Barangolások gyalogosan, bakancsban és túrakerékpáron

Bakancsban, két keréken

Bakancsban, két keréken

Útravaló 16. Hogyan tájékozódjunk mobiltelefonnal a természetben?

Akkor is felhasználhatjuk a mobilunkat tájékozódásra, ha nincs sem mobil internet, sem pedig térerő a telefonáláshoz!

2022. január 31. - horvabe

cimkep_u016-3.JPG

Bevezetés

Azt hiszem, senkinek sem kell bizonygatnom, hogy az internetben csakis egy dolog az állandó, mégpedig a folyamatos változás! Honlapok, weboldalak tűnnek el és születnek helyettük újak, ráadásul a szoftverfejlesztők külön élvezetüket lelik abban, hogy minden évben új applikációkkal lepjék meg a felhasználókat! Nem kivétel ez alól az offline mobilos tájékozódás sem, és bár pontosan egy évvel ezelőtt már írtam egy posztot arról, hogyan tudjuk felhasználni a mobiltelefonjainkat tájékozódáshoz a természetben, de annyi minden változott azóta, hogy az akkori posztomban leírtak már teljesen elavultak. Egy ideig azon gondolkodtam, hogy naprakészre frissítem, de aztán rájöttem, egyszerűbb, ha írok egy újat helyette – persze a felépítését és bizonyos részeket megtartva!

Rendszeren megfordulok a fővároshoz közeli Pilis és Visegrádi-hegység turistaútjain és örömmel látom, hogy egyre többen járják a jelzett turistautakat. Ez szerintem nagyon jó, hiszen az emberek végre kimozdulnak otthonról és a természetben próbálják megtalálni a felüdülést, kikapcsolódást. Azonban nem múlik el szinte egyetlen túrám sem úgy, hogy ne fordulnának hozzám kirándulók, hogy éppen hol vannak akkor, vagy hogyan juthatnának el a kiválasztott céljukhoz? 

Ahogy elbeszélgettem a segítséget kérőkkel, az derült ki, hogy általában nem hoznak magukkal térképet az erdőbe, és ha elbizonytalanodnak, nem tudják hol megnézni, merre is járnak. Sokan megpróbálják ilyenkor a mobiljukon a Google Térképet használni, de az alkalmazás az erdőkben, távol a civilizációtól, ahol nincs mobil internet kapcsolat, azonnal behal, hiszen a térképet az internetről tölti le! Ráadásul a Google Térkép – egyelőre – nem mutatja a turistautakat sem! Tehát egy olyan térképre lenne szükségük az erdőt járóknak a mobiljaikon, amelyet bármikor megnézhetnének internet nélkül, és jelezve van rajta az aktuális pozíciójuk! A lényeg az, hogy van ilyen, csak ezt a kirándulók általában nem tudják! A következőkben ilyen alkalmazásokat szeretnék bemutatni – ugyanis több is van belőlük. Nem tudok minden ilyen appról írni, hiszen ehhez nem lenne elegendő egyetlen poszt terjedelme, inkább csak ízelítőként villantok fel párat, egyet pedig – a kedvencemet – részletesen is bemutatva.

Tehát hogyan tudunk tájékozódni a GPS-sel rendelkező okostelefonunkkal távol mindenféle mobil internet kapcsolattól olyan helyeken, ahol még a telefonáláshoz sincs térerő? Ehhez mindössze három dolog kell:

  • Megfelelő alkalmazást és offline térképet kell telepíteni a telefonra (az offline térkép a telefonunk memóriájában van, ezért aztán mobilinternet nélkül – offline módon – mindig hozzáférhető)
  • Meg kell ismerni alaposan az alkalmazást
  • Meg kell tanulnunk a telefon használatával az erdőben való tájékozódást

Akkor most lássuk részletesebben a fenti pontokat!

Megfelelő alkalmazást és offline térképet kell telepíteni a telefonra. 

Mivel Androidos telefonom van, az erre az operációs rendszerre való telepítést ismertetem (egyébként is kedvenc webstatisztikám, a Statcounter szerint 2021 decemberében Magyarországon az okosmobilok 77%-án Android futott és mindössze 22%-án iOS). Több navigációs alkalmazást is találunk a Google Play áruházban, én a Locus Map ingyenes (free) verzióját ajánlom elsősorban, ugyanis könnyen kezelhető és többféle térképet is felrakhatunk alá. Ennek a használatát fogom a későbbiekben részletesen is ismertetni.

