszintén, itt borzalmas nagy sár tud kialakulni! Az egész térséget összejárják nehéz erdei munkagépekkel, a tarvágáshoz vezető erdei utakat is széttapossák ezek a járművek. 

Összefoglalás

Eddig megvizsgáltuk a körülményeket, most próbáljunk meg döntést hozni: lesz-e sár a túránkon, avagy nem? Nem lesz könnyű, az eredmény sem lesz tökéletes, de az összegyűjtött adatokból csak ennyire vagyunk képesek!

Először vegyük a lehullott csapadék mennyiségét! Mészkőhegységekbe még havi 80-100 mm csapadék után is érdemes elindulni túrázni, egyéb középhegységekben az elmúlt 30 nap során lehullott 50-60 mm csapadék sem veszélyes. Viszont az alacsony dombsági, vagy síkvidéki földutakon már elgondolkodtató a 30-40 mm eső is, főleg, ha ennek a mennyiségnek a többsége az elmúlt két hétben hullott le! Persze mindezt felülírhatja a már említett taposás, ha az utakat az eső után jól összejárták előttünk a járművek, akkor garantált a sár! Tehát sok eső után sík vidékre indulni túrázni erősen rizikós! Ugyanez az erdőkre is igaz, amikor a téli, kora tavaszi erdőgazdasági munkák során a járművek alaposan összejárhatták, sárossá tehették az utakat.

Nézzük meg a jelenlegi időjárást, illetve a következő pár napra várható hatásokat! Ha most napos, szeles időszak van a túránk területén (jellegzetesen front utáni helyzet) és tartósan szép idő várható, akkor bízhatunk abban, hogy a szél és a nap sokat fog majd javítani a helyzeten a következő napokban! Minél melegebb időszak következik, illetve minél erősebb szél várható, annál jobb állapotokat várhatunk már rövid távon is!

Alapkitétel, hogy télen, vagy tél végén, a tartósabb fagyok megszűnése után ne induljunk rögtön sík vidékre túrázni! A talaj mélyebb rétegei még át vannak fagyva (extrém esetben, egy-egy hidegebb tél után akár 30-40 cm mélyen is), ez gátolja az olvadék, az eső talajba szivárgását, ráadásul ekkor csak a szél segítheti a felszíni víz párolgását, a nap még nem süt eléggé erősen ahhoz, hogy jelentősen segíthessen benne. Ezek a jellegzetesen belvizes időszakok. Javaslom, hogy síkvidéki túrák előtt nézzük meg a belvíztérképet is, hiszen itt fokozatokkal jelzik egy adott területen a belvízveszélyt.

Ritkán sárosak ősszel a lehullott avarral befedett ösvények, erdei utak, bár, ha a lombok pocsolyákra hullanak, akkor az avarréteg alatt meglepetések rejtőzhetnek! A füves mezei, erdei keréknyomok sem szoktak sárosak lenni. Sajnos, hiába emlékszünk ilyen útvonalakra régebbi túráinkról, az eltelt időben ezek megváltozhattak, elég csak arra gondolni, hogy ezek a füves keréknyomok, avar borította utak gyorsan sártengerré változhatnak, csak menjen végig rajtuk pár traktor, vagy más munkagép!

Amúgy pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon mi bajunk lehet a sártól? Nyilván egy kicsit belassít bennünket, tehát több időt kell tervezni egy adott szakaszra, na de ezen túlmenően? Ha attól félünk, hogy esetleg elcsúszunk, és jó összesarazzuk magunkat, ahogy a földön dagonyázunk, akkor vigyünk magunkkal túrabotokat, ezekkel alaposan megnövelhető a lépésbiztonság. Sárban hasznos lehet egy bakancsra húzható csúszásgátló (hómacska) is, mivel a fogai belemélyednek a sáros talajba, így nem tudunk csúszkálni, „korcsolyázni” a felszínén. Ha magasszárú bakancsot húzunk, akkor még a saras lé sem tud befolyni a cipőnkbe és ha attól félnünk, hogy összekenjük menet közben a sárral a nadrágunkat, akkor húzzunk kamáslit! Szóval nem vagyunk cukorból, nem fogunk elolvadni egy kis sáros víztől, de persze én sem indulok puszta élvezetből ilyen utakra túrázni! Ezt inkább meghagyom azoknak, akik munkájuk kapcsán kénytelenek ilyenkor is kimenni az erdőkbe, mezőkre!

Zárszó

Nos ennyi lett volna az egész! Ha valaki ezt végigolvasta, akkor láthatja, abszolút bizonyossággal soha nem tudjuk megmondani, hogy túránkon mekkora sárral fogunk találkozni! Tehát akkor mindaz, amit fentebb leírtam, csak rizsa, felesleges szájlengetés lenne? Szerintem egyáltalán nem az, ugyanis még a legtapasztaltabb túrázók sem tudnak előzetesen ennél többet mondani egy adott túraterepről! Talán pont emiatt is szokták néha „lepattintani” a tapasztalatlanabb érdeklődőket, hiszen nekik sincs a zsebükben a bölcsek köve! Szóval maradjunk annyiban, hogy a sárviszonyok mindig is az egyik legnehezebben előre tervezhető dolgok maradnak a túráink során, de úgy gondolom, nem árt az utunk előtt végiggondolni a fentebb leírtakat!

A poszt képeit válogatva nagy élvezettel keresgéltem a sokéves fotóim között, és választottam ki közülük a sáros utak fényképeit. Nincs sok ilyen képem, hiszen nem a sár volt sohasem a fő fotótémám, de a bemutatott példáknál pontosan leírom, milyen körülmények között találkoztam az adott állapotokkal. Talán ezekből is le lehet vonni bizonyos következtetéseket. Ezen kívül arra kérlek benneteket, olvasókat, amennyiben bármit hozzá tudtok tenni az itt leírtakhoz, vagy valamit rosszul tudok, írjatok egy kommentet!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr416814544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olahtamas- 2022.01.17. 07:30:38

A Gemenci erdőben való túrázás előtt a vízállásjelentést is érdemes megnézni:
www.hydroinfo.hu/tables/dunelotH.html
Ha magas a vízállás, akkor nem elég a gumicsizma, jól jön egy kenu is :)
www.youtube.com/watch?v=xZx_kguZ-MU

gigabursch 2022.01.17. 08:24:59

Sajnos az erdei nehézgépek út kinyírási képessége vitathatatlan.
Sokoldalú a felelősség és a legnagyobb gond, hogy adott időpillanatban nincs megállítva a folyamat.
Viszont a termelési kényszer meg hatalmas.
A talaj szempontjából legszárazabb időszakban (aug-okt eleje) meg sok esetben a természetvédelem korlátoz és a legtöbbb esetben erősen vitatható az érvelésük.

Az meg, hogy nagy teherbírású biztosító, jól átfagyott talajt adó kemény telek legyenek - felejtős.

Amúgy a kátyúk leeresztése komoly kihívás, kell hozzá egy kapa.
Viszont megintcsak előjön a nincs kár haszon nélkül, ugyanis ezek a kátyúk sokáig itató helyek és biotópok.

antisocialnetwork 2022.01.17. 15:10:17

Jaj .Ha problémát okoz, hogy túrázás esetén sár lesz, akkor vagy nem menj túrázni akkor, vagy ne is menj soha. Éppen ez is a része a kalandnak, a természet közelségének, megismerésének.

Drag 2022.01.17. 15:17:39

Amit nézek tervezéskor, térképen, hogy a kiszemelt célterület vízgyűjtő jellegű-e..
Ha sok a patak, tavacska a térkép szerint, akkor eső/hó esetén sokkal több esély van arra, hogy sár legyen, mint egy szárazabbnak vélt szakaszon.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.17. 16:44:46

@olahtamas-: Azt hiszem, 500 cm bajai vízállás felett le is zárják az erdőt a látogatók elől.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.17. 16:49:30

@gigabursch: Természetesen elfogadom azt, hogy az erdészetek számára munkaterület az erdő, mi pedig, turisták csak látogatók vagyunk. Szerintem jó az a Börzsönyben kialakult gyakorlat, hogy levették a turistautakat a földutakról, de ezt nem lehet mindenhol megtenni. És igen, a fagyos telek egyre ritkábbak. Az erdészetek ennek éppúgy kárát látják, mint a nádvágók.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.17. 16:51:00

@Drag: Ez is jó szempont! Köszi, hogy megemlítetted!

hátrasarc 2022.01.17. 17:15:43

Azt hiszem aki ezen nyafog ,hogy egy természetben tett túra alkalmával sáros lesz,é vagy sem és ennyi leütést képes pazarolni erre,az tegye meg hogy otthon marad.
B...s nem szerettem volna ezzel példalózni,de erre volt jó az a nyomorult katonaság.Naopában háromszor elázni,magadon szárítani a ruhákat agyagos talajon +20 kiló szerelvénnyel erőltetett menetben haladni..Szarban sárban kúszni.
A mai technikai holmik esetében a sár,és víz már mind másodlagos..
Lehetne egy szösszenetet inkább arról,hogyan bivakoljunk, ha elér minket a Cunami ?
Előre is köszönöm!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.17. 17:42:00