  • Telepítsük a Google Play áruházból a Locus Map 4 Outdoor Navigationt (most éppen a 4.5.7-es verziót) – ez egy ingyenes alkalmazás
  • Engedélyezzük, hogy hozzáférjen a helyadatokhoz
  • Nézzük meg a Menü/Térkép-kezelő/Offline mappát, amely ekkor még üres – ide töltünk fel a későbbiekben térképeket
  • Ugorjunk át a Menü/Online mappára és válasszuk ki a rögtön a legfelső LoMaps/Hike&Bike offline térképet letöltésre
  • A letöltésnél válasszuk ki a régiót: Hungary - LoMaps (letöltéshez be kell jelentkezni, ezt akár facebook profilunkkal is megtehetjük)
  • Letöltés után a Menü/Térkép-kezelő/Offline mappában már benne van az Europe/Hungary térkép!

Jelöljük ki a térképet (pirossá válik a Hungary szöveg)

Visszatérve a menüből a térképre már láthatjuk, hogy egy egészen barátságos alkalmazást kaptunk: a különféle színjelölésű turistautak a saját színeikkel megrajzolva kanyarognak az erdőben, a településekre ráközelítve még az utcanevek is kiíródnak a képernyőre. Rázoomolva a turistautakra feltűnnek rajtuk kicsi téglalapokban a jelzések is, azonban nem mindegyik, lesznek jócskán üresen maradó kockák is. Hát ez van, semmi sem tökéletes! Sajnos, pár hónappal ezelőtt megszűnt az OpenMaps térkép, pedig azt ajánlottam a korábbi posztomban letöltésre és azon rendben meg is jelent minden turistajelzés.

Letöltöttem a Locus könyvtárába más térképeket is, ezek közül a magyar fejlesztésű Turistautak térképet javaslom – ezen a néven szerepel az Online mappában, és ez is letölthető. Ez azonban kicsit ravasz térkép, nem adja könnyen magát, naponta csupán 5000 csempe, vagyis térkép mozaikdarabka letöltését engedélyezi! Szerencsére ki lehet jelölni egy bizonyos területet és a zoomolhatósági mélységet is beállítva nekem sikerült letöltenem a komplett Budai-hegységet, továbbá a Pilist és Visegrádi-hegységet, valamint a Börzsönyt is egyben, mindössze 3200 csempével. Sajnos, a zoomolási mélységet kénytelen voltam az egyidőben letölthető csempék száma miatt korlátozni. Itt már minden turistaút a maga kis jelzésikonjával szerepel, viszont minden turistaút piros színnel van jelölve (de ez így van a papírtérképeken is).

A mobilomon (jelenleg egy Samsung A52s telefont nyúzok) a Locuson kívül még két térképalkalmazás kapott helyet, az egyik a Mapy.cz, alá letöltöttem Közép-Magyarország (Hungary/Central Hungary) turistaútjait a saját letöltőlistájából, illetve egy teljesen magyar fejlesztésű térképalkalmazás is ott van a két nagyobb testvér mellett, a kicsit furcsa nevű g:hu+ is, amely alapként a szintén magyar fejlesztésű Turistautak.hu (tuhu) térképet használja (ennek egy része van a Locusba is feltöltve). Ez alapvetően geoládázásra (geocachingre) van fejlesztve, de persze tájékozódni is lehet vele. Miután a g:hu+ már a mobilunkon van, automatikusan letölti a tuhu térképet, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha már regisztráltunk a Turistautak.hu oldalon. Nem egy nagy ügy a regisztráció, viszont ezért megkapjuk a tuhun az útvonaltervezési funkciót is, ami egy nagyon hasznos dolog, én már sok-sok éve használom, erről már írtam is egy posztban. A Mapy.cz-ről és a g:hu+-ról is teszek fel képeket, csak hogy eldönthessétek, tetszik-e a kinézetük, avagy nem. 

Fontos dolog, hogy legalább évente egyszer frissítsük a letöltött offline térképeket, ugyanis azok gyakran változnak! Új utak születnek, régiek szűnnek meg, vagy csak egyszerűen átfestik azokat valamilyen ok miatt más útvonalra. Ezeket a változásokat aztán a térképek szerkesztői meg fogják jeleníteni az online térképeken, ezeket letöltve pedig kicserélhetjük az újabb kiadású térképpel a régebbit. Frusztráló tud ám lenni az, ha a terepen mással találkozunk, mi amit a megbízhatónak hitt térképünk mutat!