@hátrasarc: Nyitott kapukat döngetsz. A nagy hátizsákos természetjáró vadkempingezésről két "szösszenetet" is olvashatsz a blogon, bár a cunami eddig tényleg kimaradt a posztok közül! De ígérem, hogy az első balatoni cunami után erről is írni fogok! :-)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.17. 17:55:53

@olahtamas-: Esős volt a 2006-os év, emléxem, de ekkora vízzel nem találkoztunk sehol! :-D

gigabursch 2022.01.18. 09:57:37

@hátrasarc:
Tipikus eset, ha kikerül egy régi és tartalmas blog a címlapra...

@horvabe:
Az fel se merült a fenti öklendezőben, hogy a kirándulásokra, túrázásokra rá is kell szoktatni a népeket, ahhoz meg kellenek az ilyen egyszerű cikkek, hogy hogyan szokjanak bele/rá és hogyan ne ijedjenek meg attól, hogy sár is lehet...

@olahtamas-:
Ez jó..., levettétek a bakancsot, vagy rambóztattok?

gigabursch 2022.01.18. 10:03:30

@horvabe:
Ez nem feltétlen munkaterület/látogató kérdéskör.
Az elvezettet túraútvonalaknak jelentős a szerepe abból is, hogy a gyalogosok és a bringások kevésbé ütközhetnek és érdemben kisebb a balesetveszély. A bringások java inkább marad a szélesebb utakon.

Természetesen az nem lehet gond, ha a balesetveszély is csökkentésre kerül, bár szó se róla, laikus ember számára is lehet élmény (meg ok egy kis pihenőre), hogy megismerkedik az erdőgazdálkodás gazdasági értékteremtő folyamatával - nyilván kellő körültekintéssel elhelyezkedve.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.18. 10:50:38

@gigabursch: "megismerkedik az erdőgazdálkodás gazdasági értékteremtő folyamatával - nyilván kellő körültekintéssel elhelyezkedve."
Hát, ettől a mondatodtól visítva nyerítettem fel az íróasztalomnál! A kollégák meg csak bámultak!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.18. 10:53:44

@olahtamas-: Tamás, ha erre jársz, mondd már meg, hogy tudom veled felvenni a kapcsolatot, ugyanis ápdételném a mobilos tájékozódásról szóló posztot most, hogy az Openmaps megszünt!

gigabursch 2022.01.18. 12:07:13

@horvabe:
Üzenj, ha rettenetesen unalmas napod van!

Majd definiálom neked a fejszét.
Igen, a fejszét. Tudományosan

Csak aztán le ne röhögd a monitort az asztalról...
Én szóltam...

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.18. 13:06:37

@gigabursch: Most épp rettenetesen unalmas napom van (remélem, a főnököm nem olvassa). A kóceráj ketyeg, nekem meg csak papírmunkám van, de nem fűlik hozzá a fogam.

gigabursch 2022.01.18. 14:31:34

@horvabe:
Kérlek szépen.

A fejsze tudományos definíciója (nem vicc, egyetemi jegyzetben szerepel)

"Egykarú emelő elvén használt, sújtással működtetett, ékhatáson alapuló, kézi nyeles szerszám"

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.18. 16:41:54

@gigabursch: Tökéletes megfogalmazás! Remélem nem olyan valaki kérte ezt számon tőletek, aki még éltében nem látott fejszét! Egyénként mi a különbség a fejsze és a balta között? Vagy a kettő az ugyanaz?

hátrasarc 2022.01.18. 17:50:37

@gigabursch: Akkor:Örömmel olvasom majd ,ha megjelenik a balatonicunamis rész :D
Másrészt éppen az a bajom,hogy mostanában már nemcsak a városokban vannak idióta kártékony faszok,ellepték az erdőkert is.És ahol lehet szemetelnek zajonganak,a cigizőket-miközben szép száraz körölöttük minden- különösen kedvelem.
Igaz a várak szeretik a sörösdoboz ,nejlonzacskó díszítést,csak szép az a szemnek ,ugye ?
Nemrég jártam a Vasvári Vaskapunál,hálát adtam az úrnak,hogy tél van hideg és hétköznap.
Igy aztán előkerült mindenféle madár,néhány konnektororrú,és néhany karcsú lábú növényevő.
És máris nem volt annyira érdekes ,hogy sár van:)
Mellesleg a szemét németek gyártanak valami hanwag nevű lábbelit,ami az elmúlt 10 évben mindig melegen és szárazon tartotta a lábam.És egyenes úton a lépéseim.
Perpill ott tartunk,hogy egyetlen helyen áztam el kivül- belül,mégpedig Székelyföldön.
Ebben hathatós segítségemre volt a remek sherpa kabát amit jó vételnek gondoltam.
Ha esett átázott,ha mentem beleizzadtam,és ha megálltam a hátamra fagyott.:)És miután mindhármat tettem folyamatosan,hát...
A kilátókról már nem is beszélve,oda valamiért mindenki fel akar menni..
Kocsival természetesen..Mert az csak úgy jó..Ott lenyomni a szelfit,közöset a gyerekekkel és iszkiri vissza a városba..
A barlandokban külön öröm ,ha megkéred a b..parasztját tegye meg, hogy ne húzza már végig a kezét az összes falon,ne tapogassa a cseppköveket és ha lehet gondosan ne törögessen le darabokat belőlük.
Legutoljára hasonló esetben,azt a választ kaptam -ki nem szarja le,nem az ő problémája,és ha nem tetszik,....ba-
Nos ezeknek az embereknek kell kedvet csinálni a természtjáráshoz ?
Én inkább leírnám az erdő borzalmas hely,tele sárral tüskével,vadállatokkal,hátha az agyhalottakra hatna ez,és a természet egy kicsit fellélegezne.
De ha tévedtem,azonnal megyek önkritikát gyakorolni,netán kiugrom Semjén úr elé egy vadászaton :)
Szép napot

hátrasarc 2022.01.18. 17:53:42

@horvabe: Amint megszületik a cikk,itt a helyem !
Mint látható,a közönségigény megvan rá :D:D!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.18. 19:58:51

@hátrasarc: Én is látom, hogyan rajzanak ki a városokból az emberek az erdőbe, de úgy gondolom, hogy nevelhetőek. Nekem főként az a bajom velük, hogy nem tudnak tájékozódni, alig van olyan túrám, hogy ne kérdezné meg valaki hogy merre kell menni ide, vagy oda, vagy hogy tud visszamenni a kocsijához! Na, ezért születtek ezek az Útravaló posztok. Hátha olvassák...

Ha pedig cunami lesz a Balatonon, akkor jön a poszt menetrend szerint!

A cikket pedig köszönöm! Most már nem halok meg hülyén!

olahtamas- 2022.01.18. 20:30:37

@horvabe: Az OpenMapsot nem nagyon használtam, elvileg most a www.openhiking.eu/hu/ oldalon van hasonló.
A gmailos címedre írtam, az én címem változatlanul az, amire a freemailos címedről írtál vagy 2 és fél éve :)

hátrasarc 2022.01.18. 20:45:18

@horvabe:Amennyiben én veszem észre előbb,leadom a drótot azonnal :)
Már csak meg kell majd írni.
Szerintem nem nevelhetőek,mocskos csürhe :D:D
És én is kérdeztem már meg a szembejövőket,hogy arra amerről jöttek mi van :D szégyen :)
És kerestem a kocsimat egy tanuhegy oldalában,mert elfelejtettem melyik szőlőben raktam le valami bekötő úton.
Igaz legtöbbször térkép nélkül baktatok pusztán csak a természet öröméért..
De azért ha nagy a gond ,van navigáció.
És végül is ,ezt most komolyan kérdezem:mindig kell menni valahonnan valahova ?
Nem lehet csak élvezni azt ahol vagyunk,és pont kiszállni azzal a hétköznapokoból ?

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.19. 04:41:58

@hátrasarc: "És végül is ,ezt most komolyan kérdezem:mindig kell menni valahonnan valahova ?"
Ez egy tízpontos gondolat! De régen volt már az, hogy kimentem az erdőbe és csak úgy mentem a zorrom után! :-D

Adani 2022.01.19. 11:04:21

@hátrasarc: Erre jó az okostelefon megnézed a helyet és mented, aztán már bármikor mezgénheted merre van.

Sárnál meg én nem nagyon tervezek előre megnézem utcaképen vagy műholdképen merre kell kb. menni de azon nem látszik a tócsa, ill. az se milyen a földút csak ,hogy van. Sokszor szaladtam már bele olyanba, hogy bár több mint egy hete nem esett egy csepp eső sem, de ottvolt egy teljes utat elzáró tankcsapdának is beillő tócsa, amit nem tudsz kikerülni. De hát gyalog nem akadály max. vizes leszel, télen okoz csak gondot ha beázik a cipő vagy vizes lesz a nadrág, nyáron csak kellemetlen. Nem egyszer jártam már úgy, hogy egy hatalmas Tankcsapdával találkoztam, amit nem lehetett kikerülni pl. Lovasberény-Bicske között. Autóval ez gond lenne mert ha ott elkapar akkor jöhet az autómentő traktorral.