Meg kell ismerni alaposan az alkalmazást

Ez nagyon fontos! Ne akkor indítsuk először a Locus Map-et, vagy bármely másik térképalkalmazást, amikor már eltévedtünk az erdőben! Ismerjük meg alaposan még otthon a menürendszerét és a lehetőségeit! Lássuk először, hogy mit is látunk a telefonunk kijelzőjén, ha indítjuk az alkalmazást.

Lenn jobbra a kis parabolaantenna ikon zöld színű, ha a GPS meg tudta határozni a pozíciónkat, ha pedig a színe narancssárga, akkor nem állnak a Locus rendelkezésére a megfelelő helyadatok. Rábökve az ikonra a megnyíló képen látjuk, be van-e kapcsolva és ha igen, akkor hány műholdat lát a GPS vevő, ezen kívül kiírja a földrajzi pozíciónkat, tengerszint feletti magasságunkat és a helyzetbecslés körülbelüli pontosságát. 

Érdemes a GPS és a Locus Map indítása után figyelni a kijelzőn ezt a képet, hogyan „fogja be” a Locus a műholdakat és hogyan növekszik néhány másodperc alatt a pontossága. Jó esetben akár 5 méter alatt is lehet a mérés pontatlansága! Ebből a képből tudjuk bekapcsolni az iránytűt. Az iránytű csak akkor működik pontosan, ha a telefont vízszintesen tartjuk, figyeljünk hát a billentési szögeket mutató karikákban a számokra!

Alaphelyzetben a térképen egy kis kék kör jelzi a helyzetünket, ha a kijelző bal alsó sarkánál lévő „célkarikára” bökünk, akkor a képernyő közepére teszi ezt (ha éppen nincs ott), a piros színű kis „célkeresztre”, ami mindig középen marad. Ha a Locus mozgást érzékel, akkor a helyzetünket jelző karika egy egy idő után nyíllá alakul, melynek hegye nagyjából az útirányunkba mutat.

Az alsó ikonsáv közepe táján lévő + és – jelű gombokkal tudjuk a térkép zoomját változtatni, de képesek vagyunk két ujjunkkal is közelíteni-távolítani, és a képet is eltolni tetszőleges irányba. A nagyítóra bökve szöveget kereshetünk a térképen, de ehhez mobilnet kapcsolat is szükséges. Balra alul találjuk a menük szendvics-ikonjait. Mindez persze csak alapesetben van így, ugyanis a jobb alsó sarokban lévő panelikonra bökve átrendezhetjük az ikonokat, új funkciókat is felvehetünk közéjük.

A Locus Map egyéb lehetőségeinek felsorolása a teljesség igénye nélkül:

  • Tudunk rajta nyomvonalat rögzíteni, ha az út végén elmentjük, később is meg tudjuk nézni a térképen. Rögzítés közben kiírja mekkora utat tettünk meg, milyen sebességgel és mennyi idő alatt. Kerékpározás és gyaloglás opciók közül választhatunk, ezeknél eltérő az egymást követően rögzített pontok sűrűsége, de ez állítható is a menüben. Nekem a Samsung mobiloknál nem fordult elő, de ha a telefonodon a képernyő kikapcsolódása után megszűnik az útvonal rögzítése, akkor a Locus Beállítások/Egyéb menüpontjában célszerű bekapcsolni a „Locus Map futtatása szolgáltatásként” pontot, valamint ellenőrizni a telefon beállításai között, hogy a Locus nincs-e véletlenül az akkumulátorhasználat szempontjából optimalizált alkalmazások között. Ha igen, vegyük ki ezek közül!
  • Útvonaltervezére is lehetőségünk van, de ennek a használatához szükség van internetkapcsolatra. Tehát erdőben nem nagyon tudjuk ezt a funkciót használni, de a túránk előzetes tervezéséhez nagyon jól jöhet! Itt is több opció közül választhatunk: ha kirándulunk, túrázunk, akkor inkább a hátizsákos emberkét, ne a gyalogost válasszuk, mert ekkor kisebb sebességgel számol a tervező, amely jobban közelít az erdei gyaloglás tempójához! Tervezéskor a kijelölt pontok közötti legrövidebb útvonallal számol a program, ezért érdemes a pontokat olyan sűrűn kijelölni, hogy valóban a tervezett, kanyargós útvonalunkat járja be a kék vonal.
  • Navigálni tudunk egy adott pontra (internetkapcsolat kell ehhez a funkcióhoz is)
  • Segít a geoládázásban (geocachingben) is
  • Saját pontokat (kedvenc pontokat) vehetünk fel
  • Keresés funkciója is van, de ehhez szükség van internet kapcsolatra