De volt már olyan túránk is, ahol egy sárba beragadt Suzukit szedtünk ki vagy fél óra alatt öten.

Aureliano Buendía 2022.01.22. 17:02:56

@hátrasarc: nos, ebben valóban igazad van, még akkor is, ha amúgy öröm lenne, hogy egyre többen túráznak. De sajnos tényleg nem való mindenkinek az erdő. Illetve fordítva. Az erdő nem érdemeli azokat a gyökereket.

Az egyik kedvencem az a Kati nevű kislány , aki a kéket nyomja, néha egyedül, néha haverjával. És beszabadultak télen egy barlangba, majd büszkén posztolja is a telibe világított, falon lógó denevéreket.
És persze nem esett jól neki, mikor szóltam, hogy ja, amúgy télen tilos bizonyos barlangokba bemenni, depláne denevéreket ébresztgetni. És pedig elvileg nem is kezdő túrázó.

Aureliano Buendía 2022.01.22. 17:11:33

Jó a cikk (ismét), ezt sokaknak el kellene olvasniuk. Az OKT FB oldalán szinte naponta jön a kérdés, hogy X szakaszon van-e sár? Bónusz, ha 3 nap felhőszakadás után kérdezi.
Soha nem értem, valójában mit számít? Kicsit lassabb lesz tőle, na és?! Mennyit veszíthet percben egy cca. 20 km-es szakaszon? 3-4 percet? Hátőőőőő...
Erre szoktam azt mondai aki utálja, ha a bakancsa saras lesz, az várjon nyárig. Én is utálom, takarítani még jobban, de nem amiatt fogok itthon maradni.

Amúgy azt látom, hogy a legnagyobb gond nem is a sárkérdés (+távolság, közlekedés, szint, szervezés), hanem, hogy a túrázók java egyszerűen lusta arra, hogy önerőből utána járjon bárminek is. Sokkan egyszerűbb mást foglalkoztatni a kérdésekkel. Itt van az internet, egyszerűen minden információs IS fent van a világhálón, mégis béna kacsa módjára forgolódnak. Mi lett volna velük a '80as években? Hogy tudtak volna bármilyen több napos túrát megszervezni?

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.22. 19:45:21

@Aureliano Buendía: Na, most értem haza a túrából! Volt ma is minden: kora reggeli hóesés, aztán Nagymarosról fel a remetebarlangokhoz, aztán le Zebegénybe, aztán a Julianus kilátón keresztül vissza Nagymarosra. Ebben a 21 km-ben volt több kilométer szűzhó (5 centis kb.), kapaszkodások, ereszkedések, délutánra egy kis sár is, de így igazi a túra! :-)

És igen igazad van: a lustaság néha határtalan. Csak azt nem tudom, hogy ez a tehetetlenség ab ovo bennük van, vagy szerzett jellemvonás?

Aureliano Buendía 2022.01.22. 20:11:55

@horvabe: mi elvileg a jövő hét végén ugrunk neki a 25-ös OKT szakasznak. Ott azért lesz minden szerintem:)
Hasonlóan szoktam túrázni, ahogy leírod, már kb. egy-két héttel előtte kezdem nézni a választott környék időjárását, én az időképen. Abból azért nem egy rakétatudomány kimatekolni, hogy kb. mire számíthatok.

A windgurut leginkább a Balatonkörön használom, meglepően pontos, de azért nagyobb területet fed le egy-egy keresés. Majd egyszer megnézem, az északi végekre kiad-e valamit.

Már többször beszéltünk róla, hogy nagy divat lett túrázni, és szerintem többen is nekikezdtek, akik nem életképesek egy erdőben. És ez kiütközik abban is, hogy nem tudnak egy túrát önállóan megszervezni. Hogy fosnak a sártól. Meg kényelmesebb mást dolgoztatni, ez szerintem általános emberi vonás, csak van, aki le tudja gyűrni.
Emlékszem, amikor tavaly februárban a Magyarkút->Lokó-pihenő->Szokolya->Magyarkút túrát csináltuk a gyerekekkel (akkor 3,5 és 5,5). Lent sár, fent hó, jég, köd. Azt hittem, a kisasszony behisztizik a sártól, ehhez képest vidáman letolták. Addig is, de azóta főleg kinevetem az érett felnőtteket, akik a sár miatt vacillálnak.

hátrasarc 2022.01.23. 15:36:02

Szerintem szerzett :D
Magamon veszem észre ,hogy lemondtam a tömegközlekedésről/ezalól a Balaton kivétel,mert oda bulizni jár az ember és igazságtalan hogy a többiek züllhetnek:(/és egyre többször a hegy lábáig autozom és ugyanoda érkezem is vissza.
Emiatt persze rövidülnek a távok,és a túrák számai is..
Találkoztam a Balaton felvidéken olyan kedves emberrel is aki már 2,5 szer megcsinálta a kék túrát-tavalyi hír-és még mindig megy.
Kicsit irigylem :D

hátrasarc 2022.01.23. 15:44:15

@Aureliano Buendía: Nos akikkel én megyek legtöbbször visitva menekülnek a bőregerek elől :D
Pedig nagyon helyes kis állatok.
Kedvesem sose értette ,miért rohanok ki a kertbe Beeetmennn kiáltással ha meglátom őket cikázni felettünk.
Szeretem nézni őket.Persze nálunk a kertben van minden,vagy 4 féle etető,sünszállás mindenféle mókusfészek.
Éppen ezért biztos leszedném a keresztvizet arról aki ilyen "OKOS" posztokat tesz fel,és hasonló ostobaságokat .
Lehet velem van gond.
És az hogy valaki tud menni erdőben ,hosszabb távon az még nem jelenti azt hogy érti,szereti ismeri a természetet.
Olyan mint a Balaton átuszás..
Csak egy program..
Barátom megállt a parton átnézett Révfülöpre ,és azt mondta:Hülyék.
Megvolt fejben..simán meg tudnám csinálni !Na menjünk igyunk egy sört :)

Aureliano Buendía 2022.01.23. 16:15:43

@hátrasarc: ja, az ember elkényelmesedik, az tény. Nálam a BKV-vs. autó volt ilyen, a sztrájk után nem szoktam vissza a tömközre. A vége az lett, hogy vettem egy bringát '14-ben, és 15 év után visszaszoktam rá. Jót tett a súlyomnak:D
Ha meg kéktúra, igyekszünk tömközzel megközelíteni, mert akkor már a buszon/vonaton el lehet pattintani egy bort/sört/stb ;) Túra végén ugyanez.
A családdal is ősszel kezdek majd abba az irányba menni, hogy ne körtúra legyen. Ez ősszel már össze is jött, eljutottak odáig a csemeték, hogy üzembiztosan hozzák a hármas átlagot 15 km-en is, így el lehet érni buszt, vonatot.

Aureliano Buendía 2022.01.23. 16:22:56

@hátrasarc: azért szerintem az alvó bőregerek nem annyira félelmetesek. Amikor mi voltunk valamelyik nyáron a Násznép-barlangban, ott cikáztak, cukik voltak, és a csimoták sem paráztak be, pedig ők városi kölkök, velem ellentétben:)

Mondom, nem való mindenki az erdőbe, furák is ott. 2020-ban volt erős a kirajzás, írtam is a mobilappos posztokban, hogy rengeteg fogalmatlan turistával találkoztam, akik azt sem tudták hol vannak, szerintem akkor szinte minden túrán útba kellett igazítani valakit.

hátrasarc 2022.01.23. 18:08:20

Hát,én legutoljára Mecseknádasdon kérdeztem meg mi van az út másik felén.
Szégyen ide,szégyen oda.
Kiderült,hogy városi népek ,akik szembejövet megkérdezték,mi van az út másik felén :D
Azért szeretem a mecseket-bocs-mert ott minden van amit az ember szeretne.
Hétköznap béke és nyugalom.
És Máriagyüd is csendes békés ,csodálatos kilátással.Ha tudnám,hogy lehet csatolnék egy képet ide.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.23. 19:43:39

Csak most látom, hogy amíg az új poszton robotoltam egész nap, ti itt jól kitársalogtátok magatokat!

@gigabursch: 45-ös bakancsot hordok, az már majdnem csónak!

@hátrasarc: Nekem már háromszor megvan az Országos Kéktúra, egyszer a Kékkör, de messze nem én vagyok a rekorder! Van olyan valaki (személyes ismerős) aki 13x végigjárta már az OKT-t! Ez más szilvásgombócból is sok, nem hogy kéktúrából! :-D

Tényleg aranyosak a denevérek, de én csak rovarokat utálom! Sokszor szoktam én is figyelgetni őket a barlangokban.