Nem akartam túl hosszúra szabni ezt a fejezetet, inkább csak felvillantottam a Locus Map-ben rejlő lehetőségeket. A menüből elérhető Beállításoknál sok mindent személyre szabhatunk. A Locus Map angol nyelvű kezelési utasítása a ezen a címen érhető el.
Röviden ennyi!

Meg kell tanulnunk a telefon használatával az erdőben való tájékozódást

A legfontosabb: gyakorlás, gyakorlás! Vegyük elő bárhol a telefont, ha a szabadban járunk, indítsuk a GPS-t és a Locust, aztán csak nézegessük a térképen, merre járunk! A turistatérképünk is utcaszinten mutatja a településeket, még az utcaneveket, turisták számára fontos dolgokat (megállók, boltok, köztéri csapok, stb.) is látjuk! Tervezzünk útvonalat, menjünk végig rajta és nézzük meg, hogy gyorsabbak, vagy lassabbak vagyunk a telefon által számolt időnél! Rögzítsük az útvonalunkat, mentsük el és később nézzük végig. Nézegessük a menüt, változtassuk a paramétereket. Egyszóval váljon rutinná a Locus használata! 

És ha végre eljön a túránk, kirándulásunk napja? A legfontosabb, hogy otthonról mindig teljesen feltöltött akkumulátorral induljunk útnak! Ezt nem győzöm eléggé kihangsúlyozni! Tapasztalatom, hogy egy 8 órás túrán csak a GPS megeszi az akku töltésének majdnem a felét! Ezért aztán minden felesleges, háttérben futó alkalmazást kapcsoljunk ki. Nem kell mennie a mobilinternet kapcsolatnak, de nincs szükség a Bluetooth-ra sem! Legalább ezek ne fogyasszák az energiát! Ha mégis sokat használjuk túra közben a mobilt, érdemes eltenni a hátizsákba egy kisebb power bankot, amiből menet közben is utántölthetjük a mobilt. Ne feledjük: a mobil csak addig tud segíteni rajtunk, amíg le nem merül!

Az utunk elején indítsuk az útvonalrögzítést, hadd fusson a háttérben! Ezután nyugodtan tegyük el a telefont. Ha egyértelmű az útvonal, jó a turistaút jelzettsége, nem kell állandóan a kijelzőt figyelni, ugyanis a képernyő használata is fogyasztja az akksi töltését! Azt javaslom, ha nincs más okunk rá, 5-10 percenként nézzük rá a telefonra, ellenőrizzük azt, hogy merre is járunk. Erdei pihenőknél, forrásoknál, magasleseknél, vadetetőknél és bármilyen más, érdekes helyeken azonban nézzük meg, jelöli-e azt a térképünk és tanuljuk meg a rajzjeleiket!

Ha turistautak, vagy földutak, ösvények elágazásába érkezünk, vegyük elő a telefont és ellenőrizzük ott is a helyzetünket. Próbáljuk a telefon kijelzője alapján eldönteni, hogy merre kell továbbindulni, aztán ezt ellenőrizzük a terepen felfestett jelzésekkel. Játsszunk a térkép zoomjával és próbáljuk megállapítani, hová megy az elágazásból induló többi út? Ha táblákkal ellátott elágazásba érünk, ott is ellenőrizzük a telefonunkon az utakat. 

Nekünk kirándulóknak, turistáknak a jelzett utak a vezérfonalaink. Ezeket követve jutunk el egyik helyről a másikra. De mi van, ha elvesztjük ezt az Ariadné fonalat? Az eltévedésre fel kell készülnünk, méghozzá gyakorlással! Ha egy tiszta aljú, könnyen járható erdőben, vagy egy nagyobb réten vagyunk éppen, térjünk le a jelzett útról! Gyalogoljuk el 80-100 lépést és nézzük meg a telefont!