@Aureliano Buendía: Jó a bicaj is! Én csak tavasztól őszig nyúzom, aztán elteszem téli álmot aludni!

hátrasarc 2022.01.23. 20:02:17

Elnézését kérem, ó tiszteletre méltó mester.!
Igéretet nem tehetek ,hogy nem fordul elő többet,viszont és ha összefutok a fliegermaus bandával,azért jelzem :)
A 13 elég ismerős szám:) Azért az már függés jegyeit mutatja.
Becsülöm azt akinek céljai vannak.Én ahogy mondtam szeretek csak úgy ténferegni,emberekkel beszélgetni,betérni ide oda.Kifaggatni a várkapitányt,smúzolni a favágókkal,keresni a harkályt
hol kopácsol.Ezért nem teljesítménytúrázom/sem/.
De becsülöm őket!Minden tiszteletem azoké akik futva kirándulnak :D
És igen ma naplopás volt,de a munkám lehetővé teszi,hogy hétközben baktassak itt ott amott.

Aureliano Buendía 2022.01.24. 16:42:39

@horvabe: na, igen. Toplak Joe-t már nem fogja senki überelni, de lassan valami újat kellene villantania. Mondjuk tolatva, vagy pókjárásban :DDD

Ha száraz idő van, télen is simán komfortos a bringa (nekem). Bár a múlt heti szél nem volt a barátom, majdnem le is kapott a nyeregből.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.24. 18:53:09

@Aureliano Buendía: Toplak Józsi hatszoros teljesítő az OKT nyilvántartás szerint. Én Csernus L. Gáborra gondoltam, ő kéktúra ellenőr is, és a nyilvántartás szerint 12x teljesítette (tehát rosszul tudtam... csak 12). Viszont már a lánya is teljesítő, Norina azt hiszem, most olyan 14 éves lehet.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.24. 18:56:54

@Aureliano Buendía: Itt érdemes bogarászni:
www.kektura.hu/teljesitok-listaja

Én is benne vagyok, méghozzá háromszor is: 4097, 4751 és 5969 sorszámon!

Aureliano Buendía 2022.01.24. 20:49:07

@horvabe: „csak” hatszoros? :D
Többen rémlett.

Ismerem Gábort a fb csoportból, az ellenőri tapasztalatok sorozatát élvezem.

Igen, ismerem az oldalt. Nagyon régen, még a sötétékék hajópadló design idején végigböngésztem valamennyire, és találtam is benne ismerőst. Remélem, márciusban az én nevem is bevésetik. Tavaly július óta egy centit sem haladtam, csak másokat kísérek újra, hogy utolérjenek.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.25. 06:19:51

@Aureliano Buendía: Remélem, sikerül mielőbb befejezned az OKT-t! Kár, hogy én már nem bírálok füzeteket, örültem volna, ha a tiéd a kezeim közé akad a központban, de ezt abbahagytam már több mint egy éve. Addig Gáborral közösen bíráltunk, most már vannak új társai!

Aureliano Buendía 2022.01.25. 08:14:35

@horvabe: a márciusi hosszú hétvégére én már beterveztem, és elvi rábólintás van az egyik cimborám részéről is. Ő most ér utol a 25-ös szakaszon. Oda megyek vissza szombaton. Ennek is van előnye, mert az 70 éves 70 órás küldetést teljesítem.

A március azért is lenne jó, mert 2019 március 16-án kezdtem el, szóval nekem napra pontosan 3 évre jönne ki a teljesítés.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.25. 09:11:30

@Aureliano Buendía: Cserehát? Az jó sáros tud lenni ilyenkor! :-) Mindent bele!

Aureliano Buendía 2022.01.25. 11:10:15

@horvabe: szeretek veszélyesen élni :D
És így legalább ontopic vagyok ;)

Nyáron én már megcsináltam egyedül, még akkor is voltak cuppogós részek.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.01.25. 11:30:40

@Aureliano Buendía: Gyanús volt nekem a csereháti 70 km, utánanéztem a hivatalos kéktúra adatokban, azok szerint a Bódvaszilas-Boldogkőváralja szakasz csak 68,4 km.
turistaterkepek.hu/kekturahu/tablazatok/okt_szakasz_adatok.pdf
Ez az oldal van belinkelve a kektura.hu-ról.

Aureliano Buendía 2022.01.25. 16:05:46

@horvabe: igen, de a várig még+3 km, rá is kérdeztem a fb oldalon, Martin szerint, ha nyomunk egy szelfit a vár előtt, akkor az még jó is lehet.
Márpedig aza terv, ha már ott vagyunk, akkor a várba bemászunk.