Azt látjuk rajta, hogy a helyzetünket jelző kék karika, vagy nyíl nem a jelzett turistaúton van. Zoomoljunk úgy, hogy a kijelzőn még látható legyen a helyzetünk és a turistaút együtt. Kapcsoljuk be a Beállítások/Térképek/Kiegészítő grafikák menüben a Haladási irányt mutató vonalat! A telefont álló helyzetben, vízszintesen tartva és a kijelzőt figyelve forduljunk a jelzett út felé (a helyzetünkből kiinduló narancssárga vonal nyilai mutassanak a célunk felé) és induljunk el. Ellenőrizzük haladás közben, hogyan csökken a távolság az út és miközöttünk. Szép, nyugodt léptekkel haladva 1-2 perc alatt visszajuthatunk a turistaútra. Nem egy ördöngösség! Ezt megtehetjük egy túrán többször is, hogy egy tényleges eltévedés esetén ne essünk pánikba!

Egy másik lehetőség – főleg kezdő túrázóknak ajánlom ezt – hogy ha a bal alsó sarok közelében lévő kis „célkarikára” bökünk, akkor a pozíciónkat jelző kis kört a kijelző közepére teszi (ha épp nincs ott), na de ha még egyszer rábökünk, akkor feltűnik egy kis piros-fehér iránytű és a kijelzőn lévő térképet úgy kezdi el forgatni a telefon, hogy mindig a haladási irányunk lesz felül a képernyőn. Ha újból a „célkarikára” bökünk, akkor visszaáll alaphelyzetbe a térkép, tehát az északi irány lesz mindig felül a kijelzőn.

És végül mi van, ha tényleg eltűnnek az utunk mellől a turistajelzések? Rosszul jelzett utakon előfordulhat, hogy nem látunk jelzéseket sem előttünk, sem mögöttünk, de mégis rajta vagyunk a turistaúton. Ezt látni fogjuk pontosan a telefon kijelzőjén. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint figyelmesen továbbindulni és keresgélni a ritkás jelzéseket. 

Ha tényleg letértünk a jelzett útról, ez azért történt, mert egy elágazásban nem vettük észre, hogy a jelzések elfordultak egy másik útra. Nézzük meg a telefonon, így van-e, és ha igen, akkor forduljunk meg és ballagjunk vissza az elágazásba, aztán nézzünk körül ott figyelmesen. Meg fogjuk találni a jelzett utat! Csak a gyakorlottabbak válasszák ilyenkor azt az opciót, hogy bekapcsolják az iránymutató narancssárga vonalat és az alapján, az erdő fái között „off road” térnek vissza a jelzett útra! 

Előfordulhat az is, hogy szándékosan tértünk le valamilyen dolog miatt a jelzett útról, például megnézni egy sziklát, esetleg szép kilátást, vagy csak éppen szedret akartunk csemegézni, és nem tudjuk, merre van tőlünk a jelzett turistaút. Nézzük meg ilyenkor is a mobilunk kijelzőjét, és ahogyan már gyakoroltuk, úgy ballagjunk vissza most is a jelzett útra!

u16-20.JPG

Az automatikusan forgó térképnél mindig az az irány van felül, amerre a mobilunk teteje mutat - vagyis amerre haladunk. Most nagyjából dél felé mutat a teló teteje, azért állt fejtetőre a térkép!

A legfontosabb: soha ne essünk pánikba az eltévedésünkkor! Azt szoktam mondani, hogy nem az a fontos, hogy mi van a zsebünkben, hanem hogy mi van a fejünkben! Tehát, ha elvesztettük a jelzett utat, akkor álljunk meg egy percre, vegyünk pár mély levegőt és a telefon kijelzőjét figyelve tegyük azt, amit már gyakoroltunk!

Sok szép túraélményt kívánok mindenkinek, és remélem, hasznos volt ez a poszt!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancsban-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr5116959248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olahtamas- 2022.01.31. 07:31:16

Én azért választottam az OsmAnd alkalmazást, mert az Iphone -on is és Androidon is elérhető. Annak a telepítéséről és használatáról egy videó sorozatot csináltam.
Az első rész a telepítésről:
youtu.be/E_MfC9hsFks

Haloperidol 2022.02.01. 10:37:31

Bár egy sokkal fapadosabb megoldás, mint a Locus, én a HuMap alkalmazást javasom a túrázáshoz: nekem nagyon jól bevált, kis helyet foglal, keveset fogyaszt. iPhone-om soha nem volt, de a play áruházban megvan.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.01. 16:47:56

@olahtamas-: Köszi az ajánlót, egyszer már esküszöm, kipróbálom az OsmAnd-et is!