Aureliano Buendía 2022.01.25. 16:43:31

@Aureliano Buendía: @horvabe: szóval a vasútállomás a szakaszhatár Bódvaszilas felől, ez maradt ki az előzőből

Aureliano Buendía 2022.02.02. 20:50:31

@horvabe: sikerült! 68:10 alatt tettük meg :)

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.03. 05:33:26

@Aureliano Buendía: Gratula! 68:10? Milyen volt az időzítés? Kora délutáni indulás és késő délelőtti befejezés? Egy kicsit többet megtudhatunk róla? :-) Én simán megpróbáltam volna beleszuszakolni a távot 60 órába (első nap reggelétől harmadik nap késő délutánig)

Aureliano Buendía 2022.02.03. 14:06:19

@horvabe: mi nagyon kényelmesre vettük a túrát, elég nagy szerep jutott a szülinapomnak és a bornak is;)
Gyakorlatilag ugyanazt tettük meg, amit én nyáron, mínusz az Esztramos.

Autóval mentünk Miskolcig, aztán vonattal fel Bódvaszilasig, majd még a Hullám nevezetű műintézményben egy wellcome drink lecsúszott. Plusz egy helyi arc minden kérésünk ellenére kihozott még egy kört. Így végül szombaton 15:28-kor indultunk el, és aznap Bódvarákóig tartott a táv.
Másnap (eléggé másnap volt :( ), Irotáig mentünk el. Abban azért voltak kemény részek, Tornabarakony után közvetlenül volt egy agyagos-saras rész, meg Rakacaszend után. A Rakacaszend előtti plató rendben volt, a szél sokat segített.
Irotáról direkt egy órával korábban indultunk, hogy annyi előnyünk legyen a talaj kiolvadásával szemben, és bejött, aznap Abaújdevecseren ünnepeltem meg az éveim múlását.
A vége pedig egy Abaújdevecser-várkapu volt, 11:38-kor sikerült megérkeznünk.

Direkt lazábbra vettük, illetve az egyik srác azért lassabb jóval, hozzá idomultunk. Az utolsó szakasznál ott is hagytunk a Lábatlanban a cuccainkat, és csak a szinte üres táskát vittük a hátunkon.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.03. 18:05:49

@Aureliano Buendía: Hát akkor: isten éltessen sokáig, a füled pedig érjen bokáig! Boldog születésnapot! :-)

Akkor jól tippeltem az időbeosztást, habár ha éjszaka nem akartatok túrázni, akkor más indulás és érkezés a 68 órára nemigen akad! A Tornabarakonyból a "platóra", a dombra felvezető hosszú egyenes tud ám sáros lenni, meg Rakacaszend és Irota közötti szakasz is! Szép menet volt!

Aureliano Buendía 2022.02.03. 18:34:43

@horvabe: köszönöm! Ez volt a második olyan szülinapom, amikor túráztam. 2 éve a Sárvár-Hosszúpereszteg szakaszt csináltam meg, akkor teljesen egyedül.

Nem volt tervben éjszakai túra, ahhoz azért nem volt annyira meleg, Irotára beérve így is ránk sötétedett valamennyire már, pedig az egyik haverral mi előrementünk. De volt benne teafőzés, bámészkodás is.
Az a barakonyi emelkedő agyagos-saras volt rendesen. Rakacaszend után az emelkedő volt betyáros, utána egyre jobb volt a helyzet, erdő is volt, kezdett is fagyni ismét a föld. Csak Irota előtt, ahogy lejössz a dombról volt saras a szántóföld egészen a patakig.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.03. 19:56:14

@Aureliano Buendía: A fiammal júliusban voltunk a Kecske-pad környékén az erdőben, de egy eléggé esős nyáron. Akkor jól összejárták munkagépekkel az erdei utat, mi meg a mély keréknyomok között próbáltunk járhatóbb részekre akadni.
www.kektura.click.hu/hattertar/okt_szoveg_1/57-04.jpg

Aureliano Buendía 2022.02.03. 21:08:04

@horvabe: én nyáron Abaújdevecser előtt futottam bele durva sárba, az meglepő volt. Bár akkor Abaújszolnok után nagyon elvert az eső. 10 percig tartott, de durván ömlött. A Katalin-kilátóban facsartam a zoknikat. Rövid nadrág volt rajtam, felölről (is) ázott be a bakancsom.
süti beállítások módosítása