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.01. 16:49:10

@Haloperidol: Köszi a tippet, biztosan ránézek majd erre az alkalmazásra is a közeljövőben!

Aureliano Buendía 2022.02.02. 21:33:31

@Haloperidol: @horvabe: én meg pont a HuMap appot cseréltem le Locus-ra, elég más súlycsoport a kettő.
Anno imádtam a HuMap-et, de csak addig, míg át nem szoktam a Locus-ra, ez utóbbi sokkal barátságosabb (profibb). Hátránya pl. hogy a turistautak színe rózsaszín, de a megszerkesztett és betöltött .gpx is, így nem annyira megkülönböztethető az alapútvonal attól, amit betöltök. A Locus-ban ez markáns kék, nincs kérdőjel.
A másik, hogy HuMap alá csak egy .gpx tölthető be egyszerre, míg a Locus-ban egy többnapos túránál be tudom rakni a napi távokat egyszerre (és mindig törlöm az aznap megtettet... motivációnak sem rossz:))
A térképe meg tényleg szög egyszerű, és nem tudom, mikor frissült. @Haloperidol: te is az alap, HuMap térképet használod rajta? Mert az legalább 2 éves.
De most nézve a posztot, egyre jobban sajnálom, hogy az OpenMaps megszűnt. Biztos megszokás kérdése, de eddig nekem az a legjobb.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.03. 05:44:42

@Aureliano Buendía: Én is sajnálom az OpenMaps térképet,főleg a szép térképe miatt, de úgy hírlik már küszöbön áll az openhiking.eu-nál a mobiltelefonos verzió is.

Aureliano Buendía 2022.02.03. 14:07:04

@horvabe: akkor azt megvárom, mert a többi nem győzött meg.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.03. 18:07:08

@Aureliano Buendía: Én is várom, aztán majd meglátjuk, milyen lesz!

nyelv-ész 2022.02.03. 21:15:44

A Locus ugyan valóban tud csodatévő mágus is lenni, de kezdőknek inkább megkeseríti az életét. Emiatt én is az OsmAnd-ot javasolnám ismerkedésként. Aztán ott van még a MapFactor Navigator, ami szintén tud működni az ingyenes OpenStreetMap térképekkel, és nem kell neki netkapcsolat a navigációhoz. Ráadásul a bringautakkal is elboldogul, nem csak a bakancsos túrázóknak ajánlott. Ráadásként túrázóknak még ajánlott a Közkutak app.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.04. 13:08:13

@nyelv-ész: Köszönöm a kommented, a Közkutak appot telepítettem a telefonomra. Nagyon jó, de úgy látom, ő csak netkapcsolattal működik! Viszont a csapok döntő többsége lakott területen van, ott meg csak akad egy kis mobilnet!

Aureliano Buendía 2022.02.12. 20:55:50

@horvabe: közben én is telót cseréltem (4,5 év azért nem kevés), egy A52s 5G lett az utód. A Smart Switch átvitte a Locus-t is, de a renderémát és az OpenMaps térképét nem .

Most azon agyalok, hogy valahogy nem lehet-e a régi telóból ezeket kinyerni, és az új telón futó Locus alá bevarázsolni?

Van erre tippetek?

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2022.02.13. 07:47:47

@Aureliano Buendía: Akkor azonos telefonjaink vannak! Az enyém céges, és a régi telót amikor visszaadtam a rendszergazdának, az azonnal mindent törölt róla a céges alkalmazásokkal együtt minden egyebet is. Így hát nekem sincs meg a régi rendertéma, bár a régi telót óccsóér' meg tudtam venni. :-(

Aureliano Buendía 2022.02.13. 10:16:36

@horvabe: igen, azonos.
Azért a Honor (Huawei) szisztéma szimpibb volt. Még nyomozok azután, hogy át lehet-e valahogy bűvölni, mert nekem szerencsére nem céges, hanem a saját telóban van a céges SIM is.
süti beállítások módosítása